Epoxy coating aanbrengen op zwembad

Heb jij een zwembad of ben jij een zwembad aan het bouwen en wil je deze voorzien van een epoxy coating? Lees dan verder. 

Het hebben van je eigen zwembad is geweldig, zeker bij mooi weer en met een glas wijn in de hand. Echter brengt het de nodige uitdagingen mee op het gebied van onderhoud. Het is belangrijk om jouw zwembad te voorzien van de juiste coating. Epoxy coating is een veel gekozen optie voor zwembaden vanwege enorm veel voordelen. Lees snel verder als je wilt weten hoe je jouw zwembad kunt voorzien van een epoxy coating.

Voordelen epoxy coating bij een zwembad

Er wordt steeds vaker gekozen voor een epoxy coating bij zwembaden. En dat is niet voor niks. Epoxy coatings zijn relatief goedkoop en makkelijk aan te brengen.

Ze zijn waterdicht, duurzaam en hebben een hoge chemische bestendigheid. Bovendien biedt een epoxy coating een gesloten gladde afwerking, wat veel voordelen met zich meebrengt bij het onderhouden. Vuil en bacteriën krijgen bijna geen kans om te hechten. Naast de deze belangrijke hygiënische functie creëer je tegelijkertijd een duurzame en beschermende laag. Een epoxy coating beschermt verder ook tegen Uv-straling, slijtage, waterfiltratie en chemicaliën. 

Hoe breng je een epoxy coating aan op een zwembad?

 

Volg de volgende stappen voor het aanbrengen van een epoxy coating op een zwembad:

1. Voorbereiding

Zorg ervoor dat het oppervlak van het zwembad helemaal schoon, droog en vetvrij is. Nieuwe betonnen zwembaden werken vaak na, waardoor scheuren kunnen ontstaan. Repareer eerst eventuele scheuren of beschadigingen in het beton, de tegels of het polyester voordat je begint.

2. Primer aanbrengen

Breng als eerste een primer aan op het oppervlakte van het zwembad. Een primer voorziet in een goede hechting tussen het oppervlakte en de epoxy. 


3. Coating aanbrengen

Als de basislaag (de primer) is uitgehard kan de epoxy coating worden aangebracht. Een goede epoxy hiervoor is de Ultraepoxy. Dit is een universele epoxy giethars. Deze epoxy biedt de beste hechting. Volg de instructies op de verpakking van de epoxy giethars. Meng gedurende 5-7 minuten goed. Schraap ook over de bodem en randen van de mengbeker. Breng de epoxy coating gelijkmatig aan met een kwast of roller. 

Epoxy kan transparant worden aangebracht, zodat de beton of tegels zichtbaar blijven. Producten zoals polyurea en chloorrubber bieden deze mogelijkheid niet.  Epoxy kan ook dekkend worden aangebracht, echter zijn dan meerdere lagen nodig om de oppervlakte structuur te verbergen. 

4. Afwerking

Laat de epoxycoating volledig uitharden zoals aanbevolen voor de droogtijd. Dit garandeert dat de coating zijn optimale sterkte bereikt. 

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.