Epoxy onderzetters maken met tekst of foto - itsOkay

Epoxy onderzetters maken met tekst of foto

Wat staat nou leuker op een feestje of als er visite komt, dan een prachtige onderzetter met naam of foto? Je kunt ze laten maken of gewoon in de winkel kopen, maar een zelfgemaakt exemplaar is natuurlijk veel leuker. Lees hieronder hoe je zelf onderzetters met naam of foto kunt maken. 

Mijn naam is Petra Laan. Ik heb al meerdere blogs geschreven voor itsOkay. Ik ben te vinden op Instagram en Facebook onder de naam en website Doorpetra. Hier post ik regelmatig leuke creaties van mijn kaartjes, baby cadeautjes en epoxyhars sieraden en sleutelhangers. 

Ik werk al langere tijd met epoxyhars en was inmiddels benieuwd geraakt naar hoe je teksten / foto's kan verwerken in twee lagen 1:1 epoxy giethars. In deze blog laat ik jou zien hoe je in epoxyhars een foto of tekst kan verwerken. 


Wat heb je nodig:

  Voorbereiding 

  Om mooie onderzetters te maken raad ik je ten alle tijden aan om de 1:1 epoxy giethars van itsOkay te gebruiken. Deze hars is gemakkelijk te mengen, omdat de verhouding van component A het zelfde is als die van component B. Je giet deze hars dus 1:1. 

  Voor de onderzetters die ik ga maken heb ik ongeveer 50 gram epoxyhars (1:1 epoxyhars) nodig. Ik maak in deze blog vijf verschillende onderzetters zodat jij kan kiezen welke het beste voor jou werkt. De onderzetters maken we in laagjes. We gaan eerst de eerste laag gieten, na het uitharden plaatsen we hier de foto of de tekst op. Hierna vullen we de siliconen mal pas af. 

  Stap 1: De eerste laag epoxyhars

  Maak volgens de gebruiksaanwijzing van de hars de juiste hoeveel giethars klaar. De objecten (fotos, teksten) die ik ga gieten ga ik in twee laagjes gieten. Als je de mal in één keer zo gieten zakken de objecten naar beneden.
  Voor de eerste laag vullen we de mal voor de helft. In deze ronde onderzettermal gaat in totaal 50 gram epoxyhars. Ik ga dus 25 gram epoxyhars klaarmaken. Voor vijf onderzetters maak ik dus voor de eerst laag 125 gram epoxyhars klaar. Ik heb per onderzetter 25 gram. Ga na het gieten langs je harsmengsel met een brander om eventuele bellen te laten knappen. Laat de hars volgens de gebruiksaanwijzing uitharden. 

  Stap 2: Objecten / tekst toevoegen

  Is de hars goed uitgehard volgens de gebruiksaanwijzing op de fles? Dan kan je nu de teksten / objecten toevoegen. Ik heb ervoor gekozen vijf verschillende teksten / objecten toe te voegen. Dit omdat ik nieuwsgierig ben of deze objecten / teksten mooi blijven tussen de twee lagen epoxyhars. Voor jou, de lezer, ook leerzaam. 

  Bedenk goed hoe je onderzetter uit de mal gaat komen voordat je een tekst / object giet. De volgende vijf objecten heb ik verwerkt bovenop het eerste laagje epoxyhars van de onderzetter:

  • 1. Gelamineerde foto: ik heb een foto van mijn dochter op maat geknipt en gelamineerd. Door de foto te lamineren bescherm je hem tegen de chemische reactie van epoxy.
  • 2. Hartjes geschreven met een posca paint marker: de rode hartjes zijn geschreven met een rode Posca stift (verfmarker).
  • 3. Naam geschreven met dunne posca paint marker: de naam Emma is hiermee geschreven. Houdt er reken mee dat je in spiegelbeeld moet schrijven.
  • 4. Zilveren getekende mandala met edding glass marker: hiermee maakte ik de zilver mandala.
  • 5. Uitgesneden vinyl tekst met een snijplotter / sticker machine. Je kunt ook zelf een sticker kopen natuurlijk. 


  Stap 3: De tweede laag mengen en gieten

  In de eerste laag hebben we de mal voor de helft gevuld en hier een object op gelegd of tekst op geschreven. Nu gaan we de mal afvullen. In deze ronde onderzettermal gaat in totaal 50 gram epoxyhars. Ik ga dus nogmaals 25 gram epoxyhars klaarmaken. Voor vijf onderzetters maak je dus normaal gesproken voor deze laatste laag 125 gram epoxyhars klaar. Ik maak alleen ietsje meer epoxyhars klaar, gewoon om er zeker van te zijn dat ik straks de siliconen mal goed tot de rand kan vullen. Ik heb ervoor gekozen om 150 gram klaar te maken. Als ik iets over houdt giet ik dat altijd in kleine mallen.

  Vul de siliconen mal tot de rand met de epoxyhars. Ik zorg er vaak voor dat je net een kleine bolling ziet (alsof er net teveel hars in de mal zit). Epoxy krimpt ongeveer 1% en hierdoor heb je het mooiste resultaat. Vul je de mal te weinig, kunnen er veel uitstekende / ruwe randjes bovenop komen.
  In de laatste siliconen mal (nummer 5) heb ik een uitgesneden vinyl tekst gelegd met de tekst 'itsOkay'. Het laatste restje epoxy heb ik met de dekkende pigmenten een rode kleur gegeven dit heb ik toegevoegd aan deze onderzetter.

  Ga na het gieten langs je harsmengsel met een brander om eventuele bellen te laten knappen. Laat de hars volgens de gebruiksaanwijzing uitharden.

  Stap 4: Wachten en uit de mal halen

  Na 24 tot 48 uur kan je deze onderzetters gemaakt met de 1:1 epoxy giethars van itsOkay uit de mallen halen.

  Conclusie:

  Ik ben over alle vijf de onderzetters zeer tevreden. Alle onderzetters zijn mooi en helder geworden en bevatten bijna geen luchtbellen.

  De tekst uit de snijplotter / sticker machine ziet er het beste uit in de epoxyhars oonderzetters. Helaas heeft niet iedereen een snijplotter / sticker maker om teksten/namen te printen, maar gelukkig werken de andere manieren ook. De posca paint markers zijn verruit de beste stiften hiervoor. Het blijft ook heel goed zitten op de epoxyhars. Deze twee onderzetters zijn nu (ruim 2 weken na het maken) nog steeds mooi van kleur. 

  Alleen de onderzetter met de permanente stift is niet helemaal goed gelukt. Deze stift dekt niet mooi op epoxyhars en zou ik dan ook niet aanraden. Bij de onderzetter met de foto zitten er tussen de eerste laag en de foto veel kleine luchtbellen, hier had ik beter op moeten letten.  

  Concluderend vond ik het erg leuk om te maken en zijn ze behoorlijk goed gelukt! Wil je meer van mijn werk zien? Kijk dan op www.doorpetra.nl of zoek mij op Facebook of Instagram onder de naam doorpetra!

  Liefs Petra

  Meer informatie?

  Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
  Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

  Reacties

  • Hoi Vera, Het makkelijkst is eerst een dun laagje in de mal te doen, dan de letters erop in een heel dun laagje epoxyhars, zodat het vast gaat zitten. En daarna het laatste gedeelte vullen. Zo bouw je het dus uit 3 lagen op en kun je de letters mooi zien. Gr. Patricia, team itsOkay.

   IT

   itsOkay.nl

  • Ik heb een siliconen baby gekocht voor mijn dochter haar toekomstige dochter. Ik wil graag de naam van de baby in deze zetten. Ik heb bladeren met het alfabet. Kan u mij een hint geven aub?

   VE

   Vera Clinckers

  Laat een reactie achter

  Laat een reactie achter


  Over itsOkay

  Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

  Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

  Handleidingen >

  Login

  Wachtwoord vergeten?

  Heb je nog geen account?
  Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.