Veelgestelde vragen over Epoxy

Epoxy is breed inzetbaar. Het wordt gebruikt voor het maken van kunst, sieraden of het gieten van coatings en vloeren. Afgelopen jaar hebben wij er duizenden klanten bij gekregen. Je vind bij itsOkay alles voor jouw project. Neem een kijkje in ons uitgebreide en complete assortiment epoxy giethars, epoxy pigmentsiliconen mallen en gereedschappen

Hier geven we antwoord op veel gestelde vragen met betrekking tot het werken met epoxy giethars. Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten.

1 - Hoe luchtbellen verwijderen uit epoxy?
2 - Er komen "kraters" in de epoxy
3 - Mag de epoxy met het vuilnis mee?
4 - Hoe kan ik uitgeharde ruwe randjes verwijderen?
5 - Hoe lang kan ik epoxy bewaren?
6 - Is epoxy gevaarlijk?
7 - Hoe maak ik siliconen epoxy mallen schoon?
8 - Waarom wordt mijn epoxy wordt niet hard?
9 - De epoxy blijft plakkerig
10 - Hoe maak ik van gouden randjes of teksten op epoxy?
11 - Hoe voorkom je dat objecten gaan 'zwemmen/drijven'?
12 - Luchtbellen verwijderen
13 - Wat is het verschil UV Resin en epoxy giethars?
14 - Hoe veilig werken met epoxy?
15 - Hoe krijg je een vervormde siliconen mal weer in vorm?

    [1] Hoe luchtbellen verwijderen uit epoxy?

    Zie voor alle informatie het volgend artikel geschreven door epoxy experts:

    Artikel: Luchtbellen uit epoxy verwijderen & voorkomen

    [2] Er komen "kraters" in epoxy

    De oorzaak hiervan is meestal vettigheid. Hierdoor trekt de epoxy weg op sommige plekken. De oplossing is weer opschuren en met name de slechte plekken weer goed ontvetten. Vervolgens nog een laag epoxy opzetten.

    [3] Mag epoxy met het vuilnis mee?

    Epoxyhars mag met het vuilnis mee als het volledig is uitgehard. Niet uitgeharde epoxyhars is een chemisch product en moet mee met het chemisch afval.

    [4] Hoe kan ik uitgeharde ruwe randjes epoxy verwijderen?

    Als je sieraad uit de mal komt is de kans groot dat er nog ruwe randjes of uitstekende stukjes op het sieraad zitten. Deze kan je weg knippen met een fijn schaartje, tangetje of een epoxy ontbramer.
    Zitten er gaatjes in of oneffenheden in je creatie? Dan kan je deze afwerken met een dun laagje nieuwe epoxy.

    [5] Hoe lang kan ik epoxy bewaren?

    Epoxy kun je minimaal 2 jaar bewaren maar in de praktijk vaak veel langer. Berg de epoxy op op een koele en donkere plaats. De harder kan in de loop der tijd wel geler worden. Dit doet niets af aan de werking maar kan ongewenst zijn voor transparante toepassingen.

    [6] Is epoxy gevaarlijk?

    Epoxy is relatief veilig. Toch is het belangrijk om een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen. Wij raden aan om gezichts- en huidbescherming te gebruiken tijdens het werken met epoxy. Gebruik tijdens het schuren van hout of epoxy altijd deugdelijke adembescherming! Mocht de huid toch in contact komen met epoxy, gebruik dan liever geen chemische middelen. Azijn helpt het best om de nog niet uitgeharde epoxy te verwijderen.

    Epoxy moet veilig worden opgeborgen en buiten het bereik van kinderen worden gehouden. Eenmaal uitgehard is epoxy volkomen onschadelijk voor mens, dier en plant. Mochten er zich toch gezondheidsproblemen voordoen consulteer dan een arts.

    Artikel: Veilig werken met epoxy, wat en hoe?

    [7] Hoe maak ik de siliconen epoxy mallen schoon?

    Siliconen epoxy mallen zijn zeer eenvoudig schoon te maken. Lees voor alle informatie het artikel: Onderhoud van siliconen mallen

    Kleine restjes epoxyglitter of stof kan je eenvoudig verwijderen met tape. Je plakt dit in de mal en het vuil is er zo uit. Blijft de mal vies? Dan kan je ze met verdunde azijn, alcohol of aceton goed schoonmaken. Normaal hoeven de mallen niet schoongemaakt te worden. Berg de mallen goed op in plastic zakjes zodat ze niet vuil kunnen worden. 

