Epoxy Resin Tips - 10 Praktische tips - itsOkay

Epoxy Resin Tips - 10 Praktische tips

Onze meest ervaren klanten én epoxy experts delen in dit artikel hun belangrijkste tips en tricks met betrekking tot het maken van resin art. 

De afgelopen maanden hebben wij veel nieuwe klanten mogen verwelkomen in onze community. Dankzij het goede contact met onze vaste klanten weten wij uit ervaring dat iedereen een eigen manier heeft van werken met epoxyhars. Ook merken wij dat vanuit onze klanten veel vragen zijn. Daarom delen wij nu de beste tips en tricks met jullie.

Tip 1: Hoe verwijder je luchtbellen uit epoxyhars?

Mijn favoriete truc om luchtbellen uit epoxyhars te verwijderen is door gebruik te maken van de Bubble Blaster spray van itsOkay. Dit is een veel veiliger alternatief dan aanstekers. Aanstekers of andere heattools beschadigden je mal vaak.

- Demi, epoxy expert bij itsOkay 

Tip 2: Welke epoxyhars voor sieraden maken?

Wil jij ook zelf epoxy sieraden maken? Hier heb je natuurlijk epoxy giethars voor nodig. Over het algemeen heb je voor sieraden zoals oorbellen, hangers of sleutelhangers weinig hars nodig. Met een goede kwaliteit epoxy zorg je voor een prachtig eindresultaat. Mijn advies is om voor het maken van sieraden kant en klare epoxy te gebruiken. Ik gebruik zelf de UV Resin van itsOkay. Deze speciale sierden hars is eenvoudig in gebruik, snel uitgehard en geeft een prachtig helder eindresultaat. 

UV Resin is een voorgemengde epoxy en kan je direct vanuit de fles in een siliconen mal gieten dankzij het handige tuitje. Zo'n tuitje geeft mij veel meer controle over waar ik de epoxy wil plaatsen in de siliconen mal. 

- Liza, epoxy kunstenares

Tip 3: Hoe verwijder je niet uitgeharde epoxyhars?

Niet-uitgeharde epoxyhars is nog zacht en daardoor makkelijker te verwijderen dan al uitgeharde epoxyhars. Gebruik hiervoor aceton of alcohol. Doe dit op een doekje en wrijf het op de oppervlakte totdat de epoxy loslaat.
Houd altijd desinfecterende gel, alcohol en babydoekjes bij de hand wanneer je met epoxyhars werkt. Dit is naar mijn mening de makkelijkste én beste manier om epoxyhars of iets anders te verwijderen als je ergens perrongeluk hars op hebt gemorst. Een simpele tip, maar absoluut de moeite waard!

- Ellen, harskunstenaar, @EllenAndersonArt

Tip 4: Epoxyhars blijft plakken! Wat nu?

Het kan gebeuren dat de epoxyhars na het uitharden nog plakkerig is. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken van plakkerige epoxy:

 1. Je hebt teveel epoxy pigment gebruikt (enkele druppels is genoeg). Gebruik je teveel dan is het mengsel niet meer in balans en kan het niet goed uitharden.
 2. Gebruik je een twee-componenten epoxy - dan is het belangrijk dat je beide goed afweegt en precies evenveel A (hars) als B (verharder) gebruikt. Doe je dit niet dan heb je de kans dat de epoxyhars niet goed kan uitharden. Roer goed rond dat alles goed gemengd is en schraap de epoxyhars helemaal uit. 
 3. Gebruik je UV Resin - Laat deze dan goed uitharden in de directe zon of onder de UV Led Lamp en haal de epoxyhars niet te snel uit de mal. Plakkerigheid verdwijnt nadat het sieraad lang genoeg in de zon heeft gelegen. Vergeet het sieraad ook niet om te draaien. 

Is je epoxyhars nog steeds plakkerig? Plakkerigheid kan je verhelpen door: 

 1. Leg de epoxyhars enkele uren op een warme plek of in de directe zon;
 2. Breng een nieuw laagje hars of transparante nagellak aan bovenop de plakkerige hars;
 3. Laat de epoxyhars langer uitharden als dat op de verpakking staat. Zorg dat de hars goed hard kan worden en haal het uit enthousiasme niet te snel uit de mal;
 4. Laat de kant en klare UV Hars uitharden onder een UV Led Lamp.

- Kate, harskunstenaars en Britse harsleverancier

Tip 5: Luchtbellen verwijderen uit epoxyhars

Een veelgebruikte middel is de Bubble Blaster spray. Deze spray laat luchtbellen in de epoxy knappen door simpelweg 1 of twee keer over het epoxyhars oppervlak te spuiten. De spray verdampt snel en beïnvloedt de uitharding niet. De Bubble Blaster is ideaal voor het werken met siliconen mallen, projecten met brandbare materialen of als je liever geen heattool tegen luchtbellen gebruikt.

