Zelf sieraden maken en verkopen: complete handleiding - itsOkay

Zelf sieraden maken en verkopen: complete handleiding

Jessica maakt zelf sieraden en verkoopt deze succesvol online via Instagram, Ets en haar eigen webwinkel. Na het lezen van deze DIY weet jij precies hoe je zelf sieraden kunt maken en hoe je deze kan verkopen.

Introductie Jessica en haar sieraden webwinkel

Mijn naam is Jessica, 43 jaar en moeder van 3 tieners. Op de social media zag ik geregeld advertenties van hobbywinkel itsOkay voorbijkomen over het maken van sieraden met epoxy. Hier begon het allemaal mee. Het werken met epoxy is de laatste jaren zo populair omdat het eenvoudig, veelzijdig en bovenal erg leuk is om te doen. Dit heeft mij geïnspireerd om samen met mijn dochter leuke oorbellen en sleutelhangers te maken.
Inmiddels die ik dit al lange tijd en verkoop ik met succes veel van de sieraden die ik maak. Zelf sieraden maken met epoxy is makkelijk om te doen en het is een manier om lekker creatief bezig te zijn. 

Na het zien van advertenties van itsOkay in 2024 bestelde ik het Sleutelhangers Maken Starterspakket en het Sieraden Maken Starterspakket. Dit zijn complete  pakketten inclusief handleiding voor beginners. Ideaal want hier kon ik snel snel mee van start. Op den duur was ik er elke dag mee bezig! Ik maakte epoxy sleutelhangers voor iedereen die me lief was en breidde snel uit met het maken van oorbellen. Voor ik het wist had ik een hele voorraad oorbellen en voor de lol verkocht ik ze voor een paar euro aan vrienden en kennissen. Hierdoor ontstond het idee om er méér mee te gaan doen. 
Wat ik maak is ontstaat voornamelijk vanuit mijn eigen creativiteit, maar soms ook op aanvraag van klanten via social media. Prijzen voor de zelfgemaakte sieraden zijn door jou zelf te bepalen afhankelijk van de gebruikte materialen en tijd die je hieraan hebt besteed.

Online zelfgemaakte sieraden verkopen

Zelf sieraden maken vond ik zo leuk om te doen, dat ik besloot hier meer mee te doen. Maar waar kan je sieraden die je zelf maakt verkopen? Dat is gelukkig best eenvoudig. Je kunt tegenwoordig namelijk eenvoudig via online platforms zoals Instagram, Tiktok en Facebook of je eigen webwinkel zelfgemaakte producten verkopen. 

Ik koos ervoor te beginnen via Instagram. Na het aanmaken van een social media account met een pakkende bedrijfsnaam kwamen de eerste echte bestellingen al snel binnen. Het maken van een bedrijfsprofiel is gratis. Als je gaat adverteren kost dit wel geld. Ik beleef nog steeds plezier aan het ontwerpen, maken en verkopen van zelfgemaakte sieraden. De naam van mijn bedrijf zegt het eigenlijk al: Joy of Resin Art. Hopelijk kan ik middels deze blog anderen inspireren om zelf om mooie sieraden te maken en verkopen. 

Adverteren via social media 

Je kunt direct starten met verkopen op Instagram en TikTok zonder een volledige webshop op te zetten. Een social media account is binnen enkele minuten aangemaakt en eenvoudig te beheren. Weet je niet zeker hoe je jouw Instagram- of TikTok-pagina optimaal kunt inrichten en welke content je zou moeten delen? Kijk eens naar andere accounts die je inspireren voor ideeën!
Adverteren via social media zoals Instagram is dus zeer eenvoudig. Deze platforms hebben vaak zelfs speciale functies om je producten te promoten en verkopen. Op mijn profiel post ik berichten van de sieraden die ik maak en deze promoot ik vervolgens voor een paar euro per dag. 
Dankzij mijn eigen Instagram bedrijfspagina kwamen er steeds meer bestellingen binnen. Om meer kennis op te doen volgende ik een aantal Webinars rond marketing en advertising. Dit zette mij aan het denken over dingen zoals mijn merk, de verpakking en verzending. Ik heb mijn bedrijfje verder geprofessionaliseerd door bijvoorbeeld flyers bij elke bestelling te voegen. Een leuke flyer en/of visitekaartje bij een bestelling geeft vaak net dat beetje extra.
Hierna investeerde ik in een stickerprinter om mijn creaties te kunnen personaliseren. Met zo'n printer kan je op professionele wijze teksten en plaatjes printen.


