Geboorteplankje met naam maken - itsOkay

Geboorteplankje met naam maken

In deze blog laat Stefanie jou zien hoe je een super schattig naamplankje met bijpassend plankje kan maken. Een persoonlijk en zeer origineel kraam cadeau voor een jongen of meisje.. Zet de naam van de lieve baby op een leuk kleurrijk plankje! 

Mijn naam is Stefanie, ik ben 36 jaar en werk als stewardess. Wat is begonnen met het maken van een paar onderzetters met hars is uitgegroeid tot het maken van veel creaties die ik zelf bedenk, ontwerp, maak en ook verkoop. Op Instagram heet ik CreaStessie. Neem gerust een kijkje op mijn Instagram voor inspiratie! 

Ik heb al eerder een super leuke blog over het maken van een etagère geschreven en ik hoop jullie in deze blog mee te nemen in het creatieve proces van het maken van schattige naamplankjemet bijpassend plankje.
Je kunt deze plankjes in alle kleuren maken met de mooie pigmenten van itsOkay dus wees vooral creatief. Ik heb duidelijke foto’s bijgevoegd, zodat het proces makkelijk te volgen is. Een stappenplan met filmpjes is ook te vinden op mijn Instagram pagina: CreaStessie. Heel veel plezier met lezen en het maken!

Benodigheden:

  Handig om te weten:

  • Voor een letter heb je ongeveer 10 gram hars nodig
  • Voor een plankje heb je ongeveer 25 gram hars nodig
  • De letters die je maakt zijn 5 cm lang. Houdt hier rekening mee bij het aanschaffen van de juiste maat plankje (boekenlegger mal)

  Geboorteplankje met naam maken

  Stap 1: Voorbereiding

  Zorg ervoor dat je alle spulletjes klaar hebt liggen op een schone werkplek vrij van stof en haren. Stof en haren kunnen makkelijk in je epoxy werkje vliegen en drogen dan samen op. Dit is niet mooi en erg zonde van je creatie. Belangrijk is dat de ondergrond waarop je werkt goed waterpas staat zodat je hars niet naar een kant loopt. Ook is het verstandig je werkje op een plek te maken die je de komende 24 uur niet nodig hebt, want je kan je werk niet meer verplaatsen wanneer je klaar bent met gieten.
  Bedenk van te voren goed wat je wilt maken en welke kleuren je gaat gebruiken. Je hebt ongeveer 30 minuten verwerkingstijd en een goede voorbereiding is dus heel belangrijk. Op de foto zie je hoe ik graag mijn spullen voorbereid en neerzet. Ik doe het mengen en kleuren op een beschermde tafel en het gieten op mijn keukenblad. Voordat ik begon heb ik gecontroleerd of mijn werkplek waterpas was en hierna heb ik de plek beschermd met een vuilniszak. Vervolgens heb ik hierop de siliconen mallen klaar gelegd.

  Stap 2: De epoxy mengen

  Ik gebruik de Epoxyhars 1:1 giethars van ItsOkay. Dit is een hars voor grotere projecten en wat dikker als andere epoxyhars. Doordat de hars wat dikker is vloeien de pigmentenkleuren niet meteen heel erg in elkaar over en dat is, voor wat ik wil maken, heel handig. Ook is de mengverhouding van deze hars erg makkelijk, namelijk 1:1. 

  In een lettermal gaat ongeveer 10 gram epoxyhars en in een boekenlegger mal (dit is straks het plankje waar de letters opkomen) ongeveer 25 gram hars. In dit voorbeeld maak ik de naam 'Daniel'. Dit zijn 5 letters x 10 gram hars = 50 gram hars voor de letters en 25 gram extra voor het plankje. 

  Ik heb dus 75 gram hars nodig, maar ik maak altijd een beetje extra zodat ik zeker weten genoeg heb. Ik ga 100 gram mengen. De mengverhouding van deze hars is 1:1. Daarom meng ik 50 gram verharder en 50 gram hars in een yoghurt emmer. Weeg dit goed af met een weegschaaltje. Vervolgens zet ik de timer op 4 minuten en ga ik de hars en de harder goed mengen met mijn roerstok. Doe dit heel zorgvuldig en 1 kant op. Schraap goed langs de randen en de bodem, want alles moet goed mengen met elkaar.

  Ik ga de naam Daniel met pigmenten poeder in het blauw maken en de boekenlegger (het plankje) in pearl white. De pigmenten meng ik altijd in kleine wegwerp schenkbekertjes. Je kan ze goedkoop kopen per 50 of 100. Deze zijn ideaal voor kleinere werkjes en hebben een super handig schenk tuutje en handvat.


  Nadat ik 4 minuten goed geroerd heb verdeel ik de hars over het aantal schenkbekertjes die ik ga gebruiken. In dit voorbeeld twee kleuren: blauw en pearl white. Voeg een beetje pigmenten poeder toe aan de hars. Dit roer ik ook weer heel goed zodat het een mooie egale kleur hars wordt. Begin met een klein beetje poeder, je kunt er altijd meer bij doen. Liever te weinig dan te veel, want dan loop je het risico dat je werkjes niet uitharden.

