Epoxy bijzettafel maken - itsOkay

Epoxy bijzettafel maken

Maak je eigen bijzettafel met epoxy giethars. In de woonkamer, in de slaapkamer of in de hal. Dit handige tafeltje kan echt overal doordat je hem geheel naar eigen smaak kunt maken met epoxy en jouw eigen favoriete kleuren. In deze handleiding laat Demi jou zien hoe dit maakt. Bijzonder eenvoudig en super leuk om te maken. Je kunt de tafel zo maken dat deze perfect binnen jouw interieur past.


Wat leuk dat je interesse hebt in het maken van een bijzettafel! Mijn naam is Demi van DKJ_epoxydesign (Instagram) www.dkj-epoxydesign.nl. Sinds een paar jaar ben ik begonnen met het toepassen van epoxyhars. En echt waar, ik was meteen verliefd! Wat is dit GE-WEL-DIG om te doen en wat een plezier haal ik hieruit. Je kan zo creatief zijn en zo spelen met de pigmenten en effecten. Het werkt verslavend. 

Ik neem je graag mee in het project ‘bijzettafel maken' en laat je een kijkje nemen achter de schermen. Let’s go!

Benodigdheden epoxy bijzettafel maken

- Tafel naar keuze (deze kun je kopen bij de bekendere woonwinkels) of giet in een siliconen mal tafel
- Epoxy giethars 1:1 
- Roerstokjes
Pigmenten
Bladgoud
Hitte föhnwegwerpbekers & siliconen mengbeker


Ter bescherming van de tafel leg ik een vuilniszak over de tafel en werk ik op een siliconen mat van itsOkay waar ik eventueel mijn roerstokjes op kan neerleggen. Ook heb ik altijd babydoekjes bij de hand voor als ik knoei. Zorg er ook altijd voor dat je je werkruimte goed ventileert (raampje open). 

Epoxy bijzettafel maken stappenplan

Stap 1: Voorbereiding

Zorg voor je gaat beginnen altijd voor een schone werkplek. Verzamel je benodigdheden en controleer alles nog een keer. Kies welke kleuren je wilt gaan gebruiken en zoek eventueel extra decoraties. Ik gebruik hier de metallic pigmenten van itsOkay: deep black, champagne en pearl white. Om extra effect te geven aan de tafel gebruik ik bladgoud en glitters ook van itsOkay.


Ik gebruik van elke kleur een beetje poeder en doe dat in een wegwerpbeker. Bij de kleur Deep black voeg ook zwarte glitters toe. Ik voeg hierna bladgoud op gevoel toe tot het gewenste resultaat is bereikt. Dit meng ik hierna door de Epoxy giethars1:1 toe. Ik gebruik voor deze tafel 1000 gram epoxy.


Stap 2: Epoxy tafel gieten

Zorg ervoor dat je de pigmenten goed met de epoxyhars hebt geroerd. Ik doe dit handmatig met de roerstokjes. Het roeren zorgt er meteen voor dat eventuele luchtbellen minder worden. Denk van te voren goed na welk effect je wilt hebben of dat je op gevoel gaat werken. Ik kan je 1 ding meegeven: het is en blijft altijd mooi en het resultaat zal prachtig zijn worden. Voor dit project volg ik mijn gevoel en kijk hoe de kleuren in elkaar overlopen. Eventuele luchtbellen die aan het einde naar bovenkomen verwijder ik met de epoxy Bubble Blaster spray. 


Stap 3: Met pigment effect creëren 

Nu de kleuren mooi in elkaar overlopen kijk ik of ik tevreden ben met dit effect in de epoxyhars. In deze stap kijk ik of er nog aanpassingen moeten komen. Het kan nodig zijn om meer glitters toe te voegen of juist de intensiteit van de pigmenten dieper te maken. Ik vul alle 4 de bakjes weer met de tweede lading epoxyhars en voeg de kleur Deep black toe. Ik maak deze nog zwarter door meer pigmentpoeder te gebruiken. Het is belangrijk om weer goed te roeren: zeker enkele minuten. Vervolgens gaan we weer gieten. 


Stap 4: De epoxy laten uitharden

Tijdens het gieten van de epoxyhars zie je de kleuren al mooi in elkaar overlopen. Ik vond het eindresultaat al mooi genoeg en heb het zo gelaten. Je kunt ook met een hete luchtpistool over de epoxyhars blazen. Dit zorgt ervoor dat de kleuren mooi in elkaar overlopen en het patroon wordt ‘doorbroken’. Gebruik je fantasie en kies welke werkwijze voor jou het beste werkt. 
De epoxyhars moet nu uitharden, omdat er 1000 gram in zo’n tafel zit en het een groot oppervlakte is zorg ik dat de tafel waterpas staat. Je wilt natuurlijk niet dat de epoxyhars straks niet goed verdeeld is. Voor de zekerheid laat ik de tafel minimaal 48 uur uitharden voordat ik ga controleren of het goed uitgehard is. Raak het oppervlakte in de tussentijd niet aan met je vingers.


Stap 5: Decoratie en huis styling

YES YES! Wauw, wat een prachtige tafel is het geworden. De kleurencombinatie goud/zwart past echt heel goed bij elkaar. Deze kleuren kan je tevens goed combineren met andere kleuren in huis. Als allerlaatste ‘extra’ optie kan je kiezen om de binnenrand van de tafel te verven. Deze tafel wilde ik graag zo houden, maar ik heb dit bij een andere tafel wel gedaan. Deze handige bijzettafels kan je gebruiken als: nachtkastje, wijntafel, make-up tafel of als een leuke bijzettafel met een gave plant erop!

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

 • Hi Greet, we hebben verschillende dienbladen. Om je het beste advies te kunnen geven, wil ik je vragen even een email te sturen naar info@itsokay.nl met welk dienblad je wil gaan maken. Liefs, Ingrid ItsOkay

  KL

  Klantenservice ItsOkay

 • Beste, Ik wil met de gietmal een dienblad maken waarin een ceramiek werk verwerkt is. Kunt u me zeggen hoeveel epoxy u gebruikt voor uw dienbladen en hoe dik ze zijn na uitharding! Dank u wel, Greet Vervaeke

  GR

  Greet Vervaeke

 • Beste Marie-Claire, Voor de beste tips over foto’s te gebruiken verwijs ik je naar de blogs met foto’s. Je kunt hiervoor de knop foto gebruiken aanklikken bovenaan de pagina, zodat je alleen de blogs te zien krijgt die dit uitleggen. Gr. Patricia, team itsOkay

  PA

  Patricia itsOkay

 • Wat prachtig! Wij hebben twee super saaie witte bijzettafels en zoals jij gebruikt met opstaande rand. Nu heb ik alleen een vraag als wij dit willen doen maar dan foto’s van onze kids erin willen verwerken. Hoe raad je dat aan?

  MA

  Marie-Claire

 • Wat is het een ontzettend leuk tafeltje geworden!

  KA

  Karin

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.