Hoe zelf boekenlegger maken? - itsOkay

Hoe zelf boekenlegger maken?

Boekenleggers zijn supergemakkelijk om zelf te maken met epoxyhars. Bovendien zijn zelfgemaakte boekenleggers erg leuk om te geven als cadeau of om zelf te gebruiken. Na het lezen van deze DIY weet jij precies hoe je zelf boeken leggers kunt maken. 


Mijn naam is Stefanie en ik ben 37 jaar. Ik heb al meerdere handleidingen geschreven voor itsOkay. Ik ben te vinden op Instagram onder de naam CreaStessie. Hier post ik regelmatig leuke foto's van mijn hobby's en creaties. Ik hou ontzettend veel van de feestdagen en alles eromheen. Leuk knutselen en zelf decoraties maken is natuurlijk het allerleukst. Alleen of gezellig samen. Laten we beginnen.

Benodigdheden boekenlegger maken:

Epoxy giethars
Siliconen Mengbekers
Siliconen mal boekenlegger
- Siliconen mal kerstfiguren of andere mal
- Glitters
- UV Led Lamp
- Roerstokjes (ik gebruik sateprikkers)
* Werk altijd met handschoentjes en een mondkapje. Bescherm de ondergrond waarop je werkt ook goed met bijvoorbeeld een siliconen mat. 

Eventueel:
Siliconen mat 
- Tassels (hippe kwast voor aan je boekenlegger)
- Babydoekjes (voor het geval je knoeit)
- Heat tool of aansteker (om de belletjes in de hars te laten knappen)

Hoe maak je zelf een boekenlegger?

Voorbereiding

Zorg er altijd voor dat je werkplek goed bedekt is en dat jouw ondergrond waterpas is. Als epoxy giet en de siliconen mal schuin ligt, gaat de epoxyhars schuin opdrogen en dat wil je niet. Voor het maken van deze boekenleggers gebruik Epoxy giethars

Stap 1: De figuurtjes maken voor de epoxy

Momenteel is het kerst, dus ik ga mini figuurtjes van kerst in de boekenleggers verwerken. Ik gebruik hierbij meerdere glitters en combinaties. De figuurtjes giet ik in de siliconen mal kerst figuren. Je kan natuurlijk ook iets anders in de siliconen mal gieten.
Ik ga voornamelijk groene, gouden, rode en blauwe glitters gebruiken. Ik voeg glitters toe aan de mengbekers en roer goed. Doordat glitters en andere decoraties in epoxyhars naar de bodem zakken, gebruik ik altijd lekker veel glitters. Voeg één of meerdere kleuren glitters toe. Vul hierna de figuurtjes in de siliconen mal en laat de epoxy uitharden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Stap 2: Vul de boekenlegger mal met epoxy

We gaan de siliconen mal boekenlegger vullen met hars. Als de epoxy straks is uitgehard, plakken we de decoraties er bovenop. Je kunt decoraties ook in de boekenlegger verwerken. Dan kan je stap 3 straks overslaan. In dit geval giet je een dun laagje epoxy en laat je het uitharden. Hierna voeg je de decoraties toe met de laatste laag epoxy.
In dit voorbeeld plakken we de decoraties bovenop de boekenlegger. Vul de siliconen mal boekenlegger met epoxy. Voor het mooiste resultaat zorg je ervoor dat de mal tot net over het randje gevuld is (iets voller). Je ziet dan een bolling van hars in de siliconen mal ontstaan. Epoxyhars krimpt altijd iets tijdens het hardingsproces. Op deze wijze hard de epoxyhars straks mooi egaal uit. 

Ga vervolgens voorzichtig met een heattool (hitte föhn of aansteker bijvoorbeeld) langs de epoxyhars en laat de luchtbellen knappen. Laat de epoxy volgens de gebruiksaanwijzing op het etiket uitharden. 

Stap 3: De boekenleggers versieren

Dit is mijn favoriete stukje! Nu kan je de mini figuurtjes (of andere decoraties) vastplakken op je boekenlegger. Ik leg ze eerst neer naast mijn mal om te kijken in welke volgorde ik ze wil hebben. Je kunt de figuurtjes op de boekenlegger plakken met seconde lijm. 

Stap 4: Kwastjes en bedel aan de boekenlegger monteren

Ik heb een paar mooie bijpassende kwastjes en bedeltjes gevonden die ik aan de boekenleggers ga vastmaken. Eerst maak ik het bedeltje met een ringetje, in bijpassende kleur, vast aan het kwastje. Dan trek ik het lusje van het kwastje door het gaatje van de boekenlegger. Daar gaat het kwastje dan weer doorheen en dan zitten ze vast aan de boekenlegger. Zie hier onder het resultaat. Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.