Hoe maak je zelf sieraden met hars? - Handleiding | itsOkay

Hoe maak je zelf sieraden met hars? 

Prachtige zelfgemaakte sieraden gemaakt van een soort kunsthars waarin gedroogde bloemen, takjes, blaadjes, as, schelpjes of kleine paddenstoeltjes zijn verwerkt.. je hebt ze vast eens voorbij zien komen of misschien heb je al een starterspakket aangeschaft!

Met de juiste spullen en wat creativiteit en handigheid, is deze techniek van sieraden maken ook heel goed thuis te doen. Waar begin je? En hoe werkt het precies? Wij leggen je alles uit. Lees verder!

Handleiding sieraden maken met hars

[1] Wat is Resin Art?

Resin art is kortgezegd het maken van kunst door middel van epoxy giethars. Door deze hars in te kleuren met pigmenten en met verschillende technieken te gieten creëer je de mooiste effecten.

Wat is epoxy giethars?
Epoxies zijn polymeren, die geproduceerd worden als vloeistof en overgaan in vaste vorm door een chemische reactie. Uitgeharde epoxy is heel sterk. Epoxy heeft een druk- en treksterkte die twee keer groter is dan die van beton. Na het opdrogen van de epoxy giethars ontstaat er een soort van hard plastic. Uitgeharde epoxy is helemaal veilig voor zowel mens als dier om te dragen.

Hoe komen de kleuren in Resin Art?
Door de giethars in te kleuren kan er d.m.v. verschillende technieken, soorten pigmenten en hulpmiddelen veel verschillende eindresultaten gecreëerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het namaken van natuursteen, maar ook abstracte kunst. Epoxy is in te kleuren d.m.v. speciale pigmentkleuren en poeders. Door hier een mix mee te maken met glanzende pigmenten en matte pigmenten zijn er speelse effecten te creëren.

Mogelijkheden genoeg dus! Heb je zelf een idee en ben je benieuwd of we dit voor je kunnen realiseren? Schroom niet en neem contact met ons op!

[2] Welke hars heb ik nodig?

Bij 'normale' en 'goedkope' hars is het vaak nodig een UV stabilisator en verharder toe te voegen. Dat is bij onze hars niet nodig. Wij hebben een speciale hars ontwikkeld die namelijk kant en klaar is. Deze kan je vanuit de fles in de mal spuiten. Dit is de Sieraden Hars / UV Epoxyhars Dit is de meest eenvoudige hars in gebruik en zeer breed inzetbaar.

Deze hars droogt door middel van UV licht (de zon of een uv lamp).  Een sieraden uv lamp is niet perse nodig. Deze hars droogt ook heel goed en snel in de zon (ook bij bewolking), maar dit is wel handig omdat u hiermee binnen kunt blijven. 

Zorg ervoor dat er geen water in de hars komt want dan is het niet meer bruikbaar. Gebruik ook niet teveel glitterpoeder of kleurstof/pigment voor resin want dan kan de hars niet meer hard worden.
Zorg dat je je sieraden zo snel mogelijk maak, hoe dikker het wordt hoe meer kans op bellen. Als we de mallen vol gegoten hebben gaan we met een heat tool erbij langs om de laatste zichtbare bellen weg te halen. Dit kun je ook doen met een aansteker, doe dit voorzichtig voorkom brand en zorg dat je mallen niet smelten.

[3] Hoe werkt het: Video's met uitleg

Zie hier een leuke video van ons waarbij wij met het Sieraden Maken Deluxe Pakket en onderstaande items leuke sieraden maken:
- Sieraden Maken Deluxe Pakket (mallen, hangertjes, gereedschap en glitter pailletten) 
- Sieraden Hars / UV Epoxyhars (zit niet bij het starterspakket)
- gedroogde kleine bloementjes

Zie hieronder een video van ons hoe een artiest met o.a. open bedelen en uv hars van ons sieraden maakt. Zij gebruikt: 

- Sieraden Hars / UV Epoxyhars
- Gedroogde kleine bloementjes
- Divverse openen bedelen
- Bedelen tape voor de sieraden
- Natuur producten (gedroogde bloemen)

[4] Hoe werkt het: Uitleg op papier. 

1. Zorg dat je van tevoren een ruim werkoppervlak hebt gecreëerd waar je kunt gaan gieten. Aan te raden is hier wat kranten of vuilniszakken onder te leggen i.v.m. het per ongeluk morsen van hars.

2. Stel de siliconen mallen dusdanig op dat je er makkelijk bij kunt en zorg dat ze allemaal goed afgesloten zijn en zorg dat alles waterpas staat. Zitten er stofjes of glitters op de mal verwijder deze dan met een stukje tape. Maak een propje van de tape of plakband en plak het vuil eraf.

Ga je objecten (foto's) of gedroogde kleine bloementjes ingieten dan giet je dit in 2 maal. Je maakt als eerste een dun laagje met hars waar straks het object ingelegd wordt. Dit laat je eerst uitharden voordat je hier het object inlegt. Als je meteen een object met hars toevoeg aan een mal, kan het gaan drijven of zinken. Dat wil je niet.

Voeg je een foto of tekening toe aan de hars: lamineer deze dan eerst of print het uit op transparant papier. Anders kan de hars (waterachtige substantie) de foto of tekening aantasten. 


3. Kies de soort hars die je wilt gaan gebruiken. Voor het maken van sieraden adviseren wij de kant en klare sieraden hars. Wij gebruiken deze hars voor dit voorbeeld. Je brengt de Sieraden Hars / UV Epoxyhars aan in de siliconen mal met een pipet of direct vanuit de fles. Een pipet is speciaal voor het kleine, fijne werk. 

Met speciale kleurenpigmenten kun je jouw Resin Art een unieke twist geven. Ga je voor een mooie dekkende kleur of ga je voor een transparante kleur? Zie onze kleurenpigmenten speciaal voor Resin Art. Ga je kleurenpigmenten gebruiken? Dan giet je de hars eerst in een klein bekertje met maximaal een paar druppels pigmenten. Dit roer je goed en voeg je hierna pas toe aan een mal. 

4. Als we de mallen hebben vol gegoten gaan we met een heat tool langs het harsmengsel om de bellen te laten knappen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een aansteker, doe dit voorzichtig. 

5. Deze hars wordt hard door middel van UV licht (zonlicht). Let op. Als je het goed doet, droogt deze hars binnen enkele minuten. Belangrijk is het volgende:

- Ten eerste moet deze hars drogen in UV licht. Dit betekent in direct zonlicht en dit werkt ook bij bewolking. De hars droogt niet binnen voor een raam. Leg je creatie waterpas in de directe zon/bewolking. Als de zon schijnt is de hars hard met 10-15 minuten en bij bewolking binnen zo'n 30-45 minuten. Draai de mal hierna om en laat het nogmaals drogen.
- Voeg nooit teveel glitters of pigmenten toe aan de hars. De samenstelling van de hars klopt dan niet meer en de hars kan dan niet meer hard worden. Pas dus op dat je niet teveel pigmenten of glitters etc. door de hars doet. 
Ga snel aan de slag en maak de mooiste sleutelhangers, kettingen, bedels, ringen en armbanden :)

Tips!
- Een Sieraden UV lamp is handig om de hars snel en binnenshuis te laten drogen. Deze hars droogt onder onze lamp altijd binnen enkele minuten. Dat is erg handig omdat u de mallen dan ook niet naar buiten (de zon) hoeft te verplaatsen. 
- Verwijder ruwe randjes met een tangetje of schaartje.
- Voeg pigmenten kleuren toe om de UV bestendigheid van je creaties te verbeteren.
- Breng een transparant laagje vernis of sealer aan op je kunstwerken voor optimale bescherming. 
- Is je sieraad nog plakkerig? Plakkerigheid komt meestal doordat het sieraad te snel uit de mal is gehaald (vaak uit enthousiasme omdat het enigszins hard aanvoelt). Het droogproces is dan nog niet compleet. Je kunt het sieraad terug leggen in de zon of onder een UV lamp als je deze hebt. Het plakkerige verdwijnt dan vanzelf. 

 
Wil jij dit ook maken? 
- Siliconen Mallen
- Sieraden Hars / UV Epoxyhars
- Sieraden Hars Decoraties
- Sieraden Hars Hangers
Sieraden Maken Deluxe Pakket 

Werk altijd voorzichtig. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de hars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.

