Open bedel met epoxy gieten - itsOkay

Open bedel met epoxy gieten

In deze handleiding ga ik jullie leren hoe je makkelijk en snel open bedelen kunt gieten met epoxy.

We gaan deze open bedelen ingieten met epoxy en glitters. Een tijdje terug zag ik een foto van een sieraad dat gemaakt was met glitter en epoxyhars. Eenvoudig, maar toch fascinerend. Het leek alsof de glitter in het sieraad zweefde. Ik was geobsedeerd.

Het verbazingwekkende van het maken van open bedelen met glitter is dat het lijkt alsof de glitters zweven. Bovendien is glitter een klein beetje doorzichtig en glanzend, wat een onverwachte mooie detaillaag toevoegt. Dit is een ketting die je heel veel complimenten gaat opleveren als je hem draagt.

Voordat we verder gaan, wil ik dit zeggen:

Ik probeer altijd simpele handleidingen te schrijven, omdat ik weet dat het leven druk is. Dit sieraad is makkelijk om te maken, maar het gaat niet snel. Het kost tijd, maar het is het waard! 

Nadat je deze handleiding gelezen hebt kan jij je eigen prachtige open bedel hanger maken.

Benodigdheden:

 1. Epoxyhars - Ik kies al jaren voor de UV Resin epoxy speciaal voor het maken van epoxy sieraden. Een potje van 100 gram is meer dan genoeg om 10 hangers te maken. Ik heb nog ongeveer de helft over. 
 2. Hangers met open frame of opstaande randjes - De hangers die ik heb gebruikt, zijn gevonden ook van itsOkay. Ik kan ze overigens nergens anders op het internet vinden. ItsOkay heeft een overzichtelijke selectie hangers met open frame. Je wilt er een die stevig is zie: hangers sieraden maken.
 3. Glitter - Deze zitten in de 'Sieraden Maken Deluxe Pakket'. 
 4. Een ondergrond voor de hangers. Wat altijd een goed resultaat geeft is de speciale tape voor hars sieraden of schilderstape.
 5. Materialen om de werkruimte te beschermen tijdens het werken met de hars. Zoals een vuilniszak of plastic zeilen. Ik gebruik altijd kranten als ondergrond of een plastic zeil. 

Begin met het afdekken van je werkruimte. Druppels die je morst op meubels of de tafel zijn moeilijk te verwijderen.

Ben je er klaar voor.. laat het plezier beginnen! 

Stap 1: UV Resin

Een belangrijk ding om te vermelden: de hangers hebben 24 uur nodig om te drogen als je 2 componenten hars gebruikt. Deze moet je ook met de juiste verhouding mengen. Gebruik je de kant-en-klare UV Resin van itsOkay droogt deze in direct zonlicht (buiten) of binnen onder een UV Led Lamp onder enkele minuten. 

Tip: werk op een plek waar je je hangers niet meer hoeft te verplaatsen of werk op een dienblad of bakplaat die je heel voorzichtig naar buiten kan dragen, zodat de epoxy kan drogen in het Uv-licht van de zon.

Stap 2: de hangers

Ik kocht bij itsOkay twee pakjes van de diverse open bedelen voor epoxy met elk 10 frames erin. Voor het voorbeeld heb ik de ovale en de ronde hangers gebruikt. Leg de metalen frames op een ondergrond, zodat je ze kan gaan vullen met epoxy. Ik leg ze vaak op een plastic velletje en lijm de randjes vast aan het velletje. Voor dit voorbeeld heb ik de hangers op een stukje schilderstape vast geplakt: dat vind ik ook makkelijk werken. Je kunt ook de tape voor hars sieraden gebruiken voor hangers van itsOkay. 

Scheur een stukje tape af dat net iets groter is dan het frame. Druk het frame op de tape. 

Stap 3: Giet de UV Resin

Nu ga je enthousiast worden... 

Zodra alle frames goed klaar liggen, is het tijd om de epoxy te gieten. Ik zeg gieten, maar je kunt de epoxy het beste voorzichtig aanbrengen met een spateltje of direct vanuit de fles spuiten als je kant en klare UV Resin gebruikt. 

Aangezien dit al een super lange blog is, ga ik het proces gewoon helemaal voor je doornemen haha. 


Voeg als eerste de glitter aan het frame toe (de hoeveelheid kan verschillen, afhankelijk van de looks, maar we beginnen hier gewoon mee). Pak hierna de epoxyhars en voeg een klein beetje toe bovenop de epoxy. Je zult versteld staan hoe snel het frame vol is. Je wilt het niet te vol gieten en het over de rand laten lopen, dus werk langzaam en voeg een klein beetje tegelijk toe.

Gebruik een roerstokje of een tandenstoker om de epoxyhars(en hierin de glitter) naar de randen van het frame te verspreiden. Voeg meer hars toe totdat je tevreden bent met hoe het eruit ziet.

Zodra de epoxy in de frames is gegoten, merk je misschien een paar luchtbellen op. Gebruik een rietje en blaas zachtjes op het oppervlak van de epoxy om deze bubbels te laten knappen (de warmte van je adem doet ze knappen). Zorg er wel voor dat er geen vocht op de epoxy komt. Je kunt ook de Bubble Blaster van itsOkay gebruiken.

Na ongeveer 15 minuten in direct zonlicht (ook bij bewolking) is de hars hard. Je kunt de hangers ook 30 seconden onder de UV Led Lamp leggen om te harden. Als epoxy buiten het frame is gedruppeld, kan je een tangetje of schaartje gebruiken om de overtollige epoxy af te knippen. Een mooie gereedschapset is de luxe gereedschap set sieraden maken.

Stap 4: Werk de open bedel hangers netjes af

Na 15 tot 30 minuten kan je de tape of het plastic velletje verwijderen (ik kon niet wachten en trok eerder de tape af, omdat ik zo enthousiast was). 

Als er nog overtollige epoxy rondom de hangers zit kan je dit met een van de tools uit de luxe gereedschap set sieraden maken verwijderen.

Voeg ringetjes toe aan je hangers en hang ze aan een kant en klare halsketting.

Dat is het! Het is een klus maar ... echt de moeite waard!

Dit is een van mijn favorieten. Je kunt niet zoveel zien aan de foto, maar de glitter ziet eruit alsof het in de lucht zweeft en dieper wordt naar de randen. Er zit zoveel diepte en glans in... 

De resultaten zijn ongelooflijk en eerlijk gezegd, als je vind dat deze er goed uitzien op je scherm, zou je ze persoonlijk moeten zien... Hopelijk laat je een reactie achter op deze blog want ik ben razend benieuw naar de sieraden die u gaat maken!

Veel plezier en knutselplezier toegewenst. Groetjes Linda. 

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

 • Hallo zou iemand voor mij een epoxy hanger kunnen maken tegen betaling ..?? Grtj Walter.

  WA

  Walter

 • Hoi, De hangers hebben nu een te klein gaatje voor de ketting (oogje) maak ik dit groter of plaats ik boven in een schroef oogje? Denk dat het schroefoogje het gaatje nadert bij het plaatsen .? Of ik probeer er een touwtje door te doen maar dat slijt weer Help ? Vertel…

  MI

  Mieneke

 • Het ziet er erg mooi uit, in jou beschrijving staat niet duidelijk dat je eerst het glitter moet strooien en daarna de hars, enkele zinnen verder schrijf, nu de hars toevoegen dus het is mij n u duidelijk eerst het glitter en dan de hars. Blijft er dan niet veel glitter plakken op het plakband?

  TH

  Theo

 • Ik moet er nog mee aan de slag. Zit nog op een bijkomende bestelling te wachten. Maar het jeukt om te beginnen. Bedankt voor de heldere uitleg. Die kon ik zeker gebruiken. Groetjes !

  MI

  Mieke

 • Zoooo moooi ❣️ Ga morgen meteen aan de slag, voel de creaties in mij “borrelen” 👍🏻 Dankuwel voor de perfecte uitleg! Kan alleen maar “klasse” worden ❣️☺️ grtjs Monique 💐

  MO

  Monique Struver

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.