DIY: Kerst decoraties met epoxy maken - itsOkay

DIY: Kerst decoraties met epoxy maken

De kerstdagen staan voor de deur en hoe leuk is het om zelf je eigen decoraties te maken voor in de kerstboom. Je kunt deze leuke zelfgemaakte kerst decoraties ook aan een kaartje vastmaken en op deze manier originele kerstkaarten geven. 

Hoe maak je kerst decoraties met epoxy?

Kerst is het perfecte moment om zelf aan de slag te gaan met DIY-projecten. Van schitterende kersthangers tot sfeervolle beeldjes, de mogelijkheden zijn eindeloos. Welke kerstdecoratie ga jij dit jaar creëren? Met epoxy kan je enorm veel kanten op. Je giet epoxy simpelweg in een siliconen mal en voegt hier leuke decoraties aan toe. Benieuwd hoe dit werkt? In dit artikel delen we inspiratie en ideeën om je eigen epoxy kerstdecoraties te maken.

Benodigdheden:

- UltraEpoxy giethars
- Siliconen mal naar keuze. Ik kies voor deze kerst creaties de Siliconen mal kersthangers
WeegschaalRoerstokjes en Bekertjes (om in te mengen)
Pigmenten en bijvoorbeeld glitters
Bubble blaster spray
- Vochtige babydoekjes (voor het geval ik met epoxy knoei)
- Mondkapje, plastic handschoentjes en bescherm middelen bijvoorbeeld een siliconen mat voor de ondergrond waar je op knutselt

Stap 1: Voorbereiding en de epoxy mengen

Voor het maken van deze leukste kersthangers maak ik gebruik van epoxy giethars. Epoxy hard uit tot een soort van harde plastics- achtige kunststof. Epoxy bestaat uit 2 componenten: een hars en een verharder. Hoeveel epoxy je nodigt hebt hangt af van het project en hoeveel je gaat maken.

In de siliconen mal kersthangers gaat 45 gram epoxy per mal. Je kunt dit eenvoudig berekenen door de mal leeg én met water erin te wegen. Het verschil is de inhoudt. Op de productpagina van itsOkay staat ook bij elke mal aangegeven hoeveel epoxy erin gaat: super handig!

Meng de epoxy volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de fles. Gebruik altijd een weegschaaltje om de hoeveelheid af te wegen. Je kunt een siliconen mal in één keer gieten, of in twee keer. Ik kies ervoor deze mal in 2 keer te gieten. Beide lagen geef ik een andere vrolijke kerstkleur. Meng de epoxy giethars zorgvuldig 3-5 minuten. Schraap goed langs de randen en bodem van de mengbeker. Voeg hierna jouw favoriete kleurpigmenten, glitters of decoraties toe. 

Stap 2: De epoxy in de siliconen mal gieten

In dit voorbeeld giet ik de siliconen mal in 2 kleuren. De eerste kleur giet ik ter hoogte van de afbeelding in de siliconen mal. Dit is straks de voorkant van de hanger. De afbeelding in de siliconen mal kan een rendier, kerstboom hert of kerstbal zijn. Je kunt de siliconen mal uiteraard ook in één keer gieten. 

Spray 1-2 keer met de Bubble Blaster over de epoxy om eventuele luchtbellen te laten knappen. Je kunt ook met een aansteker de luchtbellen laten knappen, pas wel op dat je de randen van de siliconen mal niet aanraakt met de vlam. Anders heb je de kans dat de mal versmelt met de epoxy. Laat de epoxy uitharden volgens de gebruiksaanwijzing. Doorgaans is epoxy binnen 12-24 uur uitgehard. 

Stap 3: De tweede laag gieten

Na 12-24 uur is de epoxy volledig uitgehard. Als je de siliconen mal kersthangers net zoals mij in 2 keer giet, kan je het volgende laagje epoxy al na 4-5 uur aanbrengen. Als je dit na 1-2 uur zou doen, vermengt de epoxy zich en dat wil je juist niet. Vul de siliconen mal nu tot net boven het randje, zodat een kleine bolling onstaat. Epoxy krimpt namelijk iets tijdens de uitharding. 


Laat eventuele luchtbellen knappen met de Bubble Blaster Spray en laat de epoxy vervolgens 24 uur volledig uitharden. 

Stap 4: Creaties uit de mal halen en afwerken

Na minimaal 24 uur is de epoxy volledig uitgehard en zijn de zelfgemaakte kersthangers klaar om uit de siliconen mal te halen. Je kunt ze eventueel nog afwerken door bijvoorbeeld vrolijke kleuren kerstlintjes aan de hangers te bevestigen. 

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.