Zelf oorbellen maken met Epoxy - itsOkay

Zelf oorbellen maken met Epoxy

Oorbellen zijn altijd een leuk onderdeel van jouw uitstraling. Zelf oorbellen maken is heel makkelijk. Je hebt maar een paar basis onderdelen nodig. In deze handleiding legt Jessica jou uit hoe je zelf oorbellen kunt maken met epoxy giethars en pigment kleuren. 

Mijn naam is Jessica, ik ben 42 jaar, woonachtig in België, moeder van 3 kinderen en creatief aangelegd. Een aantal maanden geleden was ik wegens een burn-out langdurig thuis en begon ik met het maken van epoxy sleutelhangers en oorbellen als bezigheid.
Ik bestelde de Epoxy starterspakketten van itsOkay en intussen is het ontwerpen en creëren van nieuwe dingen met giethars of epoxy een ware passie geworden.
Ik zoek en vind overal inspiratie en ik deel mijn creaties dan ook op mijn Instagram en Facebook account @Joy Of Resin Art. 
Toen mij werd gevraagd een handleiding te schrijven over het maken van epoxy oorbellen, was ik dan ook meteen zeer enthousiast. Ik krijg veel leuke reacties op mijn creaties en deel graag mijn ervaring met jullie.

Benodigdheden:

UV Resin
Siliconen epoxy mallen naar wens. Ik gebruik de siliconen mal voor 15 hangers variant 1 en 2  
- Siliconen mengbekers 
- Metallic pigmenten poeders
- Optioneel: een Epoxy UV Led lamp voor een snelle uitharing van je creaties
- Metalen oorhaken en Metalen ringetjes

Eventueel materiaal zoals tangetjes en resin art tools, alcoholdoekjes en mengspatels.

Stappenplan epoxy oorbellen maken:

1. Voorbereiding

- Zorg dat je werkplek opgeruimd en netjes is. Werk voor je eigen veiligheid met handschoentjes in een goed geventileerde ruimte.
- Ik maak mijn mallen altijd nog even schoon met de alcohol doekjes, om zeker te zijn dat er geen stof of andere vuiltjes meer aanwezig zijn.
- Zet alles wat je gaat gebruiken zoals: hars, mallen, kleurstoffen, bekers en mengspatels klaar.
- Voor een gemiddelde oorbel/hanger gebruik ik in dit voorbeeld (met deze mal) ongeveer 5-8 gram UV Epoxyhars, dit hangt af van de maat en vorm van jouw mal dus. 

2. Mengen en kleur bepalen

In dit voorbeeld werk ik met de UV Epoxyhars van ItsOkay. Deze hars is kant en klaar, dus kan ik deze rechtstreeks uit het flesje gebruiken. Deze hars is binnen enkele minuten hard door middel van UV licht. Ik ga 3 kleuren van de Metallic Pigmenten Poeders van itsOkay gebruiken: Deep Black, Pearl White en goudvlokken

Mijn ervaring zegt me dat de resultaten het mooiste zijn als je de goudvlokken ook mengt in het hars voordat je gaat gieten. Je kan ook de goudvlokken in de mal leggen en dan de andere 2 kleuren gieten, maar dan krijg je niet het mooie egale resultaat aan beide kanten van je creatie. Ik meng elk van de 3 kleuren in een aparte beker op voorhand, zodat ik makkelijk en vlot kan werken.

Ik ben niet de persoon die afweegt hoeveel hars ik nodig heb voor een vorm, ik heb ook de neiging om - net zoals bij het koken - iets meer te maken en dan kan ik van de hars die over is meestal nog een paar kleine creaties bij maken. Dus bij deze doe ik een bodempje hars in elke beker en meng dan de kleuren. De Metallic Pigmenten Poeders van itsOkay worden geleverd in een potje van 10 gram. Ik gebruik in mijn creaties echt heel weinig van deze pigmenten (mespuntjes), ze kleuren makkelijk en mooi!

3. Giet de epoxy in de mal

Bij het werken met verschillende kleuren, moet je vlot de kleuren na elkaar gieten.

1. Ik giet hier eerst het middelste gedeelte van mijn vorm: de hars gemengd met de goudvlokken. Ik giet niet rechtstreeks vanuit de beker, maar gebruik de spatel om het mengsel erin te druppelen, zo kan je zelf beter inschatten hoeveel je er nog bij kan gieten en voorkom je dat er ineens een grote hoeveelheid uit je beker loopt.


2. Meteen na deze eerste kleur, giet ik de volgende kleur: de hars gemengd met de Pearl White Metallic Pigmenten Kleur.


3. Hierna giet ik de laatste kleur voor deze hangers: de hars gemengd met de Deep Black Metallic Pigmenten Kleur. 


Zoals gezegd werk ik in voorbeeld met de 
UV Epoxyhars van ItsOkay. Deze hars is kant en klaar, dus kan ik deze rechtstreeks uit het flesje gebruiken. Deze hars is binnen enkele minuten hard door middel van UV licht. Ik laat beide vormen een 30-tal seconden onder mijn Epoxy UV led lamp uitharden, straks leg ik ze ook nog even in de directe zon buiten. Voordat ik de vormen uit de mal haal, hou ik de lamp ook nog even aan de onderkant van de mal, om er zeker van te zijn dat de onderste laag ook goed uitgehard is als ik ze eruit haal
Nu het zonnetje weer van de partij is, leg ik mijn creaties na het ‘ontmallen’ graag in de zon, alle plakkerigheid is dan meteen verdwenen (15 minuutjes). Plakkerigheid is meestal het gevolg van te korte uitharding. De hars moet dan gewoon nog wat langer uitharden, het liefst in de directe zon of onder een goede uv lamp voor hars sieraden. Bovendien is dat soms handig als je in tussentijd ook nog andere dingen maakt, dan ligt er niks in de weg en heb je niet de neiging om er steeds aan te voelen of het nog plakkerig is.

4. Afwerken van de oorbellen

In de siliconen mal die ik gebruik is reeds een gaatje voorzien om de ringetjes aan de bevestigen, let op dat je een ringetje kiest dat groot genoeg is. De ringetjes van 4mm zijn hiervoor te klein, dus ik gebruik 8mm.De rondbektang en combitang (ronde én platte bek) zijn ideaal om de ringetjes mee te openen. Open het ringetje zoals op de foto te zien is, dat is ook het makkelijkste om weer mooi te sluiten zonder vervorming van het ringetje. Aan het ringetje bevestig je hierna ook de oorhaak.


Als je een siliconen mal hebt waarbij een duidelijke voorkant en achterkant is en je deze oorhaken gebruikt, dan zullen de oorbellen niet met de ‘mooie’ kant naar voor draaien bij het dragen. Om dit te voorkomen, kan je bijvoorbeeld nog een ringetje extra tussenvoegen, dit zal ervoor zorgen dat de voorkant ook degelijk naar voren draait bij het dragen (zie foto), hiervoor kan je wel met een ringetje van 4mm werken. 
Op onderstaande foto zie je dat de vorm aan de voorkant afgerond is, vandaar dat ik er voor koos om er een extra ringetje tussen te voegen aan de oorhaak.

Extra inspiratie

Voor deze modelletjes heb ik de Metallic Pigmenten Kleuren Silver Black en Jade Green gebruikt, samen met de Pearl White (itsOkay). 


Veel plezier met het maken van prachtige en unieke oorbellen! Liefs, Jessica

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

  • Hallo ik heb engelen mal gekocht bij jullie. Maar ik zou graag een gebruikaanwijzing er bij hebben. Ik weet niet hoe ik moet beginnen /geen zelf vertrouwen/. Heb de laaste mallen van de engelen gekocht en de sieraden hars .. Ik hoop dat je mij kan helpen om de engelen temaken. Groetjes Roelie

    RO

    Roelie

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.