Bloemen in epoxy gieten
Met epoxy giethars kan je op een simpel op prachtige wijze je prachtige trouwboeket, verjaardagbloemen of rouwbloemen vereeuwigen. Na het lezen van deze duidelijke DIY weet jij precies hoe je bloemen in epoxy kunt gieten.

Kun je verse bloemen in epoxy gieten?
Het antwoord is nee: je kunt geen verse bloemen direct in epoxy gieten. Bloemen in epoxy gieten vereist dat je ze eerst volledig droogt. Verse bloemen of bladeren kunnen gaan rotten in de hars en zullen bovendien sneller verkleuren. Droog je bloemen dus altijd eerst voor het beste resultaat.
Het gieten van epoxy bloemen is een relatief eenvoudige methode om unieke en betekenisvolle bloemstukken langdurig te bewaren. Door bloemen vooraf goed te drogen en ze daarna pas in de epoxy te plaatsen, blijven ze mooi en onverwelkt.
Wil je zelf bloemen drogen? Lees dan ook onze blog: “Hoe moet je bloemen drogen?”
Of bekijk ons assortiment kleine droogbloemen of grote droogbloemen.
Hoe bloemen in epoxy gieten? 6 simpele stappen
- Grote gietingen epoxy van UltraEpoxy
- UV Blocker
- Siliconen mal standaard (hier gaat 1500 ml epoxy in)
- Grote droogbloemen, kleine droogbloemen of zelf gedroogde bloemen
- Bekers om in te mengen, roerstokjes, handschoentjes, schilderstape, weegschaal en schaar
Stap 1: Voorbereiding
Kies de bloemen die je wilt gebruiken voor jouw project. Zorg dat ze goed gedroogd zijn. Er zijn verschillende manieren om bloemen te drogen. Bekijk hiervoor onze eerder genoemde blog over bloemen drogen.
In deze handleiding leggen wij in 6 stappen uit hoe een boeket in een grote siliconen mal kunt gieten.
Bereid je werkruimte voor. Verzamel alle bloemen en planten die je gaat gebruiken, de siliconen epoxy mal, epoxy en gereedschappen. Maak de siliconen mal nogmaals goed schoon met een beetje alcohol. Je wilt geen restjes of stof in je eindproduct.
Selecteer de bloemen die je wilt gebruiken om te gieten in epoxy. Draai de mal even om en begin een compositie te maken van hoe je wilt dat het eruit komt te zien. Wij kiezen vaak voor geperste bloemen en bladeren zoals varens voor de eerste laag. Tevreden? Tevreden? Draai de mal dan weer om. Nu kan het echte werk beginnen.
Stap 2: De eerste laag gieten
Wanneer je bloemen gaat gieten, gebruik dan een hoogwaardige epoxy giethars die geschikt is voor dit soort projecten. Veel kunstenaars en hobbyisten kiezen daarom voor de Grote gietingen epoxy. Ga je transparant gieten? Epoxy kan na verloop van tijd vergelen. Om dit te voorkomen voeg je een beetje UV Blocker aan de epoxy toe, zodat je creatie mooi helder blijft.

Deze mal is 5 cm diep en er gaat ongeveer 1500 gram in (informatie staat op de productpagina). Projecten zoals deze giet je ongeveer 0.5-1 cm per laag. In dit voorbeeld hebben we het gegoten in 7 lagen van ongeveer 200 ml per keer. Meng de epoxy volgens de instructies op de fles. Giet een eerste laag van 0,5–1 cm met UltraEpoxy en plaats daarop de eerste laag bloemen.
Knip bloemen en bladeren eventueel iets bij met een schaar. Laat na het gieten de luchtbellen knappen met één spray Bubble Blaster. Pas op dat je de bloemen niet aanbrandt en raak de randen van de mal niet aan. Bescherm je werk tegen stof door er een plastic bak of vliegennetje overheen te plaatsen. Laat de laag 24 uur uitharden. Controleer na ongeveer 1 uur op eventuele luchtbellen en verwijder deze.
Stap 3: De tweede laag aanbrengen
Nu je een bodem hebben gegoten kan je pas echt creatief worden! Ga wel voorzichtig om met de gedroogde bloemen, want ze zijn zeer breekbaar geworden door het drogen. Probeer een mooie compositie te maken, zodat het een mooi gevuld geheel vormt. Soms veranderd je plan naarmate je de bloemen aan het schikken bent. Maar je hoeft niet alle lege ruimte op te vullen, want je kunt dit kunstwerk straks vanuit meerdere hoeken bewonderen.
Maak weer 200+- ml epoxy klaar en giet dit heel voorzichtig met kleine beetjes rondom de bloemen. Giet heel voorzichtig over je bloemen anders kan de compositie gaan bewegen. Zorg dat je onder, naast en in de bloemen hebt gegoten. Je kunt met de handschoentjes die je aanhebt de epoxy een beetje helpen begeleiden. Laat luchtbellen knappen met de Bubble Blaster. Let op: raak de randen van de mal niet. Dek af en laat 24 uur uitharden. Na ongeveer 1 uur weer een luchtbellen controle.
Stap 4: De volgende lagen aanbrengen
Giet de volgende lagen bloemen en epoxy toe zoals in de stappen hierboven tot de rand van de mal gevuld is. Giet dit in 5–7 lagen van elk ongeveer 200 ml epoxy. Giet je alles in één keer, dan drijven de bloemen naar boven en ontstaan er veel luchtbellen in je kunstwerk. Let in deze fase goed op de laatste luchtbellen die uit de bloemen kunnen ontsnappen. Dek telkens af en laat elke laag 24 uur uitharden. Na 1 uur controleer je weer op luchtbellen.
Stap 5: De laatste laag aanbrengen & ontmallen
Bereid je voor op de laatste laag voordat je je kunstwerk uit de mal haalt. Vul de mal helemaal tot de bovenkant, zodat alle bloemen epoxy volledig onder de epoxy staan. Laat luchtbellen knappen met de Bubble Blaster. Dek af en laat deze laatste laag 24 uur uitharden. Controleer ook nu na 1 uur op luchtbellen.
Haal na het uitharden het kunstwerk voorzichtig uit de mal. Een mooi en dankbaar moment – bewonder je werk en het geduld dat je erin hebt gestoken.

Stap 6: Afwerken en eventueel een topcoat

Maak ongeveer 100 ml epoxy klaar en giet dit voorzichtig over de bovenkant van het werk. De epoxy verspreidt zichzelf. Verdeel indien nodig met je gehandschoende handen. Zorg ervoor dat de randen ook bedekt zijn. Laat luchtbellen knappen met een de Bubble Blaster en laat deze laag minimaal 72 uur uitharden. Raak het in de tussentijd niet aan.
Meer informatie?
Heb je vragen over het maken bloemen in epoxy gieten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy-experts met ieder hun eigen specialisme. Wij helpen je graag. Neem contact op met de klantenservice of bekijk het Epoxy Kenniscentrum.