Vóór 23:30 besteld, morgen bezorgd!*
Advies van specialisten
Snelle levering!
Gratis verzending vanaf €50,-

Kurken in epoxy gieten - handleiding

Heb jij kurken liggen en zoek je een originele manier om ze te verwerken? Dan is kurken in epoxy gieten het perfecte DIY-project! Het is eenvoudig, creatief en het eindresultaat is altijd uniek. Of je nu een opvallende onderzetter, een stoere tafel of decoratieve wandkunst wilt maken – met epoxy giethars geef je kurken een stijlvolle, duurzame afwerking.

Bekijk ook onze epoxy voor grote gietingen of lees onze blog over epoxy tafels maken voor meer inspiratie.

Kurken gieten in epoxy 

Kurken hebben van nature een warme, houtachtige uitstraling. Wanneer je ze ingiet met epoxy giethars krijgen ze een glanzende, beschermende laag die het materiaal jarenlang mooi houdt. Het contrast tussen de natuurlijke structuur van kurk en de glasheldere epoxy geeft een bijzonder luxe effect. Je kunt bovendien spelen met kleurpigmenten om je creatie nog meer karakter te geven.

Wat heb je nodig?

Voor dit project heb je slechts een paar basismaterialen nodig. Alles is eenvoudig te vinden in de webshop van itsOkay:

Kurken in epoxy gieten in 7 stappen

Stap 1: Bedenk wat je wilt maken

Bepaal eerst of je een onderzetter, tafelblad of decoratief object wilt maken. Zorg vervolgens voor een geschikte siliconen mal of stevig frame. Smeer de kurken van tevoren in met een dun laagje epoxy, gebruik hiervoor een kwast. Dit sluit de kurken af en voorkomt dat er later luchtbellen ontstaan tijdens het gieten.

Tip: Bekijk ons brede assortiment siliconen mallen met mallen voor tafels, onderzetters of andere projecten. 

Stap 2: Voorbereiding van de mal

Giet in een siliconen mal tafel of maak een houten frame en beplak dit met verpakkingstape. Zo blijft de epoxy giethars niet vastplakken. 

Je kunt de kurken plat leggen of rechtop zetten. Wil je een patroon? Speel dan eerst met de plaatsing voordat je begint met gieten. Je kunt de kurken ook tot plakjes snijden voor een uniek effect.

Stap 3: Meng de epoxy hars

Volg nauwkeurig de mengverhouding op de verpakking van de epoxy giethars. Roer langzaam en minimaal drie minuten zodat hars en verharder goed mengen en je zo min mogelijk luchtbellen creëert.

Stap 4: Giet de eerste laag epoxy

Giet een dunne laag epoxy giethars zonder kurken. Laat dit ongeveer 24 uur uitharden. Raadpleeg de verpakking voor exacte uithardingstijden.

Stap 5: Giet de andere lagen

Positioneer nu de kurken en giet de volgende laag om de kurken vast te zetten. Hiervoor kun je dezelfde hars gebruiken als die je gebruikt hebt bij de vorige laag. Giet maximaal 3-4 cm per laag als je de Grote Gietingen Epoxy gebruikt. Laat elke laag ongeveer 24 uur uitharden.

Stap 6: Uitharden

Laat het project minimaal 24 tot 72 uur uitharden, afhankelijk van de epoxy die je gebruikt. Vermijd stof en andere vervuiling tijdens het proces. Volledige uitharding kan tot 14 dagen duren.

Stap 7: Afwerking

Is het oppervlak niet volledig glad? Schuur het licht op en breng eventueel een laatste laag epoxy aan voor een strakke, glanzende afwerking.

Tip: L
ees onze blog over Epoxy schuren en polijsten voor meer informatie.

Extra tips van onze experts

  • Voorkom luchtbellen: Seal de kurken in een dun laagje epoxy en laat ze drogen voordat je begint.
  • Gebruik warmte: Ga met een heteluchtpistool voorzichtig over het oppervlak om luchtbellen te laten knappen of gebruik de Bubble Blaster.
  • Giet in lagen: Start met een dunne laag van ca. 0,5 cm, druk daarna de kurken in de epoxy, en werk verder in stappen.

Geniet van je prachtige, zelfgemaakte epoxy project met kurken. Benieuwd wat er nog meer mogelijk is? Er zijn eindeloos veel DIY-projecten met epoxy uit te voeren!

Bekijk de grote siliconen mallen of lees onze blog over epoxy tafels maken voor meer inspiratie.

Meer informatie?

Heb je vragen over het gieten van kurken in epoxy? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag. Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.