Bloemen in epoxy sieraden gieten - itsOkay

Bloemen in epoxy sieraden gieten

Knutselen met bloemen en epoxy is een heerlijke bezigheid. Heerlijk creatief bezig zijn en iets maken wat geheel naar jouw smaak is. Een gouden combinatie! In deze handleiding lees je hoe je hangers of sleutelhangers maakt met bloemen.  

Hallo Resin-Art fans! Naam is Jolanda. Ik ben 36 jaar en moeder van twee kinderen. Ik werk al jaren met epoxy en het ingieten van bloemen. Het voorjaar komt er weer aan. Dit is voor velen een leuke tijd, alles word weer groen, de bloemen gaan weer bloeien en de natuur komt tot leven. Straks zie je weer een schitterende bloesem van een boom en/of struik of de eerste bloemen. 

Helaas bloeien bloemen niet lang, maar dankzij epoxy kan je jouw mooie / unieke / bijzondere bloemen wel conserveren. In deze blog laat ik jou zien hoe je gedroogde bloemen kan verwerken in epoxyhars.

Wat heb je nodig: 
- Epoxy zoals de Epoxy giethars (links op de foto) of UV Resin (rechts op de foto)
Gedroogde bloementjes
Siliconen mengbeker / normale mengbeker
Nitril handschoenen
- Siliconen mal naar keuze

Eventueel:
- Baby doekjes (voor als je knoeit)
- Heat gun of aansteker
- Cocktailprikkers
- Tangetje
- Handboormachine (manueel of elektrisch) 

1. Welke epoxy?

Het gebruik van geschikte epoxy is belangrijk voor het eindresultaat van jouw Resin Art kunst. itsOkay heeft twee soorten hars die beide voor- en nadelen hebben. 

1. UV Resin 
(rechts op de foto). Deze hars is kant en klaar en hoef je niet te mengen. Je giet de hars direct vanuit de fles in een mal dankzij het handige tuitje. Je laat deze hars drogen in direct zonlicht of onder een UV-lamp. De hars is hard binnen enkele minuten. Dit is erg handig omdat je direct kan doorwerken en niet 24 uur hoeft te wachten tot een laagje hars is. 
2. Epoxy giethars 1:1 (links op de foto). Deze hars is geschikt voor grote- en kleine oppervlaktes. Deze hars is goedkoper. Deze hars meng je heel precies 1:1. Het nadeel is dat deze pas hard is binnen 24 uur. 

2. Hoe bloemen drogen?

Ga je zelf gevonden- of geplukte bloemen gebruiken? Droog deze dan voor het mooiste resultaat. Als je verse bloemen of blaadjes aan de hars toevoegt bestaat de kans dat het rottingsproces verder gaat in de hars: en dat wil je niet.

Om bloemen te drogen voor gebruik in epoxy giethars, zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken.
Lees er hier alles over Bloemen drogen tips en tricks.

Zodra de bloemen volledig droog zijn, kun je ze gebruiken in epoxy giethars. Plaats ze voorzichtig in de giethars, zorg dat ze bedekt zijn en niet bewegen totdat de giethars volledig is uitgehard.

Je kunt ze natuurlijk ook kopen: gedroogde kleine bloementjes van itsOkay.

Gedroogde Kleine Bloementjes

 3. Gedroogde bloemen ingieten

Stap 1: Voorbereiding. Zorg dat je mallen goed schoon zijn. Je kunt een siliconen mal eenvoudig stofvrij maken door er plakband op te plakken en dit er vervolgens weer af te trekken. We gaan zo de mal voor 1/3 gieten. 
> Gebruik je de Epoxy giethars 1:1? Meet dan hoeveel hars je denkt nodig te hebben en weeg precies evenveel A (hars) als B (verharder) in een klein siliconen mengbekertje. Meng de 2 componenten goed door in 1 richting met een houten spateltje of stokje. Laat enkele minuten staan voordat je gaat gieten. Zo ontstaan er minder luchtbellen. 
> Gebruik je de UV Resin? Deze is al kant en klaar en hoeft dus niet gemengd te worden. Spuit de hars direct vanuit de fles in de mal.

