Epoxy op schelpen verwerken - itsOkay

Epoxy op schelpen verwerken

In deze handleiding beschrijft Marleen hoe je schelpen/oesters bewerkt met epoxy. Je kunt met UV Resin epoxyhars een coating aanbrengen op een schelp of zelfs een klein kunstwerkje maken in de schelp. 

Mijn naam is Marleen de Boer en ik maak kunst met epoxy en natuurproducten. Persoonlijk hou ik er heel erg van om kunst en sieraden te maken met materiaal uit de natuur. Denk aan materialen zoals gedroogde kleine bloementjes, veertjes, zand en schelpjes. Deze zoek ik zelf graag wanneer ik weer eens op pad ben. Het voelt dan alsof ik iets geef wat ‘echt’ is. Iets wat door onze eigen moeder aarde is gemaakt. En zeg nou zelf… dat zijn al kunstwerkjes op zich!

Benodigdheden:

UV Resin Epoxyhars
Sieraden uv lamp
- Schelpen (goed schoongemaakt)
- Transparante lak/vernis (action)

Epoxy op schelpen aanbrengen

Je kunt UV Resin Epoxyhars aanbrengen op schelpen en hier iets moois van maken of gewoon een dun laagje aanbrengen en de schelp hiermee 'coaten'. Dit is zeer eenvoudig en voor beginners goed te doen. UV Resin is kant en klaar en droogt binnen enkele minuten door middel van UV licht (de zon of een een UV lamp). UV Resin is de perfecte epoxy voor schelpen. Het is een leuk en gemakkelijk project om te doen (ja, ook voor beginners'.  

Als de schelpen vuil of vettig zijn, reinig ze dan grondig met ontvetter of alcohol. Laat ze volledig drogen. Plaats de schelpen op een plat oppervlak en giet deze voorzichtig met een beetje epoxy. 

Je kunt de schelp ook vullen met wat decoratiezand (of zand uit een dierenwinkel) en andere strandvondsten en deze hierna gieten. Zoals in onderstaande voorbeeld.


Als je ervoor kiest de schelp te vullen met strand decoraties kan je met epoxy pigment onderstaande effect creëren. Je maakt dit door te werken met laagjes. Je giet als eerste een laagje epoxy gemengd met donkerblauw pigment. Breng dit voorzichtig aan met een roerstokje vanuit de mengbeker, zodat je niet teveel toevoegt.
Hierna giet je een randje gemengde epoxy met iets lichter blauw pigment. Als laatste giet je een laagje epoxy (transparant, zonder pigment) zodatde schelp gevuld is. Begin met het gieten bij het zand en giet hierna naar boven. Je wilt namelijk niet dat de epoxy teveel vermengt met de kleuren.
Dit laat je vervolgens in elkaar overlopen door er licht met een föhn over te blazen.
Voeg hierna als laatste een heel dun randje gemengde epoxy met wit pigment toe om een golf te creëren. Breng dit wederom aan met een roerstokje en niet vanuit de mengbeker. Dit laat je vervolgens weer in elkaar overlopen door er heel licht met een föhn over te blazen.

Kleine schilderijtjes in schelpen

Je kunt ook nog een stapje verder gaan en echt kleine kunstwerkjes maken van je schelp. Hierbij gebruik ik materialen uit de natuur. Zo maak ik van kleine echte droog bloemetjes variant 1 bijvoorbeeld boompjes in een schelp. Van echt zand en maak ik een klein strandje in een schelp, zo ontstaat een klein kunstwerk in een schelp.Schilder eerst een achtergrond in de schelp/oester. Hierna giet je telkens een dun laagje UV Resin Epoxyhars, waar je dan weer iets aan toevoeg. Het doet denken aan een theater, waarbij ook gewerkt wordt met een achterdoek en diepte creëert met verschillende decorstukken.

UV Resin is kant en klaar en droogt binnen enkele minuten door middel van UV licht (de zon of een een UV lamp). Handig, want je kunt dus snel doorwerken. Laat de epoxy zeker een uur drogen in de zon of een aantal minuten onder een UV Led lamp. Geduld is een schone zaak. Ga je te snel, dan heb je de kans dat de epoxy nog plakkerig is en zitten jouw vingerafdrukken op je kunstwerkDit kost uiteindelijk alleen maar meer tijd.
Tot slot spuit je nog een laagje transparante lak over het kunstwerkje en laat je het goed drogen. 

In de kunst die ik maak schilder ik vaak silhouetten. Dit omdat het lastig is om heel gedetailleerd iets te schilderen wat zo klein is. Zie bijvoorbeeld de voorbeelden hierboven waarin ik personen en vogels geschilderd heb. Dit geeft iets mysterieus aan het sieraad. De boompjes verf ik en de bladeren / bloesems maak ik van de gedroogde kleine bloementjes variant 1.

Tips voor het schilderen op epoxy

Als je iets wilt schilderen wat moeilijk is, doe dit dan altijd op uitgeharde epoxy. Dit kun je namelijk heel makkelijk wegvegen. Zo voorkom je dat je de rest van wat je al hebt geschilderd verpest, mocht het mislukken. 

Zorg er ook altijd voor dat de verf goed is opgedroogd, anders gaat de verf los en zal het zich vermengen met de epoxy. Dit is zonde. Föhn de verf bijvoorbeeld kort zodat het kan drogen.

Wil jij dit ook maken? 
- UV Resin Epoxyhars
Epoxy decoraties

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

 • Hoi is het de bedoeling dat je de epoxy op een speciale manier op laat drogen? Groetjes van Yo

  JO

  Jolanda

 • Uniek gedaan in de schelpen. Ikzelf heb ook kleine tekeningen verwerkt in hangers heel leuk om te doen en makkelijk.

  SA

  Sanne Jongsma

 • Gaaf! Ik heb de hangers en kettingen ook besteld. Leuke elke week zo’n blog! Blijven doen!

  LI

  Lisette J

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.