Sieraden webshop

Hierna ging ik aan de slag met het opzetten van een eigen webshop. Je kunt tegenwoordig zeer eenvoudig je sieraden online verkopen via je eigen webshop (bijvoorbeeld gemaakt met een platform zoals Shopify), op externe marktplaatsen zoals Etsy of op sociale media.
Nog steeds doe ik dit met heel veel plezier en de inspiratie blijft komen, dus hopelijk mag ik dit nog lang blijven doen. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik krijg, zoals handleidingen schrijven voor itsOkay. Hier hoop ik ook anderen mee te kunnen inspireren. Heb je vragen over het maken van sieraden of je eigen bedrijf starten? Mail dan info@itsokay.nl gerust ze helpen je graag. 

Iets bijverdienen met een hobby, mag dat?

De grens waarop je belastingvrij mag bijverdienen ligt op €8.450 (2024). Het is dus niet nodig om je als ondernemer in te schrijven en je eigen sieraden te verkopen mits je onder dit bedrag blijft. Je hoeft je bedrijf dan niet in te schrijven en je hoeft geen belast of btw af te dragen. 


Zelf oorbellen maken en verkopen

Nu je weet hoe je jouw zelfgemaakte sieraden kunt verkopen laat ik jou in dit voorbeeld zien hoe je zelf sieraden kunt maken. In deze DIY neem ik je stap voor stap mee in het creatieve proces van oorbellen maken. In de basis werkt het maken van alle soorten sieraden met epoxy hetzelfde. itsOkay heeft siliconen mallen voor het maken van oorbellen, ringen, kettingen, armbanden en meer. 

  • Zorg dat je werkplek netjes en opgeruimd is. Draag voor je eigen veiligheid handschoentjes en werk in een goed geventileerde ruimte (raam open). 
  • Ik maak mijn mallen van te voren schoon met dubbelzijdig plakband of ik spoel ze om met warm water. Dit doe ik om er zeker van te zijn dat er geen stof of andere vuiltjes opzitten. 
  • Zet alles wat je gaat gebruiken klaar: epoxy, siliconen mallen, kleurstoffen, bekers en mengspatels. Zorg dat je werkt op een ondergrond die waterpas staat. 

Voor een gemiddelde oorbel of hanger gebruik ik in dit voorbeeld ongeveer 2 gram epoxyhars. Dit hangt af van de maat en vorm van jouw mal.

Benodigdheden oorbellen maken

Epoxy giethars 1:1 of UV Resin
Siliconen Mal 16 hangers of kies een andere mal zoals die voor ringen, oorbellen et cetera. Zie hier alle mallen: siliconen mallen.
- Epoxy pigment. In dit voorbeeld heb ik de parelmoer kleur gekozen.
Oorbelhaakjes, ringetjes en een sieraden platbektang.
Handschoentjes
Mengspatels en cocktailprikkers
Handboortjemengbekers, aansteker of heattool
- Keukenpapier en wattenstaafjes tegen knoeien en kleding die vies mag worden
- Een goed geventileerde werkruimte

De epoxy mengen en kleurpigmenten toevoegen

In dit voorbeeld werk ik met de Epoxy giethars 1:1 mengverhouding van ItsOkay. Deze hars is niet kant en klaar, dus moet ik eerst in de juiste verhouding mengen. Het is belangrijk dat je de juiste verhouding aanhoudt. Weeg goed af op bijvoorbeeld een keukenweegschaal of het weegschaaltje dat verkrijgbaar is bij itsOkay. Hierna moet je de epoxy 3-5 minuten zorgvuldig roeren.

Misschien wel een nuttige tip: er zullen zich luchtbelletjes vormen tijdens het mengen. Een goede methode om dit te vermijden is door heel rustig te mengen en het mengsel hierna even laten staan.

