Een geode of druse is een holle, of gedeeltelijk holle, steen die aan de binnenkant begroeid is met kristallen. Echte geodes zijn vaak erg kostbaar, maar met epoxy kun je er eenvoudig zelf een maken, helemaal naar jouw eigen smaak!
Even voorstellen
Hoi kunstenaars, hobbyisten en creatievelingen! Mijn naam is Jessica Immen-van Ophem, 38 jaar. Als kunstenares maak ik veel kleurrijke dingen zoals: schilderijen voor binnen en buiten, resin art geodes, piramides en tafeltjes, kunstkaarten met bijenwas, kleigodinnen, dromenvangers en sieraden met edelstenen. Je kunt alles lezen over wat ik doe en maak op mijn website, Facebook en Instagram.
Waarom een epoxy geode maken?
Het maken van geodes is een populaire bezigheid binnen de resin art community. En dat is niet voor niets, want ze zijn supermooi en leuk om te maken. Je kunt ze vergelijken met agaatschijven. Dat zijn echte edelsteenschijven die bestaan uit bandpatronen in verschillende tinten. Denk hierbij aan de ringen van een boomschijf, maar dan grilliger en in een ovalen vorm.
En heb je misschien weleens een echte amethistgeode gezien? Dat zijn grote edelstenen die je neer kunt zetten: met een bergkristallen rand en een holle binnenkant vol met blinkende paarse kristallen.
Ze zijn prachtig en dus ook een grote inspiratie om te maken met epoxy, kleuren en glinsters. Hoe tof om zoiets zelf te gaan maken! Hang hem aan de muur of zet hem in een stevige standaard bij je edelstenencollectie. Ik ga je snel laten zien hoe ik deze mooie geode heb gemaakt. En in het echt is hij nog zoveel mooier :)
Zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt en werk op een stabiele, rechte ondergrond. Gebruik een waterpas of een waterpas-app om te controleren of alles recht ligt. Je wilt niet dat de epoxy straks uitloopt.
Stap 2. De ondergrond van de geode maken
Teken de gewenste geodevorm op een plaat multiplex en zaag deze uit. Mijn plank is ongeveer 30 x 40 cm groot. Schuur de randen glad en maak de plank schoon met een doekje en bijvoorbeeld wat ammoniak om te ontvetten.
Stap 3. De basis verven
Zet het plankje op bijvoorbeeld 4 bekertjes zodat hij van de grond af staat. Kijk of hij goed waterpas ligt. Kleur hierna het houten plankje met acrylverf: de binnenkant wit en de buitenkant zwart. Op een witte ondergrond springen de kleuren epoxy die je straks gaat gieten er beter uit. Zwart maakt de kleur donkerder en ik wilde bij deze geode de buitenste randen donker maken.
Kijk even terug naar de foto hierboven van het eindresultaat als je het niet helemaal begrijpt. Droog de verf met een föhn of laat hem een dag drogen voordat je verder gaat.
Stap 4. De epoxy mengen
In de vorige stap hebben we een geodevorm uit hout gezaagd en geverfd. We gaan nu de epoxy mengen. Trek je handschoenen aan en pas op voor je kleding! We gaan de 2-componenten epoxy gebruiken. Ik gebruik de Premium Art van UltraEpoxy. In totaal ongeveer 250–300 ml voor een plaat hout van 40x30 cm.
Pak een weegschaal en zet hier een mengbeker op. We beginnen met de eerste laag. Zorg dat de epoxy op kamertemperatuur is. Weeg 40 ml af, dus 20 ml van beide flesjes, want deze epoxy is in verhouding 1 op 1. Roer hem goed door met een houten spateltje en giet dit op de bovenkant van het hout. Je kunt dit eventueel met het spateltje of met je vingers (alleen als je handschoenen aan hebt) verdelen, zodat de epoxy overal over de houten geodevorm bedekt ligt.
Veeg hierna wel je handen even af aan een doek die weggegooid kan worden. Deze eerste laag zorgt ervoor dat de volgende lagen epoxy mooier uitvloeien. Ga met een brander over de epoxy om luchtbellen te laten knappen.
Stap 5. Kristallen / edelstenen toevoegen
Pak ongeveer 50 gram witte edelstenen of bergkristallen en plaats ze in het midden van de geode. Zorg dat ze mooi bij elkaar blijven liggen.
Stap 6. De basis op kleur maken
Meng nu 40 ml epoxy met bijvoorbeeld witte kleurpigmenten. Dit giet je over en om de steentjes heen. Let op dat je niet gaat druipen. Glijdt er een edelsteentje weg? Plaats deze dan terug met een spateltje.