Stap 2: De mal voor 1/3 vullen.
 We gaan nu de mal voor 1/3 vullen om een bodempje te creëren. Ga na een paar minuten na het gieten met een brander (aansteker bijv.) langs het harsmengsel om eventuele luchtbellen te laten knappen.
> Gebruik je de Epoxyhars 1:1 giethars? Laat de hars na het gieten dan ongeveer 12 uur rusten en ga hierna door naar stap 3.
> Gebruik je de UV Resin? Laat de hars dan enkele minuten uitharden onder een UV Epoxy Led Lamp of in de directe zon en hierna kan je meteen door naar stap 3. 


Stap 3: Decoratie toevoegen. 
De hars is nu iets uitgehard, waardoor de bloem niet naar de bodem zakt, maar mooi in het midden van de mal terecht komt. Leg de bloem voorzichtig in de mal met de juiste kant naar voren gericht. Bedenk dus hoe je sieraad uit de mal gaat komen voor je de bloem erin legt.


Stap 4: Afgieten.
Voeg voorzichtig een klein beetje hars toe bovenop de bloem zodat de mal gevuld is. Zorg dat er een kleine bolling van hars in de mal komt. De hars krimpt tijdens het uitharden een beetje en zo krijg jij straks het mooiste resultaat. Ga weer met een brander langs het harsmengsel om eventuele bellen te laten knappen. 


Stap 5: Uitharden.
Laat de hars volgens de gebruiksaanwijzing goed drogen. De Epoxyhars 1:1 moet tenminste 24 uur drogen. De Sieraden uv hars moet tenminste enkele minuten onder sterk uv-licht uitharden (in de zon of onder een sieraden uv led lamp).
Raak je sieraad gedurende de uitharding niet aan, dan kunnen er vingerafdrukken op komen. Voel voorzichtig met een saté prikker of je sieraad hard is. 

Stap 6: Afwerken.
 In de mal die we gebruiken zit al een gaatje. Zit dit niet in de mal die je gebruikt? Boor dan een gaatje in je sieraad met een handboortje of een elektrisch handboortje. Bevestig hier direct een metalen ringetje aan of draai er een schroefoogje in. ItsOkay heeft al deze materialen kijk gerust rond op de webshop. 

Gebruik een tangetje of schaartje om eventuele ruwe randjes weg te knippen en maak de randjes glad met een fijne korrel schuurpapier. Schuur niet op de voorkant want dan wordt je kunstwerk dof. Werk je sieraad af met transparante nagellak of vernis voor optimale bescherming. 

Stap 7: Hanger bevestigen. Bevestig een sleutelhanger of een metalen ringetje.


Zo simpel was het!
Je hebt nu je eigen unieke kunst gemaakt met gedroogde bloemen. Ik vind het super leuk dat je zoveel kanten op kan door het grote aanbod aan siliconen mallen van itsOkay en mijn eigen gedroogde bloemen (of die van itsOkay). Het is zo gemakkelijk om te maken en bovenal super ontspannend. 

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb liefs en veel plezier, Jolanda. 

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

 • @Anita, helaas geven wij zelf geen workshop. Er zijn wel andere klanten die dit doen. Die kan je vinden via Facebook of Instagram. Groetjes Petra, team itsOkay

  IT

  itsOkay.nl

 • Ik wil heel graag ringen en armbanden maken. Geven jullie ook workshops? Groten, Anita

  AN

  Anita

 • Een vraag. Ik heb gedroogde lavendel gekocht bij jullie. Zodra ik die onder de Uv hars breng, wordt die heel bruin. Wat doe ik niet goed ?

  MI

  Mirel

 • Ik ga bij jullie bestellen, hartstikke leuk!!! Geven jullie of jij ook workshops? Dat wil ik heel graag doen!!

  MA

  Mandy

 • Ik ben zolang na alle Epoxy mooie dingen, hoe en wat. Ik wil graag bij jou bestellen. Ik vind heel veel leuk, maat ik ben bij jou terechtgekomen 😊 Ik wil heel graag beginnen met deze mooie uitdaging ❤️

  MA

  Mandyvanderhilst

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.