Een pot met deksel maken, zo doe je dat! - itsOkay

Een pot met deksel maken, zo doe je dat!

In deze handleiding leer je hoe je simpel je eigen opberg pot met deksel kunt maken. Je kunt dit maken met epoxy giethars of gips. 

epoxyhars resin pot en deksel


Mijn naam is Karin en sinds eind 2023 ben ik begonnen met het werken met epoxyhars.
Met epoxyhars kun je hele handige gebruiksvoorwerpen. Zo ook een leuk opbergpotje met klassieke uitstraling. In deze handleiding lees je hoe je dit leuke potje zelf kunt maken. Op mijn blog karinkay.nl kun je daar alles over lezen.

Wat heb je nodig?

Stap 1: Voorbereiding

Als je gaat werken met epoxy giethars in plaats van gips, kan je hier een mooie kleur aan toevoegen. In dit voorbeeld werken we met epoxyhars, maar je kunt de mal ook vullen met gips.
Wil je kleur toevoegen? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor dekkende pigmenten voor epoxyhars van itsOkay, zodat het potje niet meer doorzichtig is, of juist doorzichtige zodat je er een beetje doorheen kunt kijken.
Je kunt met meerdere laagjes werken, maar ook voor een chique effenkleur gaan. Zelf vind ik het altijd handig om vooraf een kleine tekening te maken, zodat ik een beetje een idee krijg van het resultaat.

epoxy mengen met pigment kleuren

Stap 2: Epoxyhars mengen

Voor deze mal gebruik ik de Epoxyhars - 1:1 Giethars. Je hebt flink wat epoxyhars nodig voor het potje en de deksel, bijna een hele verpakking (dus in totaal 500 ml gemengde epoxyhars). De deksel is massief dus kost flink veel epoxyhars.
Nadat ik de epoxyhars gemengd roer ik deze goed door en laat het even rusten, zodat de belletjes verdwijnen. Vervolgens giet ik het over in kleinere bekertjes, voeg de pigmenten toe en roer deze goed door.
Je kunt ook kleine decoraties toevoegen, zoals glitter. Let er echter wel op dat iets zwaardere glitters naar beneden zullen zakken en in de bovenrand van het potje zullen zakken.

epoxyhars mengen met pigment

Stap 3: Epoxyhars in de mal gieten

Giet de epoxyhars in de mal van de deksel en van het potje. Als je meerdere kleurenpigmenten hebt gemengd, doe je dit in fases. De mallen zijn ondersteboven dus als je het potje er uit haalt zal je zien dat de onderkant boven zit en andersom. Als je wilt dat de onderkant een bepaalde kleur heeft, dan giet je deze als laatste. 

Voor de deksel is het gieten heel eenvoudig. Voor het potje is de opening wat smaller en kun je de mal voorzichtig een beetje openduwen. Zorg ervoor dat je het potje op een rechte ondergrond zet zodat het potje ook recht wordt. Als er luchtbelletjes zijn ontstaan, kun je deze kapotmaken met een aansteker of heattool.

epoxy kunst maken

Stap 4: Uitharding

Het meest saaie onderdeel van deze DIY is om te wachten totdat de hars is uitgehard. Deze epoxyhars heeft ongeveer 24 uur nodig. Omdat de deksel zo dik is, wacht ik meestal voor de zekerheid wat langer.

Stap 5: De pot uit de mal halen

Trek het potje uit de mal. Omdat het potje best groot is, is het wel een kleine uitdaging. En tadaa, je hebt een uniek, zelfgemaakt potje! Je kunt er echt van alles in bewaren, maar hij staat ook nog eens superleuk als decoratie!

epoxyhars uit de mal halen


Ik hoop dat je wat aan deze handleiding hebt gehad. Ik wens iedereen heel veel knutselplezier.

Liefs, Karin

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

 • Beste Doris, Als je met gips wilt werken kan je dit niet mengen met epoxy. Je kan wel een coating aanbrengen over je kunstwerk van epoxy. Je geeft je product dan een prachtige glans.

  KL

  Klantenservice ItsOkay

 • Mooie dingen die er zijn gemaakt

  DO

  Dominique

 • Goedemiddag is gips te mengen met epoxy of resin? Ik wil nl objecten beschilderen zoals een hagedis. Met alleen gips breken de kleine details, zoals pootjes, bij het ontmallen. Expoxy alleen is te duur voor mij. Bij voorbaat dank, Doris

  DO

  Doris spillner

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.