Gebruik en onderhoud van epoxy mallen - 10 praktische tips
Siliconen mallen zijn ideaal om kunstwerken te maken van epoxy, jesmonite en gips. Als je dan een siliconen mal koopt, dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Wij delen daarom graag wat praktische tips, zodat je extra lang kan genieten van je siliconen mallen. Ontdek hier alles over je siliconen mal schoonmaken van epoxy.
Beste manier om mallen schoon te maken
Er zijn vele soorten mallen. Je vind in ons assortiment meer dan 250 kleine- en grote siliconen mallen voor epoxy, jasmonite of gips. Deze verschillende mallen worden vaak gebruikt voor het maken van decoraties, sieraden, sleutelhangers en het maken van andere kunst. Natuurlijk zijn onze mallen gemaakt van hoogwaardige siliconen en hierdoor vaak herbruikbaar. Alleen, hoe kun je een siliconen mal schoonmaken om deze lang te kunnen gebruiken?
Tip! Ga je epoxy gieten in een mal? Gebruik dan altijd een goede kwaliteit epoxy zoals de Epoxy giethars of kant en klare UV Resin.
Tip 1: Controleer je siliconen mal
Na aankoop van je siliconen mal, kan het voorkomen dat er nog ruwe randjes aan de mal zitten. Het is belangrijk dat je deze volledig verwijderd. De ruwe randjes kunnen namelijk krassen geven aan je kunstwerk.
Heb je een mal al eerder gebruikt? Verwijder dan de overtollige uitgeharde epoxy als eerste. Dit kan gedaan worden met behulp van een houten stokje of een spatel. Zorg er echter voor dat je niet te veel druk uitoefent, anders kan de mal beschadigd raken. Je kunt hierbij gebruikmaken van warm water met zeep of aceton.
De overtollige epoxy met aceton kun je weggooien via het chemisch afval.
Tip 2: Hoe krijg je een vervormde mal weer in vorm?
Mallen voor epoxy gemaakt van siliconen of bakvormen zijn (gelukkig) zeer flexibel. Hoe dunner de mal, hoe flexibeler. Nadeel is dat zo'n flexibele siliconen mal ook sneller zal vervormen door de massa van de epoxyhars of bijvoorbeeld onzorgvuldig opbergen. Tijdens het verzenden kunnen mallen soms een beetje vervormd of gebogen zijn.
Controleer voor het gieten als eerste of je mal netjes recht in vorm is. Je kunt een vervormde siliconen mal een beetje wringen en knijpen om hem weer in vorm te krijgen. Lukt dit niet? Dan kan je de mal proberen te hervormen door er een zwaar object in of om te zetten. Een derde optie is om de siliconen mal vast te plakken aan je werktafel.
Tip 3: Siliconen mal schoonmaken epoxy
Het schoonmaken van je mal kan een flinke klus zijn. Door gebruik te maken van de juiste producten, kun je het schoonmaken een stuk gemakkelijker maken. Wat heb je nodig voor het schoonmaken van je product?
- Aceton, alcohol of aceton
- Zachte doek
- Zeep
Epoxy na het uitharden verwijderen kan een uitdaging zijn. Op het moment dat je de epoxyhars niet kunt verwijderen met een kunststof spatel, dan kun je kiezen voor aceton. De chemische reactie tussen aceton en gemengde epoxy zorgt ervoor dat de epoxyhars opgelost wordt. Gebruik hierbij latex handschoentjes om je huid te beschermen.
Je kunt de epoxyhars of pigmenten ook verwijderen met azijn. Na het schoonmaken met één van beide opties is het van belang om de mal schoon te maken met warm water en zeep.
Let op! Maak geen gebruik van schuursponsjes of staalwol. Deze kunnen het oppervlak onherstelbaar beschadigen.
Tip 4: Hoe verwijder je glitters en poeder uit een mal?
Met glitters of pigment poeder maak je je creatie helemaal af, maar dit blijft vaak wel plakken aan de siliconen mal. Om overgebleven glitters of stof te verwijderen heb je een stuk tape, plakband of een kledingroller nodig. Ga simpelweg met het plakkende gedeelte over de mal heen. Alle glitters en stof zullen blijven plakken aan het plakgedeelte.
Tip 5: Hoe kun je mallen het beste opbergen?
Epoxy mallen kan je het beste stofvrij opbergen. Je kunt ervoor kiezen om de mal terug in het gripzakje te doen waarin het geleverd is. Maar je kan de mal ook in plastic folie verpakken. Het belangrijkste is dat er geen stof bijkomt.
