Met UV Resin (epoxyhars) kun je de mooiste sieraden en kunst maken. Na het lezen van deze leuke DIY weet jij precies hoe je zelf hangers kunt maken met bloemen en bladeren.
Deze handleiding is geschreven door een expert op het gebied van sieraden maken: Colette van BeLeaf Art. Zij maakt de prachtigste sieraden en andere creaties en gebruikt hierna zelf gedroogde bloemen en bladeren. Je leert het dus van de beste!
Introductie Colette en sieraden verkopen
Mijn naam is Colette en met mijn bedrijf BeLeaf Art maak ik o.a. sieraden met stukjes echte natuur gegoten in UV Resin (kant en klare hars). Mooie of bijzondere details van echte bloemblaadjes, bladeren van planten, schermbloemen en berkenbast lig ik in sieraden vast. Elk sieraad is gemaakt met veel aandacht, geduld, precisie en liefde ;-). Alles is hand- en maatwerk en elk sieraad is uniek: geen enkel is hetzelfde. Zo draag je de natuur altijd dichtbij je. Het mooie is: veel bloemen, planten en bomen hebben een mooie symbolische betekenis waardoor jouw sieraad extra waardevol is. Het mooiste is dat je dit zelf kunt vinden in de natuur. Pluk wel selectief en zorg dat de plant er niet onder lijdt. Ook kan je mooie bloemen uit bijna uitgebloeide boeketten gebruiken. Inmiddels ben ik helemaal blaadjes minded ;-).
Waar vind je bloemen, planten en bladeren?
Ga eens een rondje wandelen en je zult verbaasd zijn wat je tegenkomt. Overal waar je komt zie je bloemen, planten of bomen. Daarom heb ik altijd verschillende formaten aquarel schetsboeken bij me met dik elastiek erom. Het papier van deze schetsboeken is perfect voor het persen van bladeren, omdat het vocht goed opneemt. Zo kan ik een net geplukte bloem of blad meteen drogen en persen. Daarnaast heb ik altijd en zakmes of een bloemenschaar en een pen in de buurt. Dan kan ik meteen erbij schrijven waar + wanneer ik het heb geplukt en wat voor blad het is.
De berkenbast waarmee ik veel sieraden heb gemaakt, bladdert vanzelf van de bomen af en daar neem ik stukjes van mee. Deze bast heeft verschillende lagen die je weer voorzichtig uit elkaar kunt trekken. Elke laag heeft weer een totaal andere kleur. Zo kan één stukje berkenbast amber, wit, bruin en beige in zich hebben. Zo cool.
Selecteer de mooiste bloemen en bladeren
Na het plukken of rapen sorteer je alleen de mooiste blaadjes eruit. Kijk naar de nerven, de belijning van het blad, de kleuren, de dikte en de grootte. Alleen de mooiste blijven over en gaan in de plantenpers om te drogen en recht/plat te maken. Ook de berkenbast, want deze krult ontzettend. Let wel: stop het pas in de pers als het droog is.
Handgemaakte hangers maken in 3 stappen
Stap 1: De bloemen en blaadjes drogen
Leg de blaadjes met een zelfde dikte bij elkaar in één laag in de plantenpers. Tussen elke laag een stuk karton en vocht opneembaar papier. Vaak maak ik de plantenpers in de eerste 1 á 1,5 week een paar keer open om te kijken hoe het droog- en persproces verloopt.
In sommige blaadjes zit veel vocht. Als je het papier waar het tussen ligt niet vervangt kan het gaan schimmelen en kun je alle blaadjes weggooien. Niet elk blad komt er qua belijning en kleur weer zo uit als dat je het erin hebt gestopt. Maar dat hoeft niet erg te zijn. Van sommigen blaadjes verdwijnt de kleur, maar zelfs de overgebleven bruin/beige kleur kan heel mooi zijn. Sommige blaadjes komen er in een heel andere kleur weer uit. Zo’n leuke verrassing telkens.
Tips bij het drogen van bloemen
Schrijf op elke pers wat je erin gestopt hebt met de datum erbij. Als je veel bladeren droogt is dit handig, zodat je precies weet wanneer wat klaar is met drogen. Dunne blaadjes doen er maar een week over om te drogen; bij anderen duurt het wel 3 weken.
Na het drogen
Na 1-3 weken gaat de persopen. Ben jij ook super benieuwd naar het resultaat? Als het droog- en persproces goed is gegaan, komen de meeste blaadjes er als delicaat papier uit. Het is raadzaam om alleen pincetten te gebruiken, want als je met je vingers de blaadjes wil pakken is de kans groot dat ze breken. Vervolgens maak je een selectie van de mooiste en beste blaadjes voor jouw handgemaakte sieraden.
Het bewaren van gedroogde blaadjes/bloemen
Als je meerdere blaadjes en bloemen droogt kan je ze het beste sorteren. Doe dit bijvoorbeeld in zo'n opbergdoosje met veel vakjes en leg die hierna weg in een donkere kast. Op den duur (maanden/jaren) verdwijnt kleur uit bloemen en blaadjes, maar dat proces kun je vertragen door ze in het donker te leggen. Door de UV Resin die je straks op de bloemen gaat gieten zal de kleur lang behouden blijven.
Stap 2: De bloemen op maat snijden
Kies welk blaadje je wilt gaan gebruiken voor jouw zelfgemaakte sieraad. Je kunt bloemen in bedels gieten die van achteren gesloten zijn zoals de gesloten ronde hangers. Vervolgens snij je de blaadjes op maat. Soms kies ik allemaal aardetinten, een andere keer juist felle kleuren of selecteer ik op de nerven. Omdat gedroogde bloemen en blaadjes zeer breekbaar zijn, is dit een lastige klus. Het vergt veel geduld. Geregeld mislukt het snijden, omdat het blad dan afbreekt en dan moet je weer opnieuw beginnen.
Welke gereedschap heb je nodig om bloemen te snijden?
Ik gebruik hiervoor een Pincet, kleine schaartjes en hele scherpe mesjes (scalpeermes). Zorg dat het uitgesneden blaadje heel precies in de hanger past en leg het op een waterpas oppervlakte neer. Hierna gaan we naar de volgende stap: het gieten!
Stap 3: De hangers vullen met UV-resin.
Ik gebruik voor het maken van sieraden de UV-resin van itsOkay. UV-resin is een 1-componenten epoxy die kant en klaar voor gebruik is. De hars hardt uit tot een soort glasachtige kunststof. Je hoeft deze epoxy, in tegenstelling tot andere soorten epoxy, niet te vooraf mengen. UV-resin hard binnen enkele minuten uit door middel van UV-licht. Vul de hanger een dun laagje UV-resin. Verdeel de hars gelijkmatig over het oppervlakte van de hanger. Laat dit eerste laagje slechts een paar seconden uitharden, zodat je hier het uitgesneden blaadje op kan leggen zonder dat het in de kunsthars ‘verdrinkt’. De kunsthars dus eerder als lijm. Daarna laat je de hars onder een UV lamp uitharden.
Vervolgens bouw je elke hanger op in meerdere dunne laagjes UV-resin. Dit zodat je eventuele luchtbelletjes die tijdens het gieten of uitharden ontstaan, kunt verwijderen. Laat luchtbellen knappen met een heattool.
Als de hanger helemaal is gevuld met hars gaan we het laatste laagje gieten. Breng heel voorzichtig een beetje hars aan in het midden van de hanger, maar laat het niet over de randen lopen. Dit resulteert straks in een prachtige bolling. Laat dit vervolgens weer uitharden onder de UV lamp. Zo cool om te zien dat het de patronen, lijnen en de intensiteit van de kleuren van het blad uitvergroot.
Het eindresultaat
Het allermooiste blad tot nu toe vind ik de paarse/roze orchidee, maar ook het aller moeilijkst om mee te werken. Wanneer ik 100% tevreden ben over het sieraad, ga ik het fotograferen en bewerken voor Instagram en de webshop. Omdat ik ook filmmaker/fotograaf ben heb ik hier gelukkig gevoel voor én vind ik geweldig om te doen.
Je kunt mijn creaties bekijken op mijn social media en website. Zo precies als hoe ik te werk ga is kunst, als je zelf een hanger wilt maken hoeft dat natuurlijk niet. Ga snel aan de slag en maak zelf prachtige natuurhangers. Wil jij dit ook maken? - Hangers voor epoxy - Gedroogde bloemen / Gedroogde bladeren - UV Resin - UV Lamp voor epoxy
Meer informatie?
Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag. Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum.
Disclaimer: alle foto's zijn gemaakt door- én eigendom van Colette. Deze foto's mogen niet gebruikt of gedeeld worden. Op alle foto's zit auteursrecht.
Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.
Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.