Ik ga voor de eerste oorbellen verschillende kleuren Parelmoer pigmenten gebruiken. Ik meng de kleuren op voorhand in een aparte beker, zodat ik vlot kan doorwerken. Ik gebruik in mijn creaties niet veel van deze pigmenten. Ze kleuren namelijk makkelijk en mooi, maar het hangt ook een beetje af van je voorkeur.

epoxy-oorbellen-maken-handleidingepoxy-oorbellen-maken-handleiding-2

De epoxy in de siliconen mal gieten

Bij het werken met verschillende kleuren, moet je vlot de kleuren na elkaar gieten. Giet niet rechtstreeks vanuit de mengbeker, maar gebruik de houtenspatel om het mengsel in de mal te druppelen. Op deze manier kan je beter inschatten hoeveel je er nog bij kan gieten en voorkom je dat er ineens een grote hoeveelheid uit je beker loopt. Bij deze fijne mallen is het heel precies werken, vandaar dat ‘erin druppelen’ een beter resultaat zal opleveren. Je kan ook pipetjes gebruiken. Ik begin met het ‘binnenste’ van de bloem en gebruik hiervoor de kleur het parelmoer wit.

epoxy-oorbellen-maken-handleiding-3


Meteen na het gieten van de eerste kleur, giet ik de volgende kleur. Zichtbare luchtbelletjes prik ik ‘lek’ met een cocktailprikker of verwijder ik met de Bubble Blaster

epoxy-oorbellen-maken-handleiding-4


In dit voorbeeld werk ik met de Epoxy giethars 1:1 mengverhouding van ItsOkay. Deze epoxy moet 24 uur uitharden voordat je de creaties uit de siliconen mal kunt halen. Je kunt deze oorbellen ook gieten met de UV Resin van ItsOkay. UV Resin hardt binnen enkele minuten uit door middel van direct zonlicht of onder een UV Led lamp. UV Resin is in verhouding wel duurder. 

De oorbellen afwerken

Na 24 uur zijn je zelfgemaakte oorbellen voldoende uitgehard. Haal alles uit de mal en verwijder eventuele scherpe randjes met een schaar of ontbramer.

epoxy-oorbellen-maken-handleiding-5


Er zitten al gaatjes in de meeste siliconen mallen, maar soms wil je de sieraden net iets anders samenstellen. Mocht je nog een gaatje missen maak ze dan zelf met een handboortje. In de siliconen mal die ik gebruik zit al een gaatje om de ringetjes straks aan te bevestigen.

epoxy-oorbellen-maken-handleiding-6

Voor het maken van deze oorbellen gebruik ik 8 mm ringetjes. Deze zijn groot genoeg zijn om straks de de oorhaak/oorsteker aan te bevestigen. 

De rondbektang en combitang (ronde én platte bek) zijn ideaal om de ringetjes mee te openen. Open het ringetje zoals op de foto, zodat je straks het ringetje ook weer mooi kan sluiten zonder vervorming. Aan het ringetje bevestig je de oorhaak/oorsteker.

Met ringetjes en oorhaken kun je nu je zelfgemaakte oorbellen samenstellen. Het is wel even een gepriegel met alle ringetjes, vooral als je twee elementjes verbindt. Een iets groter ringetje (8 mm+) kan helpen zodat ze iets meer ruimte hebben en beter bungelen. 

epoxy-oorbellen-maken-handleiding-7


Voorbeelden van mijn zelfgemaakte sieraden

Voor het maken van deze oorbellen heb ik de Parelmoer Pigmenten wit, oranje, magenta en lichtblauw gebruikt samen met goudvlokken van itsOkay. 

epoxy-oorbellen

Goudvlokken meng ik ook van te voren met de epoxy. Je giet dan als eerste de epoxy met de goudvlokken in de sieraden mal en hierna bijvoorbeeld lichtblauw pigment. 

epoxy-oorbellen-2epoxy-oorbellen-3


Je kunt deze prachtige oorbellen voor jezelf maken of verkopen. Bedankt voor het lezen van deze handleiding en ik hoop dat jullie er veel aan hebben gehad. Liefs Jessica

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

  • Hoi Anke, Wij geven helaas geen workshops, maar hebben vele handleidingen online staan met duidelijke uitleg om onze UV epoxyhars te gebruiken en uitleg over verschillende soorten sieraden. Hopelijk wordt het hierdoor iets duidelijker en is het makkelijker voor je om te beginnen. Gr. Patricia, team itsOkay

    IT

    itsOkay.nl

  • Hallo beste mensen, ik heb een sieradenparty besteld maar zie hoe bomen in het bos niet. Hebben jullie ook workshops??? Op dit moment weet ik bij God niet hoe ik moet beginnen vr groet a.van engelen

    AN

    Anke van engelen

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.