Gedenksieraad met as overleden dier maken - itsOkay

Gedenksieraad met as overleden dier maken

Maak zelf eenvoudig een gedenksieraad in de vorm van een ketting, ring of een object met de as van je hond, kat, paard of ander huisdier. Een bijzondere herinnering en aandenken, die je altijd bij je kunt dragen of mooi neer kunt zetten.

Afscheid en verlies, we maken allemaal wel eens deze minder leuke kant van het leven mee. Of het nu een geliefde is, een familielid of een huisdier. Afscheid nemen valt zwaar. Je kunt troost vinden in sieraden en objecten om je verloren dierbaren te herinneren. 
In deze blog wil ik je meenemen in het proces om zo een object of sierraad zelf te maken. Mijn naam is Maaike Munneke-Merks en mijn bedrijf heet ‘As in hars’. Ik maak veel prachtige, unieke en persoonlijke herinneringen: van sieraden tot objecten met as in epoxyhars. 

Met epoxy en een siliconen mal kun je haren, foto's, melktanden, (vinger-/poot)afdruk of andere herinnering in of op je sieraad verwerken. Het is belangrijk hiervoor goede epoxyhars te gebruiken. Ik gebruik de UltraEpoxy epoxyhars van ItsOkay. Dit is hun nieuwste epoxyhars en heeft aanzienlijk minder belletjes en een super helder resultaat. Het resultaat hiermee is erg mooi.

 Wat heb je nodig?


Stap 1: Voorbereiding
Als eerst zet ik alle benodigdheden klaar op mijn werkblad. Ik maak gebruik van de Epoxyhars UV (UltraEpoxy Premium) omdat deze het minst luchtbelletjes en een heel helder resultaat geeft. Omdat ik een pootafdrukje in een hartje ga verwerken, kies ik voor een kleinere mal met een pootafdrukje, waarvoor deze heel goed geschikt is. Het is een mooi klein subtiel pootje, die ik mooi kan verwerken in de grotere hartjes mal.

Stap 2: Maken van het pootje van as
We beginnen eerst met het maken van het kleine pootafdrukje van het as. Hiervoor heb je de mal nodig met de pootjes en het botje. Ik maak wat epoxyhars aan, je hebt niet zoveel nodig, want er gaat in principe maar een kleine drupje epoxyhars door het as heen, aangezien het een mooi klein pootje is. Nadat ik het epoxyhars heb minimaal 3 minuten heb gemengd, laat ik het even rusten, zodat alle belletjes eruit kunnen. Deze komen vanzelf boven drijven en knappen dan. Als ze niet allemaal knappen kun je er altijd heel snel overheen gaan met een hitte tool.  Als ik dit ongeveer 15 minuten heb laten staan, meng ik de epoxyhars met het as. Ook na het roeren van het as met epoxyhars, kunnen hier nog belletjes uitkomen. Ook dit laat ik dan even rusten zodat de belletjes eruit kunnen. Nadat ik het heb laten rusten, doe ik voorzichtig het as in de mal. Hierbij vul ik de mal stuk voor stuk en zorg ik dat er niet teveel lucht bij komt. Het werkje laat ik een dag goed uitharden voordat ik hem uit de mal kan halen, om hem te verwerken in het grotere hartje. Het is dus belangrijk dat het goed is uitgehard.


Stap 3: Het pootje van as, verwerken in de eerste transparante laag (schuin gieten)
Als het pootje van as goed is uitgehard, kan ik deze verwerken in een eerste transparante laag epoxyhars. Dit laat ik doorzichtig, zodat het pootje van as goed zichtbaar is en dit ook een mooi 3D effect geeft. Ook hierbij meng ik weer wat epoxyhars en laat dit goed rusten, zodat alle belletjes eruit zijn. Deze heb ik ongeveer een half uurtje laten rusten. Daarna dip ik het pootje van as even door de epoxyhars heen, voordat ik deze in de mal leg. Zo voorkom ik dat er luchtbelletjes onder het pootje komen, als ik het transparante laagje epoxyhars giet. Dan leg ik het pootje van as wat schuin in de grotere mal en leg ik de mal daarbij ook naar een schuine kant. Zo blijft het transparante laagje mooi in het hoekje, want dat is wat ik graag wil. Je kan de mal zo ver schuin zetten als je zelf wilt. Ik heb in dit geval een klein siliconen bakje eronder gezet, wat de mal schuin houdt, tot de epoxyhars is uitgehard. Dan giet ik het transparante epoxyhars eroverheen tot hij helemaal ondergedompeld is. Ook deze transparante laag laat ik minimaal 24 uur uitharden, voordat ik de volgende laag giet. 


Stap 4: De laag met vlokken
De transparante laag is inmiddels 24 uur uitgehard, en ik kan nu
verder met de laag met de gouden vlokken. Dit vind ik een mooie combinatie met zwart, welke ik als laatste laag wil gieten. Je kan hiervoor natuurlijk zelf kijken wat je het mooiste vind. Weer na het mengen laat ik dit even rusten om de belletjes eruit te laten komen en gebruik ik de gouden vlokken uit 1 potje. Dit meng ik met de epoxyhars en laat ook dit weer even rusten. Na ongeveer een half uurtje giet ik deze laag erin en ook dat laat ik weer 24 uur drogen. Hierbij hou ik de mal weer schuin, zodat niet het volledige hart gevuld wordt. 


Stap 5: De laag zwart (laatste laag)
Nadat de laag met vlokken is uitgehard (24 uur), giet ik de laatste laag;
deze maak ik zwart. Hiervoor gebruik ik zwarte pigmentpoeder, omdat
dat een beetje een metallic effect geeft. Bij deze laag kan ik het hartje
gewoon plat laten liggen, omdat dit de rest van het hart opvult. Na het
mengen, laat ik ook deze even een half uurtje staan, om de belletjes eruit
te krijgen. Eventuele belletjes die nog boven komen, haal ik voorzichtig
weg met een aansteker. Doe dit erg voorzichtig, je wilt je werkje en de mal niet beschadigen.

Stap 6: Ontmallen
Na het goed uitharden van het hartje (minstens 24 uur), kan ik hem eindelijk ontmallen! Het effect van de gouden vlokken met zwart is erg goed gelukt en het pootje van as is mooi zichtbaar in het hartje. En zo heb je een prachtige, dierbare herinnering die je altijd kunt bewaren en kunt neerzetten. 


Tips:

  • Zorg dat je goede beschermingsmiddelen zoals handschoenen etc gebruikt. Ook voor kleine projectjes. Zorg dat je ruimte goed geventileerd is en dat de ruimte op kamer temperatuur is. 
  • Als je transparante epoxyhars gaat gieten (zonder kleur) kan je nog een UV blocker gebruiken, zodat deze lang helder en transparant blijft. Door verloop van tijd zal epoxy verkleuren, dus UV blocker toevoegen is aan te raden. 
  • Let erop dat as zwaar is en dus zinkt. Let hierop als je as op een bepaalde manier wilt verwerken.
  • Als je de as mengt met epoxyhars, komen hier alsnog veel belletjes bij vrij. Giet je dit te snel, krijg je veel luchtbellen in je werkje, wat het extra kwetsbaar maakt (en ook minder mooi is).
  • Let op dat je je mallen niet ‘verbrand’ met een brander. Teveel hitte kan je mal beschadigen en dus ook je werkje.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.