Bewaren
Giethars is een interessant en veelzijdig materiaal, maar je moet wel goed opletten wat je doet. Giethars is een vluchtig- en brandbaar materiaal en geeft bij hogere temperaturen gassen af die niet goed zijn voor je gezondheid. Bewaar het daarom op een koele, liefst donkere plaats en altijd buiten het bereik van kinderen.

Contact met de huid
Bij aanraking met de huid kan de hars irritatie veroorzaken. Zorg er dan ook voor dat je handschoentjes draagt tijdens het werken en draag het liefst lange mouwen. Mocht er toch giethars op je huid komen gebruik dan liever geen chemische middelen om het te verwijderen, maar gebruik azijn.

Overige tips
Hars vloeit waterpas uit hierdoor moet je altijd zorgen dat je mallen water pas staan. Wij gebruiken een plank die waterpas staat, hier doen wij bakpapier overheen zodat je dit later weg kunt gooien en het dus schoon houdt. 

Vragen?
Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Informatie Centrum

14 reacties

Nadine vS

Nadine vS

Ik zoek iets van polijstpasta of schuurpapier waarbij ik die bolletjes bij kan schuren omdat ze niet volledig rond zijn.
En sommige andere dingen de randen bij te werken.
Hebben jullie daar ook mogelijkheden voor?

Annemijn

Annemijn

heey hoi ik had een vraagje wat is leuk om in ringen te doen?

Lies Ligthart

Lies Ligthart

Als je geen kant en klare uv resin hebt en hij is te plakkerig wat dan ? Groeten Lies

Tineke

Tineke

Hoeveel heb ik nodig aan hars voor de sieraden.

Tessa

Tessa

Beste, graag zou ik willen weten hoe je deze hars het beste kan polijsten (weer glanzend te krijgen), nadat ik met fijne water resistent 1200 schuurpapier het sieraad heb geschuurd?
Ik hoop op een reactie. Groeten Tessa

itsOkay

itsOkay

In reactie op uw vragen.

Is de UV Lamp nodig? De UV Lamp is niet persé nodig. Onze hars droogt met enkele minuten. Door middel van UV (zonlicht) ook bij bewolking. De UV lamp is wel handig, omdat u dan snel kunt doorwerken. Met de UV lamp is de hars met 30 seconden hard.

Hoe krijg ik de scherpe randjes van het sieraad? U krijgt de scherpe randjes van sieraad met een tangetje (zie onze gereedschap set). U kunt het sieraad ook polijsten voor een finishing touch. Ook kunt u onze speciale Resin Sealer gebruiken voor een altijd mooie afwerking.

Groeten, team itsOkay

Jacky

Jacky

Welke materialen kun je níét gebruiken met deze hars ….
Hoe lang duurt het voor gemiddel de hars hard genoeg is om uit de mal te halen.
Alvast dank voor uw antwoord
Vriendelijke groet
Jacky

els otte

els otte

hallo,
ik heb mijn starters set binnen en ben aan de slag gegaan. maar mijn vraag is als het sieraat klaar is hoe krijg ik de scherpe randjes eraf?
groetjes els.

Janssens Marie-France

Janssens Marie-France

Bestaat er een boekje om sieraden te maken… eventueel met gebruiksaanwijzing?

Bleyen Marleen

Bleyen Marleen

Wij zijn ondertussen al met twee personen bezig en het is heel fijn om te doen wij willen het iedereen aanrader om te doen

Linda

Linda

Super handige blog! Ik heb het sieradenpakket besteld en deze blog gebruikt, geweldig!

Jose Broers Jornick

Jose Broers Jornick

Bedankt voor de instructie filmpjes daar heb ik wat aan👍

Antoinette vd sluis

Antoinette vd sluis

Heb mijn set nog niet binnen dus maar even filmpjes ervan kijken .Mijn vraag is waarom wordt er soms een uv lamp gebruikt en in jullie uitleg ed hebben ze het alleen over 24 uur uitharden.

tineke Deen

tineke Deen

fijn deze gebruiks bijlage ik heb pas mijn pakketje thuis gestuurd gekregen maar ik miste een voorbeeld boekje of zoiets en de hars , maar dat heb ik dan nu besteld, ik kan bijna niet wachten om te beginnen !

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie