In deze handleiding beschrijft Marleen hoe je schelpen/oesters bewerkt met epoxy. Je kunt met UV Resin een coating aanbrengen op een schelp of zelfs een klein kunstwerkje in de schelp maken.
Mijn naam is Marleen de Boer en ik maak kunst met epoxy. Persoonlijk hou ik er heel erg van om kunst en sieraden te maken met materiaal uit de natuur. Denk aan materialen zoals gedroogde kleine bloementjes, veertjes, zand en schelpjes. Deze verzamel ik graag zelf wanneer ik weer eens op pad ben. Het voelt dan alsof ik iets maak wat ‘echt’ is. Iets wat door onze eigen moeder aarde is gemaakt. En zeg nou zelf: dat zijn al kunstwerkjes op zich!
Epoxy op schelpen aanbrengen
Je kunt UV Resin op schelpen aanbrengen en hier iets moois van maken of door middel van een een dun laagje de schelp hiermee 'coaten'. Dit is zeer eenvoudig en voor beginners goed te doen. UV Resin is een 1-componenten hars en is kant en klaar voor gebruik. De hars hardt binnen enkele minuten uit door middel van UV licht van de zon of onder een UV lamp. UV Resin is de perfecte epoxy voor schelpen. Het is ook voor beginners een leuk en gemakkelijk project.
Als de schelpen vuil of vettig zijn, reinig ze dan grondig met ontvetter of alcohol. Laat ze volledig drogen. Plaats de schelpen op een plat oppervlak en giet deze voorzichtig met een beetje epoxy.
Je kunt de schelp vullen met decoratiezand (of chinchilla zand uit de dierenwinkel) en andere strandvondsten en deze hierna met epoxy afgieten. Zoals in onderstaande voorbeeld.
Als je ervoor kiest de schelp te vullen met strand decoraties kan je met epoxy pigment onderstaande strand-effect creëren. Je maakt dit door te werken in laagjes. Je giet als eerste een laagje epoxy gemengd met donkerblauw pigment. Breng dit voorzichtig met een roerstokje vanuit de mengbeker aan, zodat je niet teveel toevoegt. Hierna giet je een randje gemengde epoxy met iets lichter blauwpigment. Als laatste giet je een laagje transparante epoxy (zonder pigment), zodat de schelp mooi gevuld is. Begin bij het zand en giet hierna naar boven. Het is namelijk de bedoeling dat de epoxy niet teveel vermengt met de kleurpigmenten. Dit laat je vervolgens in elkaar overlopen door er licht met een föhn over te blazen. Giet als laatste een dun randje epoxy gemengd met witpigment om de golf te creëren. Breng dit wederom voorzichtig aan met een roerstokje en giet niet direct vanuit de mengbeker. Dit laat je vervolgens weer in elkaar overlopen door er heel licht met een föhn over te blazen.
Kleine schilderijtjes in schelpen
Je kunt ook nog een stapje verder gaan en echt kleine kunstwerkjes maken van je schelp. Hierbij gebruik ik materialen uit de natuur. Zo maak ik van kleine echte droog bloemetjes variant 1 bijvoorbeeld boompjes in een schelp. Van echt zand en maak ik een klein strandje in een schelp, zo ontstaat een klein kunstwerk in een schelp.
Schilder eerst een achtergrond in de schelp/oester. Hierna giet je telkens een dun laagje UV Resin, waar je dan weer iets aan toevoegt. Het doet denken aan een theater, waarbij ook gewerkt wordt met een achterdoek wat diepte creëert voor de verschillende decorstukken.
UV Resin is kant en klaar en droogt binnen enkele minuten door middel van UV licht (de zon of een een UV lamp). Handig, want je kunt dus snel doorwerken. Laat de epoxy zeker een uur drogen in de zon of een aantal minuten onder een UV resin lamp. Geduld is een schone zaak. Ga je te snel, dan heb je de kans dat de epoxy nog plakkerig is en zitten jouw vingerafdrukken op je kunstwerk. Dit kost uiteindelijk alleen maar meer tijd. Tot slot spuit je nog een laagje transparante lak over het kunstwerkje en laat je het goed drogen.
In de kunst die ik maak schilder ik vaak silhouetten. Dit omdat het lastig is om heel gedetailleerd iets te schilderen wat zo klein is. Zie bijvoorbeeld de voorbeelden hierboven waarin ik personen en vogels geschilderd heb. Dit geeft iets mysterieus aan het kunstwerk. De boompjes verf ik. De bladeren en bloesems maak ik van de gedroogde kleine bloementjes variant 1.
Tips voor het schilderen op epoxy
Als je iets wilt schilderen wat moeilijk is, doe dit dan altijd op uitgeharde epoxy. Dit kun je namelijk heel makkelijk wegvegen. Mocht het mislukken voorkom je op deze manier dat de rest, van wat je al geschilderd hebt, verpest.
Zorg er ook altijd voor dat de verf goed is opgedroogd, anders kan de verf loslaten en kan het zich vermengen met de epoxy. Dit is zonde. Föhn de verf bijvoorbeeld kort zodat het tussentijds goed droogt.
Meer informatie?
Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag. Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum.
Reacties
Hoi is het de bedoeling dat je de epoxy op een speciale manier op laat drogen? Groetjes van Yo
Uniek gedaan in de schelpen. Ikzelf heb ook kleine tekeningen verwerkt in hangers heel leuk om te doen en makkelijk.
Gaaf! Ik heb de hangers en kettingen ook besteld. Leuke elke week zo’n blog! Blijven doen!
Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.
Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.
Reacties
Hoi is het de bedoeling dat je de epoxy op een speciale manier op laat drogen? Groetjes van Yo
Uniek gedaan in de schelpen. Ikzelf heb ook kleine tekeningen verwerkt in hangers heel leuk om te doen en makkelijk.
Gaaf! Ik heb de hangers en kettingen ook besteld. Leuke elke week zo’n blog! Blijven doen!