pot met deksel maken van epoxyhars

Een pot met deksel maken, zo doe je dat!

In deze handleiding leer je hoe je je eigen opberg pot met deksel eenvoudig en mooi kunt maken. We laten zien hoe je deze kunt maken met een siliconen mal. Je kan dit doen met epoxyhars of gips. 

epoxyhars resin pot en deksel


Mijn naam is Karin en sinds eind 2020 ben ik begonnen met het werken met epoxyhars.
Met epoxyhars kun je hele handige gebruiksvoorwerpen. Zo ook een leuk opbergpotje met klassieke uitstraling. In deze handleiding lees je hoe je dit leuke potje zelf kunt maken. Op mijn blog karinkay.nl kun je daar alles over lezen.

Wat heb je nodig?

Stap 1: Voorbereiding

Als je gaat werken met epoxyhars in plaats van gips, kan je hier een mooie kleur aan toevoegen. In dit voorbeeld werken we met epoxyhars, maar je kunt de mal ook vullen met gips.
Wil je kleur toevoegen? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor dekkende pigmenten voor epoxyhars van itsOkay, zodat het potje niet meer doorzichtig is, of juist doorzichtige zodat je er een beetje doorheen kunt kijken.
Je kunt met meerdere laagjes werken, maar ook voor een chique effenkleur gaan. Zelf vind ik het altijd handig om vooraf een kleine tekening te maken, zodat ik een beetje een idee krijg van het resultaat.

epoxy mengen met pigment kleuren

Stap 2: Epoxyhars mengen

Voor deze mal gebruik ik de Epoxyhars - 1:1 Giethars. Je hebt flink wat epoxyhars nodig voor het potje en de deksel, bijna een hele verpakking (dus in totaal 500 ml gemengde epoxyhars). De deksel is massief dus kost flink veel epoxyhars.
Nadat ik de epoxyhars gemengd roer ik deze goed door en laat het even rusten, zodat de belletjes verdwijnen. Vervolgens giet ik het over in kleinere bekertjes, voeg de pigmenten toe en roer deze goed door.
Je kunt ook kleine decoraties toevoegen, zoals glitter. Let er echter wel op dat iets zwaardere glitters naar beneden zullen zakken en in de bovenrand van het potje zullen zakken.

epoxyhars mengen met pigment

Stap 3: Epoxyhars in de mal gieten

Giet de epoxyhars in de mal van de deksel en van het potje. Als je meerdere kleurenpigmenten hebt gemengd, doe je dit in fases. De mallen zijn ondersteboven dus als je het potje er uit haalt zal je zien dat de onderkant boven zit en andersom. Als je wilt dat de onderkant een bepaalde kleur heeft, dan giet je deze als laatste. 

Voor de deksel is het gieten heel eenvoudig. Voor het potje is de opening wat smaller en kun je de mal voorzichtig een beetje openduwen. Zorg ervoor dat je het potje op een rechte ondergrond zet zodat het potje ook recht wordt. Als er luchtbelletjes zijn ontstaan, kun je deze kapotmaken met een aansteker of heattool.

epoxy kunst maken

Stap 4: Uitharding

Het meest saaie onderdeel van deze DIY is om te wachten totdat de hars is uitgehard. Deze epoxyhars heeft ongeveer 24 uur nodig. Omdat de deksel zo dik is, wacht ik meestal voor de zekerheid wat langer.

Stap 5: De pot uit de mal halen

Trek het potje uit de mal. Omdat het potje best groot is, is het wel een kleine uitdaging. En tadaa, je hebt een uniek, zelfgemaakt potje! Je kunt er echt van alles in bewaren, maar hij staat ook nog eens superleuk als decoratie!

epoxyhars uit de mal halen


Ik hoop dat je wat aan deze handleiding hebt gehad. Ik wens iedereen heel veel knutselplezier.

Liefs, Karin

Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Informatie Centrum

Werk altijd voorzichtig. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de epoxyhars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie