Zelf een ketting hanger met bloementjes maken - itsOkay

Zelf een ketting hanger met bloementjes maken

In deze handleiding gaat Claire jou stap voor stap uitleggen hoe je zelf een hanger kunt maken met epoxyhars. Zij maakt ze in dit voorbeeld met gedroogde bloemetjes en schelpjes. Met epoxyhars kan je zelf sieraden maken geheel naar eigen smaak. 

Welkom! Mijn naam is Claire, getrouwd en moeder van een dochter van 18 jaar. Al ruim een jaar ben ik erg actief met het maken van mijn eigen ketting hangers. Ik gebruik hiervoor de spulletjes en epoxyhars van ItsOkay. Ik ben ooit begonnen met een starterspakket en een flesje UV epoxyhars. Ik vind het erg handig om zo alles voor je hobby bij een webshop te kunnen bestellen.


Met echte bloemetjes werken vind ik het leukst en ik droog met regelmaat mijn de bloemetjes uit mijn eigen tuin. Mijn hobby is inmiddels overgeslagen naar mijn moeder en dochter. Samen knutselen we er gezellig op los. Elke dag dragen wij onze eigen gemaakte kettingen waarbij ik voor mijn eigen collectie sta en er een uitzoek die het beste past bij de kledingkleur die ik draag en het levert op mijn werk ook veel leuke reacties op.

Wat heb je nodig?

Eventueel:


Stap 1: De voorbereiding

Als eerste begin ik altijd met een ‘proef hangertje’. Wat wil ik gebruiken, welke kleursamenstelling, wil ik mozaïeken of bloemetjes gebruiken en wat past het beste in welke hanger.

itsOkay heeft open bedelen die je zelf kan ingieten, maar ook diverse metalen hangers met mooie vormpjes die je zelf kunt ingieten. In dit voorbeeld gebruik ik het zakje metalen hangers

Ik werk met de UV epoxyhars, deze hars werkt namelijk erg makkelijk. Omdat de hars kant en klaar is (hoef je niet te mengen) spuit je het direct uit het flesje in de hanger. Je hebt meteen resultaat, omdat deze hars binnen enkele minuten droogt. 
Deze soort hars droogt door middel van UV licht. Dit betekent in de direct zon. Bij bewolking duurt het wat langer. Dus niet binnen of voor een raam. Maak je sieraden dus ook niet buiten, maar binnen. Anders heb je het risico dat het te snel droogt. 

Voorbeeld 1: Een gedroogde bloemen hangertje

Voor het hangertje met de bloemetjes werk ik in laagjes. Als eerste wil ik de achtergrond van het hangertje bedekken met een pigmentkleur, in dit geval de witte pigmenten van itsOkay.


In het mengbekertje doe ik 2 druppeltjes wit pigment en een klein beetje epoxyhars. Ik heb maar een klein beetje UV epoxyhars nodig, want het gaat er alleen om dat de achtergrond een kleurtje heeft. Er komen namelijk nog meer laagjes bovenop.

Met een roerstokje verspreid ik de witte epoxyhars over het hangertje en gebruik een aansteker om de belletjes te laten ploppen.


Nadat ik een beetje epoxyhars heb toegevoegd, moet dit drogen. Deze epoxyhars droogt door middel van UV licht. Dit kan buiten in de zon of onder een UV lamp. Mijn hangertje leg ik onder de UV lamp voor 1 minuutje. Ik doe weer een klein beetje epoxyhars in het hangertje, nu gewoon vanuit het flesje want ik heb blanke epoxyhars nodig.
Dit laat ik niet uitharden want nu gaan de bloemetjes erin. Ik leg de bloemetjes met een pincet in de epoxyhars. Als ik tevreden ben leg ik het hangertje weer onder de UV lamp om te drogen. Wederom 1 minuutje uit laten drogen.


Als laatste gaat er weer een laagje epoxyhars op. Sommige bloemetjes zijn iets dikker dus liggen dan ook iets hoger dan bijvoorbeeld de blaadjes. Daarom zal het epoxyhars ook iets hoger liggen dan het randje van je hangertje. Als je een mooi laagje over de bloemetjes hebt dan ga ik er nog een keer met de aansteker overheen voor de belletjes te laten ploppen.

Om er zeker van te zijn dat de epoxyhars netjes verdeeld is en er niet nog kleine bloemstukjes uitsteken, kijk ik op ooghoogte van mijn hangertje of alles gelijkmatig verdeeld is. 

Als ik tevreden ben laat ik hem uitharden onder de UV lamp en dit doe ik nu vaak wat langer. Minimaal 2 minuten want dit is de definitieve laag en moet niet meer plakkerig zijn.


Voorbeeld 2: Een mozaïek hangertje met schelpjes in vogeltjes patroon
 

Eerst kies ik een hangertje waar ik met oestervlokken een mozaïekje in ga maken. Ik kijk of de materialen passen en welke kleursamenstellingen ik moet gebruiken en welke vormpjes belangrijk zijn voor bijvoorbeeld de staart en de snavel voor als ik een vogeltje maak.


Omdat de eerste laag helemaal bedekt wordt met oestervlokken voeg ik geen pigment kleur toe aan de epoxyhars.


De epoxyhars doe ik gelijk in het hangertje en de oestervlokken leg ik erin. Met een aansteker laat ik de belletjes ploppen.

Omdat de epoxyhars nog niet is uitgehard kan ik nog wat schuiven als sommige stukjes niet passen. Ze hoeven ook niet tegen elkaar aan te sluiten. Ze kunnen natuurlijk ook elkaar overlappen.

Het hangertje loopt een beetje schuin door het grote oog aan de bovenkant maar dat los ik op door er een satéprikker aan de onderkant te leggen zodat het waterpas ligt. Uitharden doe ik onder de UV lamp. Ongeveer 2 minuten.Om het vogeltje te maken doe ik eerst een epoxyhars laagje vanuit het flesje in het hangertje, goed de epoxyhars verdelen en het vogeltje kan gemaakt worden. Passen en meten met de oestervlokken om de juiste verhouding te krijgen en het ook op een vogeltje te laten lijken natuurlijk.

Als ik tevreden ben laat ik het uitharden onder de UV lamp, ongeveer 2 minuten en de toplaag kan er op. Goed verdelen over het hangertje, de epoxyhars laag zal iets hoger liggen dan het randje en nog een keer met het vlammetje van de aansteker er overheen en het hangertje kan onder de UV lamp. Minimaal 2 minuten om zeker te weten dat het niet plakkerig eruit komt.


Nu zijn je hangers klaar. De mogelijkheden en patronen zijn eindeloos en laat vooral je creativiteit lekker los op je creatie. Hieronder kun je de foto's zien van de verschillende hangers die ik gemaakt heb voor deze handleiding, waaronder ook een set leuke haarspelden en een armband.


Ik hoop dat je wat aan deze handleiding hebt gehad. Ik wens iedereen heel veel knutselplezier.

Liefs, Claire

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

  • Leuk ik maak ook veel oorbellen en hangertjes

    IR

    Irma

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.