Paardenhaar sieraad maken - itsOkay

Paardenhaar sieraad maken

Wil je een mooi en persoonlijk sieraad met de haren van je eigen paard? Wist je dat je zelf heel makkelijk een prachtig emotioneel sieraad kan maken? Eliza legt je uit hoe dit moet. Lees snel verder!

Super leuk dat jullie interesse hebben in deze blog. Ik zal eerst mijzelf voorstellen: mijn naam is Eliza. Sinds jongs af aan ben ik gek op paarden en ik rij nu nog steeds. Maar wat als je te horen krijgt dat je trouwe vriend langzaam blind wordt en je hem hierdoor uiteindelijk moet laten gaan? In eerst instantie wilde ik een aantal foto`s als herinnering. Die heb ik toen gemaakt, tot 1 van de foto`s van een andere pony mij op het idee bracht om sleutelhangers of sieraden met het haar te maken. Zo is het idee ontstaan om gouddecoratie in combinatie met haar in hars te verwerken, zodat ik mijn trouwe vriend altijd bij me kan hebben. Laten we beginnen! 

paarden-haar-ketting-sieraad-maken


Benodigdheden:
- Haarlokje
Sieraden Hars / UV Epoxyhars 
- Ik heb de silicone mal voor 12 hangers gebruikt in dit voorbeeld. Je kunt ook kiezen voor het siliconen mal paard hoefijzer of een andere mal
Sleutelhangers als je sleutelhangers gaat maken
Schroefoogjes, ringetjes en een tangetje
Handboortje voor gaatjes

Gereedschappen / decoraties:
- Keukenpapier en wattenstaafjes tegen knoeien
- Kleding die vies mag worden
- Mengbeker
- Aansteker of heattool
- Decoraties zoals bloemetjes of steentjes
Handschoenen
- Een pincet

Stap 1: Voorbereiding

Allereerst zorg ik ervoor dat ik alle spullen bij elkaar verzameld heb die ik nodig heb. Zorg dat het haar wat je wilt gebruiken gewassen en droog is. Doe je dit niet dan kan het zijn dat je Sieraden UV hars niet goed uithard of dat je vieze vlekken in je eindresultaat krijgt. Zorg ervoor dat je binnen werkt, anders kan je hars te snel uitharden door de zon buiten. 

Stap 2: Giet een eerste laagje

We gaan eerst een dun laagje gieten met de hars en de haren. Als je in 1 keer giet, kunnen de haren namelijk naar de bodem zakken.
Giet een dun laagje Sieraden UV hars in je siliconen mal en voeg hier een plukje haar aan toe. Als je de hars gegoten hebt, ga dan voorzichtig langs je creatie met een brander (aansteker bijvoorbeeld) zodat de luchtbelletje knappen. Let op met het gebruik van een aansteker dat niet je paardenhaar brandt.

Tip: gebruik je dezelfde mal van itsOkay als ik? Dan zit er in dit vormpje alvast een gaatje waar je straks een ketting doorheen kan doen. Echter, maak ik er een sleutelhanger van. Als je dit ook doet, knip dan het pinnetje uit de mal. 

hanger-met-paardenhaar-lokje-maken-stap-1


De sieraden hars droogt met enkele minuten door middel van UV licht. Normale hars is wat goedkoper, maar deze droogt pas binnen 48 uur en daarom gebruik ik graag deze. De sieraden hars kan je laten drogen als je binnen werkt onder een uv led lampje of je legt het enkele minuten buiten als de zon doorbreekt (ook bij bewolking droogt de hars).
Laat je laagje 2-3 keer uit harden onder het lampje of buiten: niet je mal omdraaien! De kans is dan dat de randjes loslaten en je uiteindelijk luchtbellen in je werkje krijgt.

Stap 3: Giet het laatste laagje

Vul na het uitharden je mal helemaal met de sieraden hars en voeg hier je decoraties aan toe. En laat dit ook weer 2 keer uitharden.
Tip: voeg je net als mij rosé goud decoratie metaal toe? Even een beetje roeren met een satéstokje dan krijg je wat fijnere stukjes.

hanger-met-paardenhaar-lokje-maken-stap-2

Stap 4: Volledige uitharding

Nu kun je je mal omdraaien een zo ook aan de andere kant laten uitharden. Ik doe dit meestal een keer of 3 4 zodat het zeker weten goed hard is. Is je werkje nog plakkerig? Hard dan wat langer uit. 

Stap 5: Uit de mal halen

Nu kun je je werkje uit de mal halen en in principe zou je er nu een sleutelhanger van kunnen maken en dan ben je klaar. Ik werk zelf echter beide kanten nog af met een dun laagje Sieraden UV hars wat ik er met een ijsstokje netjes over verdeel zodat je alle oneffenheden niet meer ziet. Dit laat ik weer goed uitharden. 

Stap 6: Afwerking

Nu kun je je creatie afmaken. Maak met een boortje een gaatje bovenin de mal en draai hier een schroefoogje in. Bevestig hier een metalen ringetje aan en doe hier bijvoorbeeld een ketting aan of sleutelhanger. Je kunt alles halen bij itsOkay. 

Alvast veel knutsel plezier! Ik ben benieuwd naar jullie creaties. Groetjes, Eliza. 

sleutelhanger-met-paardenhaar

Nog enkele tips!

 • Gebruik bij voorkeur de UV Resin van itsOkay en niet de 1:1 variant. Je haren zijn zo licht dat ze gaan drijven en doordat je er een aantal gebruikt komt er ook een deel los. Je zou dit kunnen oplossen door in laagjes te gieten maar ik heb het geduld niet om daar 3 dagen mee bezig te zijn, daarom kies ik voor de Sieraden Hars die met enkele minuten hard is. 
 • Als het haar heel vies is was het dan meerdere keren achter elkaar of laat het een tijdje weken in een bakje met shampoo en water. Ik gebruik de NAF show off shampoo, deze is ideaal.
 • Zelf laat ik mijn eindproduct nog een dag voor het raam liggen zodat ik zeker weet dat het hard is en er niet te veel stof aan vast plakt.
 • Niet het hele potje met bladmetaal gebruiken, maar een klein beetje in een bakje doen. Mocht hier hars aankomen ben je niet gelijk alles kwijt.
 • Let er op als je een aansteker gebruikt om je luchtbelletjes te laten knappen dat je niet je paardenhaar in de fik zet.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

 • hallo, ik had een vraagje: kan je het met hondenharen doen?

  JO

  Jolanda

 • 📍Beste Tineke, bedankt voor je reactie. Zoals Yolande al gereageerd heeft kun je er inderdaad nog een laagje blanke nagellak op doen. Succes met je project! 📍Beste Yolande, bedankt voor je reactie! Gr, Stefanie, team itsokay

  KL

  Klantenservice Itsokay

 • Als het klaar is nog een laagje blanke nagellak met uv filter er op doen dan glimt het wel

  YO

  Yolande

 • Ik vindt dat de helemaal droog geworden sleutelhanger erg dof wordt. Wat kan ik hier aan doen?

  TI

  Tineke

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.