Hierna maak je weer 40 ml epoxy en meng je zwarte pigmenten door. Doe dit in een plastic wegwerpbekertje zoals op het voorbeeld, of in een siliconen mengbeker. Dit giet je op de buitenste rand.
Nu maak je 40 ml epoxy met bijvoorbeeld groene kleurpigmenten klaar en giet dit tegen en om de witte laag. Dan nog een laag in een turquoise kleur hier weer omheen.
Stap 7. Patroon in de epoxy aanbrengen
Gebruik een föhn of heteluchtpistool om de lagen vanuit het midden naar buiten toe uit te blazen. Dit zorgt ervoor dat de kleuren mooi mengen. Begin op een zachte stand en blaas niet te hard – anders vliegt de epoxy van het hout.
Na deze stappen heb ik nog wat koperkleurige pigmenten gemengd met epoxy en dit gegoten aan de buitenkant. Dit heb ik hierna weer uitgeblazen met de föhn. Ook deze laag heb ik naar de buitenkant geblazen.
Zorg wel dat de epoxy op het hout blijft zitten en dat je niet alles eraf blaast. Als dat gebeurt, staat je föhn te hard. Het kan zijn dat er wat druppels epoxy langs de zijkanten lopen. Dit kun je weghalen door met je vinger (doe dit wel met handschoenen aan) of een doekje langs de zijkanten te gaan.
Ga vervolgens weer even met een brander langs alle epoxy om luchtbellen te laten knappen. Dit laat je een dag drogen en dan is de basis klaar. Als je het mooi vindt, kun je hem ook zo laten, maar ik ga nog even door met een tweede laag.
Stap 8. Lijnen aanbrengen
De geode is nu al prachtig, vooral met metallic pigmenten. Maar je kunt hem nóg specialer maken door lijnen toe te voegen.
Maak in een beker 20 ml epoxy klaar en meng hier veel glinsters doorheen. Dit zodat je een wat dikker papje krijgt. Met een spateltje kun je een klein beetje uit het bekertje halen en langs een rand plaatsen op je geode. Ga door totdat je een cirkel hebt gemaakt.
Je kunt zoveel lijnen en kleuren maken als je wilt. Ik heb nog blauwe, koperen en zwarte lijnen aangebracht met epoxy. Maak kleine beetjes epoxy gemengd met pigmentkleuren aan en zorg dat de lijnen dun zijn, want het vloeit nog wat uit. Er ontstaan zo dikteverschillen in de geode.
Teken eventueel extra lijnen met Posca-stiften of voeg een versiering toe, zoals een vlinder. Laat de geode weer een dag uitharden.
Stap 9. De achterkant
Wil je de geode netjes afwerken? Dan hoort daar een mooie achterkant bij. Ik heb de achterkant eerst geschuurd, zodat de eventuele uitgelopen druppels epoxy weer mooi weggewerkt zijn. Als je dit schuurt gaat het erg stoffen, gebruik dus een mondmasker.
Hierna maak je hem schoon met een sopje en dweiltje. Droog hem af met een theedoek.
Hierna heb ik acrylverf gemengd met een betonlookverf. Hier zitten wat korrels in en dit maakt het net zoals bij een echte amethistgeode. Je kunt eventueel ook wat zand of andere korrels door de verf mengen. Het geeft een natuurlijk effect, alsof het echt steen is.
Dit mengsel heb ik op de achterkant en op de zijkanten geverfd met een kwast. Vervolgens laat je dit weer goed opdrogen en schilder je eventueel nog een tweede laag, zodat hij goed dekkend is.
Laat dit weer drogen en plaats hierna een haakje aan de achterkant van de geode om hem op te hangen. Of zet je hem in een stevige standaard op een mooie plek in huis.
Show it!
We zijn natuurlijk heel erg benieuwd naar jullie epoxy geodes! Maak een selfie met jouw geode en plaats deze op jouw socials met #creativeartbyjessica en #itsOkay. Superleuk om te zien! Wie weet heb je nog vragen? Stel ze dan gerust. Heel veel succes!
Meer informatie?
Heb je vragen over het maken van sieraden met epoxy? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts, elk met hun eigen expertise. Wij helpen je graag. Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum.
itsOkay.nl levert professionele epoxy en toebehoren tegen scherpe prijzen. Meer dan 9 jaar ervaring in de epoxywereld vormt onze basis voor kwaliteit en vertrouwen.
Heb je vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met onze specialisten via de contactpagina. Wij staan klaar om je deskundig advies te geven bij al je epoxyprojecten.