Hoe Maak Je Zelf Sieraden met Hars - Handleiding | itsOkay

Hoe maak je zelf sieraden met hars? 

PFD: KLIK HIER

Prachtige zelfgemaakte sieraden gemaakt van een soort kunsthars waarin gedroogde bloemen, takjes, blaadjes, as, schelpjes of kleine paddenstoeltjes zijn verwerkt. Met de juiste spullen en wat creativiteit en handigheid, is deze techniek van sieraden maken ook heel goed thuis te doen.

... Maar waar begin je? En hoe werkt het precies? Wij leggen je alles uit. Lees verder!

[1] Voorbereiding en veiligheidsmaatregelen

Werk altijd voorzichtig. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de hars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.

[1.1] Bewaren
Giethars is een interessant en veelzijdig materiaal, maar je moet wel goed opletten wat je doet. Giethars is een vluchtig- en brandbaar materiaal en geeft bij hogere temperaturen gassen af die niet goed zijn voor je gezondheid. Bewaar het daarom op een koele, liefst donkere plaats en altijd buiten het bereik van kinderen.

[1.2] Contact met de huid
Bij aanraking met de huid kan de hars irritatie veroorzaken. Zorg er dan ook voor dat je handschoentjes draagt tijdens het werken en draag het liefst lange mouwen. Mocht er toch giethars op je huid komen gebruik dan liever geen chemische middelen om het te verwijderen, maar gebruik azijn.

[1.3] Overige tips

Hars vloeit waterpas uit hierdoor moet je altijd zorgen dat je mallen water pas staan. Wij gebruiken een plank die waterpas staat, hier doen wij bakpapier overheen zodat je dit later weg kunt gooien en het dus schoon houdt. 

[2] Welke hars?

Bij 'normale' en 'goedkope' hars is het vaak nodig een UV stabilisator en verharder toe te voegen. Dat is bij onze hars niet nodig. Wij hebben een speciale hars ontwikkeld die namelijk kant en klaar is. Deze kan je vanuit de fles in de mal spuiten. Dit is de Sieraden Hars / Magic UV HarsDit is de meest eenvoudige hars in gebruik en zeer breed inzetbaar.

Deze hars droogt door middel van UV licht (de zon of een uv lamp).  Een sieraden uv lamp is niet perse nodig. Deze hars droogt ook heel goed en snel in de zon (ook bij bewolking), maar dit is wel handig omdat u hiermee binnen kunt blijven. 

Zorg ervoor dat er geen water in de hars komt want dan is het niet meer bruikbaar. Gebruik ook niet teveel glitterpoeder of kleurstof/pigment voor resin want dan kan de hars niet meer hard worden.
Zorg dat je je sieraden zo snel mogelijk maak, hoe dikker het wordt hoe meer kans op bellen. Als we de mallen vol gegoten hebben gaan we met een heat tool erbij langs om de laatste zichtbare bellen weg te halen. Dit kun je ook doen met een aansteker, doe dit voorzichtig voorkom brand en zorg dat je mallen niet smelten.

[3] Hoe werkt het: Video's met uitleg

Zie hier een leuke video van Youtuber "sandrartes". Waarin zij met een starterspakket en andere items van ons leuke sieraden maakt. Zij gebruikt:

- Sieraden Maken Deluxe Pakket (mallen, hangertjes, gereedschap en glitter pailletten) 
- Sieraden Hars / Magic UV Hars (zit niet bij het starterspakket)
- gedroogde kleine bloementjes
- diverse openen bedelen
- Bedelen tape voor de sieraden
- kleurstof/pigment voor resin

Zie hieronder een video van ons hoe een artiest met o.a. open bedelen en uv hars van ons sieraden maakt. Zij gebruikt: 

- Sieraden Hars / Magic UV Hars
- Gedroogde kleine bloementjes
- Divverse openen bedelen
- Bedelen tape voor de sieraden
- Natuur producten (gedroogde bloemen)

[4] Hoe werkt het: Uitleg op papier. 

1. Zorg dat je van tevoren een ruim werkoppervlak heeft gecreëerd waar je kunt gaan gieten. Aan te raden is hier wat kranten of vuilniszakken onder te leggen i.v.m. het per ongeluk morsen van hars.

2. Stel de siliconen mallen dusdanig op dat je er makkelijk bij kunt en zorg dat ze allemaal goed afgesloten zijn en zorg dat alles waterpas staat.

Ga je objecten (foto's) of gedroogde kleine bloementjes ingieten dan giet je dit in 2 maal. Je maakt als eerste een dun laagje met hars waar straks het object ingelegd wordt. Dit laat je eerst uitharden voordat je hier het object inlegt. Als je meteen een object met hars toevoeg aan een mal, kan het gaan drijven of zinken. Dat wil je niet.

Voeg je een foto of tekening toe aan de hars: lamineer deze dan eerst. Anders kan de hars (waterachtige substantie) de foto of tekening aantasten. 


3. Je brengt de Sieraden Hars / Magic UV Hars aan in de siliconen mal met een pipet of direct vanuit de fles. 

*Je kunt ook een van uw 12 glitterpoeders uit het Sieraden Maken Deluxe Pakket toevoegen aan de Sieraden Hars / Magic UV Hars. Dit meng je eerst in een bekertje met de hars: bij voorkeur een siliconen mengbeker die is herbruikbaar. 

4. Als we de mallen vol gegoten hebben gaan we met een heat tool erbij langs om de laatste zichtbare bellen weg te halen. Dit kun je ook doen met een aansteker, doe dit voorzichtig. 

De hars wordt hard door middel van UV licht (zonlicht). Laat de hars volgens de gebruiksaanwijzing op de fles goed drogen. Als alles goed uitgehard is heb je een duurzaam sieraad met een hoge krasvrijheid. Ga snel aan de slag en maak de mooiste sleutelhangers, kettingen, bedels, ringen en armbanden! 

 
Wil jij dit ook maken? 
- Siliconen Mallen
Sieraden Hars / Magic UV Hars
- Sieraden Hars Decoraties
- Sieraden Hars Hangers
Sieraden Maken Deluxe Pakket 

Werk altijd voorzichtig
. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de hars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.  

11 reacties

Tineke

Tineke

Hoeveel heb ik nodig aan hars voor de sieraden.

Tessa

Tessa

Beste, graag zou ik willen weten hoe je deze hars het beste kan polijsten (weer glanzend te krijgen), nadat ik met fijne water resistent 1200 schuurpapier het sieraad heb geschuurd?
Ik hoop op een reactie. Groeten Tessa

itsOkay

itsOkay

In reactie op uw vragen.

Is de UV Lamp nodig? De UV Lamp is niet persé nodig. Onze hars droogt met enkele minuten. Door middel van UV (zonlicht) ook bij bewolking. De UV lamp is wel handig, omdat u dan snel kunt doorwerken. Met de UV lamp is de hars met 30 seconden hard.

Hoe krijg ik de scherpe randjes van het sieraad? U krijgt de scherpe randjes van sieraad met een tangetje (zie onze gereedschap set). U kunt het sieraad ook polijsten voor een finishing touch. Ook kunt u onze speciale Resin Sealer gebruiken voor een altijd mooie afwerking.

Groeten, team itsOkay

Jacky

Jacky

Welke materialen kun je níét gebruiken met deze hars ….
Hoe lang duurt het voor gemiddel de hars hard genoeg is om uit de mal te halen.
Alvast dank voor uw antwoord
Vriendelijke groet
Jacky

els otte

els otte

hallo,
ik heb mijn starters set binnen en ben aan de slag gegaan. maar mijn vraag is als het sieraat klaar is hoe krijg ik de scherpe randjes eraf?
groetjes els.

Janssens Marie-France

Janssens Marie-France

Bestaat er een boekje om sieraden te maken… eventueel met gebruiksaanwijzing?

Bleyen Marleen

Bleyen Marleen

Wij zijn ondertussen al met twee personen bezig en het is heel fijn om te doen wij willen het iedereen aanrader om te doen

Linda

Linda

Super handige blog! Ik heb het sieradenpakket besteld en deze blog gebruikt, geweldig!

Jose Broers Jornick

Jose Broers Jornick

Bedankt voor de instructie filmpjes daar heb ik wat aan👍

Antoinette vd sluis

Antoinette vd sluis

Heb mijn set nog niet binnen dus maar even filmpjes ervan kijken .Mijn vraag is waarom wordt er soms een uv lamp gebruikt en in jullie uitleg ed hebben ze het alleen over 24 uur uitharden.

tineke Deen

tineke Deen

fijn deze gebruiks bijlage ik heb pas mijn pakketje thuis gestuurd gekregen maar ik miste een voorbeeld boekje of zoiets en de hars , maar dat heb ik dan nu besteld, ik kan bijna niet wachten om te beginnen !

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie