Epoxy giethars buigen (tot bijv. fruitschaal) - itsOkay

Epoxy giethars buigen (tot bijv. fruitschaal)

Wist je dat je epoxy giethars kunt buigen als het nog niet helemaal uitgehard is? Je kunt op deze manier de meest unieke vormen maken zoals in dit voorbeeld een fruitschaal.

Mijn naam is Demi van DJK Epoxydesign en ik leer je graag iets nieuws over epoxy giethars. Op mijn website vind je creaties zoals woondecoraties tot gepersonaliseerde kunstwerken.

Voor nu neem ik je mee in het proces om je interieur op te vrolijken met deze prachtige fruitschaal en epoxy onderzetters. Een fruitschaal is een echte eye-catcher in huis. Persoonlijk vind ik de meeste fruitschalen behoorlijk saai en daarom wilde ik mijn eigen fruitschalen gaan ontwerpen. Mijn eigen stijl die terug komt in het interieur: een schaal die uniek is en opvalt met de prachtige kleuren van het fruit! Ja, hiermee ga ik aan de slag! Om het helemaal compleet te maken maak ik ook nog wat epoxy onderzetters gemaakt in dezelfde stijl. Leuk he?

Wat heb je nodig: 
Bloemvormige epoxy mallen
1:1 Epoxy giethars 
- Roerstokjes
- Pigment voor epoxy
- Handschoenen
Wegwerp bekers & siliconen mengbeker

Stap 1: Kiezen van epoxy pigmenten 

Zorg altijd voor een schone werkplek. Verzamel de benodigdheden en controleer alles nog een keer na. Kies welke kleuren je wilt gaan gebruiken en eventueel extra decoraties. Ik gebruik hier de volgende kleuren metallic epoxy pigment poeder van ItsOkay: Ocean Blue, Sky Blue en Pearl white.

Het zijn echt prachtige kleuren en de pigmenten hebben een hele goede kwaliteit. Ik schep van elke kleur een beetje poeder en doe dat in een wegwerpbeker. Hierna voeg ik de hoeveelheid epoxy giethars, die ik nodig heb, toe in een mengbeker. Dit meng ik goed samen voor minimaal 3 minuten zodat het zorgvuldig gemengd is.

Stap 2: Start met het gieten van de schaal en onderzetters

Zorg ervoor dat je de epoxy pigmenten goed met de epoxyhars mengt. Ik doe dit handmatig met mengstokjes. Roer altijd één richting op. Het roeren zorgt er meteen voor dat eventuele luchtbellen in epoxy minder worden. Zie ook: luchtbellen uit epoxy verwijderen
Bedenk van te voren goed welk effect je wilt creëren. Met epoxyhars werken blijft handwerk en mengt zich vanzelf, maar toch kun je door verschillende technieken te gebruiken een patroon ontwerpen. Zo blijft je kunstwerk altijd uniek!

Stap 3: Een patroon/effect aanbrengen in epoxy giethars

Je kunt een patroon aanbrengen in epoxy door te gieten in een bepaalde richting. Je kunt dit laten uitlopen of nog meer patroon aanbrengen met een roerstokje. Als de kleuren mooi in elkaar overlopen kijk ik naar het effect en of ik er tevreden mee ben. In deze stap kijk ik of er aanpassingen moeten komen.

In dit voorbeeld heb ik met bij de onderzetters met de kleur "pearl white" een ‘bloem’ patroon gemaakt. Ik doe dit ook met de fruitschaal. Tijdens het gieten van de epoxy zie je de kleuren al mooi in elkaar overlopen. Ik vond het eindresultaat mooi genoeg, dus heb ik het zo gelaten. Bij de onderzetters heb ik het patroon van de ‘bloem’ nog met een roerstokje wat speelser gemaakt.

Stap 4: Epoxy giethars buigen/vervormen

Nu laat je de epoxy deels uitharden en ga je de epoxy buigen. Je kunt hierin zelf bepalen hoe je jouw kunstwerk wilt ombuigen: hoger of lager ect.
Tussen de 5-7 uur is een goede tijd om de epoxy te gaan buigen. De epoxy is hard genoeg om te buigen en kan hierna verder uitharden in de gewenste vorm.

Leg de siliconen mal met de epoxy op een rond voorwerp. Je kunt hiervoor vanalles gebruiken: een ovenschaal, bakschaal of de deksel van een prullenbak in dit voorbeeld. Die is gewoon perfect voor het resultaat wat ik wil bereiken.
Ik ondersteun de siliconen mal aan de zijkanten (zie foto hieronder) met bekertjes/potjes om een gewenste vorm te creëren. 
Ben je tevreden met de vorm? Dan is het voor nu: wachten! Geduld is een schone zaak tot de epoxy volledig is uitgehard. Dit kan zeker een paar dagen duren, 24-48 uur is echt het minimum.


Stap 5: Ontmallen

Nu is het tijd om je epoxy creatie uit de epoxy mallen te halen en voilà: hier is jouw eindproduct! Of toch nog niet helemaal? Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de randjes nog mooi af te werken met Epoxy verf stiften. Ik kan je eerlijk vertellen, deze stiften zijn echt GE-WEL-DIG. Ze zijn goed gepigmenteerd, drogen heel snel op en werken gewoon heel fijn. Je hebt verschillende maten stiften. Voor mijn kunstwerk heb ik gekozen voor de zilveren kleur met de stift maat: 2.2 -2.8 mm.

Stap 6: Stylen in je huis – interieur

Nu is de vraag: "Waar ga je deze prachtige schaal zetten?".  In de woonkamer met de bijpassende onderzetters of toch in de keuken? Het maakt niet uit want het is en blijft een eye-catcher en uniek om dit te hebben of om als cadeau weg te geven. Heel veel plezier

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.