- Mona, epoxy kunstenares

Tip 6: Hoe maak je siliconen epoxy mallen schoon? 

Ik krijg altijd veel vragen over hoe ik de siliconen- mallen en bekers schoonmaak na het knutselen. Dit doe ik als volgt:

 1. Probeer zoveel mogelijk epoxy te verwijderen met keukenpapier (of wc-papier). Maak zoveel mogelijk schoon terwijl de hars nog vloeibaar is. Zodra de epoxy plakkerig wordt en begint uit te harden krijg je het moeilijker schoon. 
 2. Maak je werkruimte en siliconen mallen schoon met spiritus of alcohol. Hiermee haal je de laatste en kleinste restjes weg. 
 3. Was je siliconen epoxy mallen, gereedschappen en bekers hierna met milde zeep in een warm sopje. Gebruik tijdens het schoonmaken nooit schuursponsjes, staalwol of iets anders wat schuurt. Draai alles ondersteboven en laat het drogen op een theedoek. 

- Demi, epoxy expert bij itsOkay


Tip 7: Hoe verwijder je gemorste epoxyhars? 

Een van onze klanten had epoxyhars op haar glazen tafelblad gemorst. Als dit gebeurd doe dan kokend water op een oude doek en leg deze op de epoxyhars. Wacht een paar minuten en gebruik een plamuurmes of ander plat gereedschap om voorzichtig onder de epoxyhars te kunnen komen en het er vervolgens af te halen. Dit werkt geweldig. Pas wel op: dit kan je alleen op een harde ondergrond doen die de tafel niet beschadigd. Pas ook op voor je handen. 

Gebruik aceton voor het verwijderen van epoxyhars op hout en beton. Is er epoxyhars per ongeluk op je houten vloer terecht gekomen? Gebruik dan geen alcohol en verfverdunners om de epoxyhars te verwijderen. Deze kunnen je vloer beschadigen of verkleuren. Je kunt met aceton simpel epoxy restjes verwijderen.

- Stefanie, Klantenservice experts itsOkay.nl

Tip 8: Hoe maak je siliconen mallen schoon? 

Houd je siliconen mallen eenvoudig schoon met een beetje zeep en water. Gebruik voor elke gieting een beetje afwasmiddel en warm water om je mallen schoon te maken. Siliconen kunnen temperaturen tot 250 °C weerstaan, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat de mal vervormt tijdens het schoonmaken.

Zit er stof, zand of glitter op je siliconen mal en wil je dit er snel en makkelijk af halen? Gebruik hiervoor simpelweg plakband. Vouw het dubbel en plak het op je vinger. Druk dit vervolgens op het vuil in de siliconen mal. Herhaal dit een aantal keer en de siliconen mal is schoon!

- Erica, epoxy kunstenares


Tip 9: Hergebruik restjes epoxyhars

Mijn tip is om de restanten epoxy stukjes die je over hebt niet weg te gooien, maar te bewaren. Dit kan je in stukjes hakken en op een andere keer in andere stukken hergebruiken als een soort van mozaïek! 

- Sanne, epoxy expert bij itsOkay

Tip 10: Hoe verwijder je scherpe randjes?

Wanneer je epoxy uit de siliconen mal verwijderd komen vaak scherpe randjes tevoorschijn. Deze scherpe, opstaande randjes ontstaat doordat epoxy tijdens het uitharden iets krimpt. De epoxy trekt bij de randen een beetje omhoog, wat deze randjes veroorzaakt. Gelukkig zijn er diverse manieren om deze randjes aan te pakken.

Mijn tip om scherpe, opstaande of ruwe randjes van epoxy te verwijderen met een tangetjeontbramer schaartje of keukenmesje. Doe dit altijd voorzichtig. Je kunt op de oneffenheden vervolgens opnieuw een klein beetje epoxy aanbrengen om het op deze manier te repareren.

- Petra, epoxy expert bij itsOkay

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

 • Hallo, Ik vroeg me af of je voor het bevestigen van oorstekers op een oorbel ook UV epoxy kan gebruiken, of dat het beter is om speciale sierradenlijm te gebruiken zodat deze beter bevestigd blijven? Alvast bedankt, Groetjes Nikita

  NI

  Nikita De Laet

 • Hallo ik heb een vraag heb een .. schaakbord mal hoe kan ik er kleuren in krijgen vermits de vierkantjes heel laag zijn …kan mij iemand dat laten weten aub…

  GI

  Gise

 • Alle versierselen zakken naar de bodem. Iets doe ik dus niet goed.maar wat ?

  IN

  Ineke

 • Na het maken van sieraden maak ik mijn mallen en materialen schoon met au de cologne, en dat werkt prima !

  AN

  Angie

 • Ik heb eens per ongeluk 2componenten hars gekocht . Maar de verhouding staat er niet op welke verhouding moet je dan gebruiken de ene is fles i dubbel zo groot dan de andere

  FO

  Fonteyne

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.