Vóór 23:30 besteld, morgen bezorgd!*
Advies van specialisten
Snelle levering!
Gratis verzending vanaf €50,-

Uitgeharde epoxy verwijderen: Complete handleiding

Epoxy giethars staat bekend als een duurzaam en hard materiaal dat uitstekend bestand is tegen slijtage. Dit is natuurlijk ideaal om kunst te maken, maar funest als je het per ongeluk knoeit op een ongewenste plek. Ondanks dat velen denken dat het lastig is om te verwijderen, is het verwijderen van uitgeharde epoxy eenvoudig. Hoe? Dat leggen we onze epoxy experts je graag uit.

Epoxy verwijderen met mechanische methodes

Wanneer epoxy uitgehard is, is het ineens een stuk minder gemakkelijk te verwijderen. Een populaire methode om epoxy te verwijderen is door middel van de mechanische methodes.

Schuren

Een veelgebruikte methode is schuurpapier. Het is hierbij aan te raden om gebruik te maken van een grove korrel, om de epoxy geleidelijk te verwijderen. Na het schuren kun je het oppervlak glad maken met een fijne korrel schuurpapier. Deze methode is voornamelijk aan te raden bij oppervlakken zoals metaal of hout.

Afkrabben

Gaat het om een klein oppervlak? Dan kun je ook gebruikmaken van een verfkrabber, een beitel of een scherp mes. Tijdens het los krabben dien je wel rekening te houden dat je het onderliggende materiaal niet beschadigt. 

Voor stevige oppervlakken, zoals laminaat of metaal, kun je een tik geven tegen de zijkant van een dikke druppel epoxy. Soms schiet het direct los.

Slijpen

Gaat het om grote of dikkere lagen epoxy? In dit geval kun je het beste gebruik maken van een elektrische slijpmachine. Het is hierbij wel belangrijk dat je nauwkeurig te werk gaat, zodat je schade aan het oppervlak kunt voorkomen.

Epoxy verwijderen met hitte

Wist je dat je epoxy giethars ook kunt verwijderen door hitte toe te passen? Wanneer je kiest voor hitte, dan kun je het beste kiezen voor de volgende opties:

  • Warmtepistool
    Verwarm de epoxy voorzichtig met een föhn of warmtepistool (maximaal 80-90°C). Hierdoor wordt de epoxy zachter en kun je deze gemakkelijker wegschrapen. Beweeg het warmtepistool continu om verbranding van het oppervlak te voorkomen. Wanneer de epoxy zachter is geworden kun je gebruikmaken van een plamuurmes of schaper om de epoxy weg te schrapen. Het is belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat en het oppervlak zelf niet oververhit. 
  • Een haardroger
    Heb je geen warmtepistool in huis? Dan kun je ook gebruikmaken van een föhn. Ondanks dat een haardroger een stuk minder krachtig is, kan het wel degelijk helpen bij het verhitten van dunne lagen epoxy.

Verharde epoxy verwijderen met chemische middelen

Om epoxy te verwijderen kun je ook gebruik maken van chemische oplosmiddelen. Het is hierbij wel belangrijk dat je de chemische middelen gebruikt in een goed geventileerde ruimte. Een aantal voorbeelden van chemische middelen om epoxy te verwijderen zijn:

Epoxy verwijderen van hout en beton

Gebruik aceton om epoxy van poreuze materialen te verwijderen. Vermijd alcohol en verfverdunners, omdat deze schade kunnen aanrichten. Week de aceton in een doek en leg deze op de verharde epoxy. Zodra de epoxy zachter wordt, kun je deze voorzichtig wegschrapen met een mes of ander scherp gereedschap. Let op dat je het oppervlak niet beschadigt. Aceton werkt het beste op dunne lagen verharde epoxy.

Epoxy verwijderen van metaal

Gebruik een chemische lijmverwijderaar of verhit de epoxy met een warmtepistool. Schraap de epoxy weg zodra deze zachter is geworden. Zorg ervoor dat je altijd veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van handschoenen, een masker en een  eiligheidsbril.

Alcohol of middelen met methylamine

Heb je geen speciaal epoxymiddel in huis? Dan kun je ook kiezen voor een oplosmiddel op basis van methylamine of alcohol. Deze middelen staan er om bekend om epoxy zacht te maken, waardoor het een stuk eenvoudiger te verwijderen is.

Epoxy verwijderen van kleding of huid

Is er epoxy op je kleding of huid terechtgekomen? Dan kun je natuurlijk het beste niet kiezen voor de bovenstaande tips. Wanneer je epoxy op je huid of kleding hebt geknoeid, dan kun je het beste kiezen voor:

  • Uitgeharde epoxy op kleding
    Heb je epoxy op je kleding laten vallen en is het inmiddels uitgehard? Helaas is het bijna onmogelijk om dit te verwijderen zonder dat je de kleding beschadigt. Je kunt wel proberen om het te verwijderen met een chemisch oplosmiddel, maar in de meeste gevallen zal hierdoor de kleding ook verkleuren.
  • Uitgeharde epoxy op de huid
    Over het algemeen is epoxy op je huid niet gevaarlijk. Verwijder verse epoxy zo snel mogelijk met warm water en zeep. Vermijd chemische oplosmiddelen.

Vloeibare epoxy verwijderen

Als de epoxy nog niet is uitgehard, kun je deze gemakkelijk verwijderen met alcohol of azijn. Het meest geschikt is isopropylalcohol (ook wel isopropanol of IPA genoemd). Houd er rekening mee dat azijn zuur is en bepaalde materialen, zoals hout of kleding, kan beschadigen. Aceton is een alternatief, maar wees voorzichtig, want dit kan plastics aantasten. Volg deze stappen:

  1. Breng alcohol of azijn aan op een doek.
  2. Wrijf voorzichtig over het oppervlak totdat de epoxy loslaat.
  3. Vermijd azijn op gevoelige materialen zoals houten tafels of stenen oppervlaktes.

Meer informatie?

Met deze gids ben je goed voorbereid om epoxy veilig en effectief te verwijderen, ongeacht het oppervlak of de situatie. Werk altijd in een goed geventileerde ruimte. Draag beschermende kleding, handschoenen, een veiligheidsbril en eventueel een neus- en mondmasker. Gebruik oplosmiddelen zoals aceton voorzichtig, omdat deze licht ontvlambaar zijn.

Heb je vragen of behoefte aan advies? Onze experts staan klaar om je vrijblijvend te helpen met tips en tricks. 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.