Wave coasters onderzetters maken met epoxy - itsOkay

Wave coasters onderzetters maken met epoxy

In deze handleiding leer ik jou hoe je zelf eenvoudig een set van 4 wave coaster onderzetters kan maken. Een wave coaster is eigenlijk één grote onderzetter die in vieren is gedeeld. Je kunt ze neerleggen als één grote onderzetter, maar ook als vier kleine. 

Mijn naam is Petra van de website DoorPetra. Al eerder schreef ik een handleiding over hoe je zelf sleutelhangers kan maken met epoxyhars. Nu heb ik de kans gekregen om een blog te schrijven over het maken van wave coasters. Super leuk natuurlijk!

ItsOkay heeft meerdere soorten epoxy giethars. Voor het maken van de wave coaster gebruik ik Epoxy giethars 1:1. Dit is een epoxy met een hogere viscositeit, dit betekend dat het iets dikker (stropiger is). Dat is ideaal voor het mengen van verschillende kleuren. 

Epoxy giethars bestaat uit 2 componenten: A = hars en B = de verharder. Deze moet je 1 op 1 vermengen. Zet de ongeopende flessen hars één minuutje in een lauw badje water en laat de hars op kamertemperatuur komen. Dit zal straks resulteren in minder luchtbellen in de epoxy. 

Benodigdheden:

Gereedschappen:

Wave coaster onderzetter maken

Stap 1: De epoxy mengen

Voor het maken van de wave coaster onderzetters heb je in totaal ongeveer 200 gram epoxyhars nodig. We gebruiken de Epoxy giethars 1:1. Ik ga de epoxy mengen in een siliconen mengbeker. Ik weeg eerst 100 gram van de epoxyhars (a). Daarna weeg ik 100 gram epoxyharder (b). De gebruiksaanwijzing voor het mengen staat op de achterkant van de flessen. Als ik precies 100 gram van beide heb, voeg ik deze samen in 1 mengbeker.

Roer de epoxyhars minimaal 1 minuut goed. Schraap ook langs de bodem en zijkant van de mengbeker, zodat je er zeker van bent dat alles perfect is vermengd.

Laat het epoxymengsel ca. 1-2 minuten staan, zodat luchtbellen die zijn ontstaan tijdens het roeren, kunnen oplossen. Giet de epoxy voorzichtig in de siliconen mal om het ontstaan van luchtbellen te minimaliseren. 

Stap 2: Kleurpigment aan de epoxy toevoegen

Ik verdeel de epoxyhars in drie kartonnen wegwerpbekers. In elk bekertje ga ik een andere kleur of decoratie toevoegen. Als dit straks af is kan ik alles makkelijk in één keer gieten. 

Lees de gebruiksaanwijzing voor gebruik. In dit voorbeeld gebruik ik de pigmenten van itsOkay. Voordat je deze pigmenten voor epoxyhars kan gebruiken moet deze goed schudden. Ik kies voor de kleuren: licht grijs, licht roze en roze.

Ik gebruik ongeveer 6 tot 8 druppels pigmenten per beker epoxyhars. De gebruiksaanwijzing adviseert maximaal 1-2 druppels per 10 gram hars. Daarna is het weer een kwestie van goed roeren. Laat je harsmengsel weer 1-2 minuten 'rusten' voordat je gaat gieten. 

Stap 3: De decoraties toevoegen

Met goud of zilver bladmetaal vlokken maak je jouw epoxy onderzetters helemaal af. In dit voorbeeld gebruik ik zilveren decoratie vlokken van itsOkay. Voeg zoveel zilvervlokken toe aan de epoxyhars als dat je mooi vindt. Wees wel voorzichtig er komt al snel veel uit de pot uit! De gewenste hoeveelheid bladmetaal meng je met het epoxymengsel en laat je weer 1-2 minuten rusten. 

Stap 4: De epoxy in de mal gieten

Nu komt het leukste gedeelte! Na al dat roeren en wachten kan je eindelijk de siliconen mal wave coaster onderzetters vullen met met de epoxyhars. Ik begin in dit voorbeeld in het midden met het epoxymengsel vermengd met de zilveren bladmetaal vlokken. Hierna giet ik het epoxymengsel met het lichtgrijze pigment aan de randen. Tot slot giet ik het epoxymengsel met het lichtroze pigment. Ik eindig in de buitenste rand met roze.

Door mijn enthousiasme ben ik vergeten om van elke stap een foto te maken. Dit ging overigens erg lastig met handschoenen aan. Na het gieten heb ik met een één van resin art tools wat vormpjes gemaakt in de epoxyhars.  

Stap 5: Epoxy laten uitharden

Mijn minste favoriete onderdeel… wachten. Laat de epoxy volgens de gebruiksaanwijzing op de fles uitharden. Deze hars is hard binnen ongeveer 12-24 uur. Maar na 24 uur heb je een prachtig resultaat waar je trots op mag zijn.

Stap 6: Het afwerken

Ik kies er voor om de randen van deze wave coaster af te werken met een zilveren paint marker. Dit hoeft natuurlijk niet, maar geeft wel een heel mooi effect. 

Zwarte epoxy onderzetters maken

Om het maken van de epoxy onderzetters goed te laten zien, heb ik nog een setje wave coaster onderzetters gemaakt. Hier heb ik de epoxyhars wederom verdeeld over drie siliconen mengbekers: epoxy met metallic wit pigment (1 en 2), epoxy met zwart pigment en glitters (4) en epoxy met zilveren bladmetaal vlokken (1). Bij het gieten met meerdere kleuren (of glitter) giet ik altijd van binnen naar buiten. Dit geeft het mooiste effect.   

Welke epoxy gebruiken voor epoxy onderzetters?

Voor het maken van onderzetters kun je verschillende soorten epoxyhars gebruiken. Onze epoxy giethars 1:1 en de Ultraepoxy zijn het meest geschikt. Beide epoxyharsen zijn van hoge kwaliteit en hebben een hoge UV bestendigheid. De epoxy giethars 1:1 is dikker en is hierdoor beter te vermengen met kleurpigmenten om bijvoorbeeld bloempatronen te maken. De Ultraepoxy hard doorgaans prachtig uit en is iets hoger in kwaliteit, maar minder geschikt voor kleurpigmenten.

Het is tevens belangrijk dat je voor het maken van onderzetters een epoxy kiest die goed hittebestendig is. Onze epoxyharsen zijn goed bestand tegen hitte. Let wel op dat zeer hete kopjes nog steeds kringen kunnen achterlaten op de epoxy onderzetters.

Maak epoxy onderzetters naar jouw smaak

Verras je gasten en geef je interieur een unieke uitstraling door je eigen epoxy onderzetters te maken. Het is eenvoudig om zelf te doen en biedt een geweldige manier om even te ontspannen en creatief bezig te zijn. Volg deze stap-voor-stap handleiding om aan de slag te gaan met dit leuke DIY-project.

Veel plezier met het maken van wave coasters! Voor vragen of de wave coaster onderzetters of de giethars kan je altijd bij de klantenservice van Itsokay.nl terecht. Liefs Petra

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.