Je kunt vervolgens alle mallen die je hebt opbergen in een plastic box. Bewaar de mallen op een vlakke ondergrond, anders kan de mal gaan vervormen.
Tip 6: Hoe epoxy luchtbellen verwijderen?
Tijdens het werken met epoxy kunnen luchtbellen ontstaan. Veel klanten verwijderen deze met een aansteker of gasbrander. Dit werkt soms, maar wees wel voorzichtig. Epoxy is bij te veel hitte vlambaar. Als je te dicht bij de randen van de mal komt met je brander zal dit de mal beschadigen doordat de epoxy aan de mal plakt. Hierdoor heb je grote kans dat de mal schuurt tijdens het ontmallen van jouw kunstwerk.
Tips epoxy luchtbelletjes te verwijderen
- Je kunt het beste luchtbellen uit epoxyhars verwijderen door, na het mengen en roeren van de epoxyhars, deze enkele minuten te laten rusten. Hierdoor knappen de meeste epoxy luchtbellen. Ook na het gieten in de mal zelf kan je het best de epoxy even laten uitwerken, dan knappen de meeste luchtbellen vanzelf.
- Verwarm de epoxyhars een paar minuten au bain-marie: niet warmer dan 40 graden Celsius en giet de epoxy hierna pas.
- Spuit met de Bubble Blaster spray op je creatie en de luchtbellen zullen na enkele seconden knappen. Doe dit niet te vaak, want dan kan je waas op je creatie krijgen.
- Als je het professioneel wilt aanpakken dan kan je kiezen voor een vacuümkamer of drukvat.
- In een dikke laag epoxy (1.5 cm en dikker) ontstaan sneller luchtbelletjes dan een dunne laag. Giet daarom nooit te dikke lager per keer.
Tip 7: Je kunstwerk veilig uit een siliconen mal halen
Verwijder na een gieting je creatie voorzichtig uit de siliconen mal. Doe dit altijd rustig: maak eerst het randje los en verwijder daarna pas de hele siliconen mal. Rek je mal niet te veel uit tijdens het verwijderen, dit zal er namelijk voor zorgen dat de siliconen uitrekken waardoor de mal dof wordt of scheurtjes vertoont. Dit verkort de levensduur van de siliconen mal. Epoxy mallen kunnen bij juist gebruik lang meegaan.
Tip 8: De epoxy zit vastgeplakt aan de mal
Als epoxy, gips of jesmonite vastzit in de mal, leg de mal dan 30-60 minuten in de vriezer. Dit kan geen kwaad en zorgt ervoor dat je creatie goed loskomt. Je kan je creatie ook los proberen te wringen met een sopje met water en zeep. Dit werkt vooral goed bij mallen zoals staafjes, potjes.
Tip 9: Wat is de levensduur van een siliconen mal?
Helaas hebben mallen niet het eeuwige leven. Mallen worden door gebruik van epoxyhars of gips steeds kwetsbaarder. Sommige mallen gaan maar 5 keer mee en andere kan je bijvoorbeeld 20 keer gebruiken.
Door het gebruik van epoxyhars, gips, kaarsvet of jesmonite kan het zijn dat je mal iets vervormd of krom trekt. Om de siliconen mal dan toch nog 1 of 2 keer te gebruiken, kun je deze op een vlakke ondergrond plakken met dubbelzijdig plankband. Blijft de mal uit zijn vorm, dan is deze toe aan vervanging.
Tip 10: Het ingieten van een siliconen mal
Om goed te kunnen gieten is het belangrijk dat je vooraf weet hoe diep je kunt gieten met de epoxyhars, jesmonite of gips die je gebruikt. Dit is vooral belangrijk bij grote objecten zoals een vaas of bloempot. Dit staat vaak op de productpagina aangegeven.
Epoxy krimpt altijd iets tijdens het uithardingsproces. Voor het mooiste resultaat kan je de mal daarom het beste iets voller gieten, waardoor een bolling van epoxy ontstaat tot net boven de randjes de mal. Dit krimpt vervolgens mooi vlak uit.
Daarnaast is er ook nog een verschil tussen gieten in dunne laagjes en dikke lagen. De dikte van de laag beïnvloed daarbij ook de uithardingstijd. Eenmaal uitgehard kun je het niet meer soepeler maken. Houdt hier dus goed rekening mee voordat je de epoxy giet in je vorm.
Meer informatie?
Heb je vragen meer vragen over het werken met epoxy of het gebruik van siliconen mallen ? Bij itsOkay werken meerdere experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum.