Epoxy bijzettafel maken - itsOkay

Epoxy bijzettafel maken

In deze handleiding laat Demi van het bedrijf @DK.Jewelz jou zien hoe je een bijzettafel kunt gieten met epoxy. Bijzonder eenvoudig en super gaaf om te maken. Je kunt deze verkopen of zo maken dat deze perfect binnen jouw interieur past.


Wat leuk dat je interesse hebt in het maken van een bijzettafel / tafel. Mijn naam is Demi van @DK.Jewelz. Ik ben 1,5 jaar geleden begonnen met het maken van sieraden en heb voor de verkoop hiervan zelfs een eigen website gemaakt (DKJewelz). Sinds een paar jaar ben ik begonnen met het toepassen van epoxyhars. En echt waar, ik was meteen verliefd! Wat is dit GE-WEL-DIG om te doen en wat een plezier haal ik hieruit. Je kan zo creatief zijn en zo spelen met de pigmenten en effecten. Het werkt verslavend. Ik ben gestart met het maken van sieradendoosjes aangezien dat het meeste aansluit bij mijn sieraden. Uiteindelijk ben ik het gaan uitbreiden en maakte ik steeds meer. 

Ik neem je graag mee in het project ‘bijzettafel maken' en laat je een kijkje nemen achter de schermen. Let’s go !

Wat heb je nodig: 
- Tafel naar keuze (deze kun je kopen bij de bekendere woonwinkels) of siliconen mal tafel
- 1:1 Epoxy giethars 
- Roerstokjes
- Pigmenten
- Glitters & Bladgoud
- Hitte föhnwegwerp bekers & siliconen mengbeker


Ter bescherming van de tafel leg ik een vuilniszak over de tafel en werk ik op een siliconen mat van itsOkay waar ik eventueel mijn roerstokjes op kan neerleggen. Ook heb ik altijd babydoekjes bij de hand voor als ik knoei. Zorg er ook altijd voor dat je je werkruimte goed ventileert (raampje open). 

Stap 1: Kiezen van pigmenten en combinaties
Voordat je gaat beginnen zorg altijd voor een schone werkplek. Verzamel je benodigdheden en controleer alles nog een keer na. Kies welke kleuren je wilt gaan gebruiken en eventueel extra decoraties. Ik gebruik hier de metallic pigmenten van itsOkay: deep black, champagne en pearl white. Om extra effect te geven aan de tafel gebruik ik bladgoud en zwarte fijne glitters ook van itsOkay.


Ik schep van elke kleur een beetje poeder en doe dat in een wegwerpbeker. Bij de deep black voeg ik ook nog als extra de zwarte glitters toe. Ik voeg bladgoud op gevoel toe tot het gewenste resultaat is bereikt. Hierna voeg ik de epoxyhars 1:1 toe. Ik gebruik voor deze tafel 1000 gram, kan later altijd nog een extra laagje als ‘topcoat’ toevoegen.


Stap 2: Tafel gieten

Zorg ervoor dat je de pigmenten met de epoxyhars goed hebt geroerd. Ik doe dit handmatig met de roerstokjes, maar je kan er ook een speciale tool voor gebruiken. Het roeren zorgt er meteen voor dat eventuele luchtbellen minder worden. Denk van te voren goed na welkt effect wilt hebben of dat je op gevoel gaat werken. Ik kan je 1 ding meegeven: het is en blijft altijd mooi en zal het resultaat altijd prachtig zijn! Voor dit project volg ik mijn gevoel en kijk hoe de kleuren blenden met elkaar. Ik ga met mijn heat-tool over de epoxyhars heen om eventuele luchtbellen weg te halen.


Stap 3: Effect maken

Nu de kleuren mooi in elkaar overlopen kijk ik naar het effect en of ik er tevreden mee ben. In deze stap kijk ik of er aanpassingen moeten komen. Het kan nodig zijn om meer glitters toe te voegen of juist de intensiteit van de pigmenten dieper te maken. Ik vul alle 4 de bakjes weer met de tweede lading epoxyhars en voeg de kleur Deep black toe. Ik maak deze nog zwarter door meer poeder te gebruiken. Het is belangrijk om weer goed te roeren. Vervolgens gaan we weer gieten. 


Stap 4: Uitharden
Tijdens het maken zie je de kleuren al mooi in elkaar overlopen. Ik vond het eindresultaat al mooi genoeg dat ik het zo heb gelaten. Je kunt er namelijk voor kiezen om met een heat tool of föhn over de epoxyhars te blazen. Dit zorgt ervoor dat de kleuren mooi met elkaar gaan blenden en het patroon wordt ‘doorbroken’. Gebruik je fantasie en kies de werkwijze die jou het mooiste lijkt. De epoxyhars moet nu uitharden en omdat er 1000 gram in zo’n tafel zit en het een groot oppervlakte is, zorg ik ervoor dat de tafel waterpas staat. Je wilt natuurlijk niet dat de epoxyhars straks niet goed verdeeld is. Voor de zekerheid laat ik de tafel 48 uur uitharden voordat ik ga controleren. Raak het oppervlakte in de tussentijd niet aan met je vingers.


Stap 5: Decoratie en huis styling

YES YES! Wauw, wat een prachtige tafel is het geworden. Ik vind deze kleurencombinatie echt heel mooi bij elkaar passen. Deze kleuren kan je goed combineren met andere kleuren in huis. Als allerlaatste ‘extra’ optie kan je ervoor kiezen om de binnenrand van de tafel te verven. Ik heb dit eerder bij een andere tafel wel gedaan (resultaat kan je vinden op mijn Instagram), maar deze tafel wilde ik graag zo houden. Deze handige tafels kan je gebruiken als: nachtkastje, wijntafel, make-up tafel of als een leuke bijzet tafel met een gave plant erop!

Deze tafel staat nu online op mijn webshop.. Neem gerust een kijkje op mijn site, Instagram of tiktok account voor andere creaties. Voor mijn mede creabea’s, heel veel plezier en succes! Liefs Demi!

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Disclaimer. Werk altijd voorzichtig. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar epoxy het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.

Reacties

 • Beste Marie-Claire, Voor de beste tips over foto’s te gebruiken verwijs ik je naar de blogs met foto’s. Je kunt hiervoor de knop foto gebruiken aanklikken bovenaan de pagina, zodat je alleen de blogs te zien krijgt die dit uitleggen. Gr. Patricia, team itsOkay

  PA

  Patricia itsOkay

 • Wat prachtig! Wij hebben twee super saaie witte bijzettafels en zoals jij gebruikt met opstaande rand. Nu heb ik alleen een vraag als wij dit willen doen maar dan foto’s van onze kids erin willen verwerken. Hoe raad je dat aan?

  MA

  Marie-Claire

 • Wat is het een ontzettend leuk tafeltje geworden!

  KA

  Karin

 • Beste Astrid, Susanna en Yvonne, bedankt voor jullie leuke reactie. Fijn om te lezen dat jullie geinspireerd raken door deze leuke blog! Gr, Stefanie, team itsokay

  KL

  Klantenservice Itsokay

 • Prachtig sieraden, en een gave tafel. Super leuk wat je maakt.

  AS

  Astrid

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 5 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.