  Stap 3: Het gieten

  Ik heb goed uitgerekend hoeveel hars ik nodig heb voor het aantal letters (namen) die ik ga maken en welke letters ik in welke kleur wil hebben. De bijpassende plankjes maak ik pearl white, zwart of in een kleur passend bij de letters.
  Vul de mallen goed vol met de hars. Je hebt liever dat de hars er een beetje bol op zit (te vol) dan onder de rand van de mal, omdat hars krimpt en dan krijg je oneffen randjes. Hou er rekening mee dat de lettermal in spiegelbeeld is en dat eventuele glitters en decoraties die je toevoegt naar de bodem zakken.
  Hierna ga ik met mijn heattool/föhn over de epoxy heen om luchtbellen te laten knappen. Dit kan eventueel ook met een gas brandertje, maar ga dan niet te dicht langs de randen van de mal. Je kan dan de mallen beschadigen/smelten en dan gaan ze plakken aan je werk en zijn de mallen niet meer te gebruiken voor een volgend project.
  Als de mallen vol gegoten zijn bedek ik mijn werkjes altijd, zodat tijdens het drogen geen stofjes in de hars kunnen dwarrelen. Ik gebruik hier een vliegennetje voor, die goed stevig staat en niet de werkjes aanraakt. Nu laat ik alles ongeveer 24 uur drogen. Hoelang de hars moet drogen is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid in de kamer waar je knutselt. Hoe warmer, hoe sneller het droogt. In de zomermaanden zullen je werkjes dus veel sneller uitharden als in de wintermaanden.


  Stap 4: Je creaties uit de mal halen

  Nadat je alles volledig is uitgehard (24-48 uur) kun je de letters en de plankjes uit de siliconen mallen halen. Doe dit voorzichtig zodat je werkjes en de mallen niet beschadigen.

  Stap 5: Het in elkaar zetten van het geboorteplankje

  Je pakt een plankje (boekenlegger mal) naar keuze. Ik heb 2 maten gemaakt. Een letter is 5 centimeter. Op het plankje van 14cm passen 4 letters en op het plankje van 19,5cm passen 5 letters. Ik zorg ervoor dat de eerste letter over het gaatje valt van het plankje. Dan zet ik de letters speels of rechtop neer en plak ik ze vast. Dit kan je op verschillende manieren doen:
  - met een druppel hars en dan weer 24 uur laten drogen
  - met UV resin van itsOkay en dan drogen met een UV-lamp of in de zon
  - of met een druppel seconde lijm.
  Zet de letters eerst een keer neer hoe je ze leuk vindt staan en stuur eventueel een foto naar de persoon voor wie het plankje wordt: vast is nou eenmaal vast. Gebruik niet meer dan een druppeltje hars of secondelijm en zet de letters rechtop op het plankje. Na de bovengenoemde droogtijd is je plankje klaar en kun je hem op een leuk neerzetten of cadeau geven.

  Ik heb er tegelijkertijd ook een bijpassend tandendoosje bij gemaakt. Zo heb je gelijk een leuke bijpassende set voor je kleine of een mooi en persoonlijk cadeau. In het tandendoosje kunnen alle melktandjes, op volgorde, veilig bewaard worden. Hoe leuk is dat!

  Ik hoop dat jullie weer genoten hebben van deze blog en zelf enorm geïnspireerd zijn geraakt om ook prachtige dingen te maken met de epoxy en accessoires van Itsokay.
  Voor meer informatie of de bijbehorende filmpjes kunnen jullie een kijkje nemen op mijn Instagram pagina: Creastessie. Veel plezier met knutselen en tot de volgende blog.

  Wil jij dit ook maken? 
  Epoxyhars 1:1 giethars
  Versiersels voor Sieraden
  Handschoentjes
  Mengbeker weegschaal
  Kleurpigmenten

  Meer informatie?

  Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
  Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

  Reacties

  • hallo, Om het gaatje kwijt te raken kan je ook het steeltje eruit knippen. Je kan hem dan alleen niet meer als boekenlegger gebruiken maar ben je wel het gaatje kwijt. Ik ga dit zeker maken, leuke blog! groetjes Nikki

   NI

   Nikki

  • Beste, Kleine opmerking, in de uitleg geeft men de hoeveelheid hars aan per letter, maar Daniel bestaat uit 6 letters, en geen 5 zoals aangegeven. De uitleg is heel duidelijk, en ik ga het zeker eens proberen. Groetjes

   MA

   Marie-Paul Ghys

  Laat een reactie achter

  Laat een reactie achter


  Over itsOkay

  Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

  Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

  Handleidingen >

  Login

  Wachtwoord vergeten?

  Heb je nog geen account?
  Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.