    Niet uitgeharde epoxy wat gemorst is kan worden schoongemaakt met azijn. Uitgeharde epoxy verwijderen is iets lastiger: Verwarm de epoxy met een föhn tot maximaal 90 graden tot de epoxy weer zacht wordt en verwijder zoveel mogelijk met een verfkrabber of plamuurmes. De overgebleven epoxy verwijderen met schuurpapier. Zorg voor voldoende ventilatie als je epoxy gaat verhitten.

    [8] Waarom wordt mijn epoxy wordt niet hard?

    Als jouw epoxy niet (goed) uithardt kan dat aan een aantal oorzaken liggen.
    Hierover hebben wij een apart artikel geschreven. 

    Artikel: Waarom wordt mijn epoxy niet hard - Oorzaken & Oplossing

    [9] De epoxy blijft plakkerig

    Het kan gebeuren dat een harssieraad na het uitharden plakkerig is. Laat de hars ten eerste goed uitharden en haal deze niet te snel uit de mal. 

    Plakkerigheid kan komen door het volgende:

    1. Gebruik je UV ResinIn de meeste gevallen heb je deze dan te snel uit de mal gehaald. Het plakkerige komt doordat de epoxy nog niet goed uitgehard is. Laat de epoxy enkele minuten extra onder de UV Led lamp uitharden of leg deze voor 30-60 minuten terug in de zon. Draai het sieraad af en toe om. Het plakkerige verdwijnt vanzelf. 
    2. Gebruik je pigmenten? Er is dan een kans dat je teveel pigment voor epoxy gebruikt. Lees de verpakking van het product altijd goed. Gebruik je teveel dan is het mengsel niet meer in balans en kan het niet goed uitharden.
    3. Gebruik je Epoxy giethars? Als je deze epoxy niet lang en zorgvuldig mengt is er kans dat op plaatsen waar de hars en harder niet in contact gekomen zijn met elkaar er kleverige plekken overblijven na uitharding. Zorg ervoor dat je de hars en harder gedurende een minuut zeer goed mengt; schraap over de bodem en de zijkanten. Eventueel kun je de gemengde hars overschenken in een nieuwe maatbeker, zodat je zeker weet dat alle hars en harder met elkaar in contact zijn gekomen.

    Toch plakkerig of dof? Mochten er toch onverhoopt slecht uitgeharde plekken in je werk zitten probeer dan het volgende: 

    • Laat de epoxy langer uitharden als dat op de verpakking staat. Zorg dat de epoxy goed hard kan worden en haal het uit enthousiasme niet te snel uit de mal. 
    • Breng op kleine sieraden van maximaal 5 centimeter een nieuw dun laagje epoxy aan.
    • Breng op creaties groter dan 5 centimeter voorzichtig een dun nieuw laagje epoxy aan. 
    • Gebruik je UV Resin kant en klare hars en is deze nog plakkerig? Laat deze dan uitharden onder een UV epoxyhars led-lamp of leg de epoxy dan enkele uren in de directe zon. Het plakkerige verdwijnt vanzelf. 

    [10] Hoe maak ik gouden randjes of teksten op epoxy?

    De gouden randjes om epoxy onderzetters kan je op verschillende manieren aanbrengen:
    1. Met een posca verfstift naderhand de randjes tekenen of met goud acryl verf en er hierna met transparante lak of vernis overheen gaan, zodat het de kleur goed beschermt.
    2. De siliconen mal van te voren inpoederen met goud of zilver metallic pigment poeder en dan pas gieten, dan komen ze er uit met een gouden rand.
    3. In de randjes van de siliconen mal goudfolie aanbrengen en hierna de epoxy gieten.

    [11] Hoe voorkom je dat objecten gaan 'zwemmen/drijven'?

    Ga je objecten (foto's) of gedroogde kleine bloementjes ingieten dan giet je dit in 2 maal. Je maakt als eerste een dun laagje met epoxy waar straks het object ingelegd wordt. Dit laat je eerst uitharden voordat je hier het object inlegt. Als je meteen een object met epoxyhars toevoeg aan een mal, kan het gaan drijven of zinken. Dat wil je niet.

    Voeg je een foto of tekening toe aan de epoxy: lamineer deze dan eerst. Anders kan de epoxy (waterachtige substantie) de foto of tekening aantasten. 


    [12] Luchtbellen uit epoxy verwijderen

    Tijdens het werken met epoxy kunnen luchtbellen ontstaan. Veel klanten verwijderen deze met een aansteker of gasbrander. Dit werkt goed, maar wees hierbij wel voorzichtig. De epoxy is bij te veel hitte vlambaar. Ook kan bij te lang verhitten de mal beschadigen, doordat de epoxy aan de mal gaat plakken.
    Om luchtbellen te voorkomen, kan je het beste de epoxy na het mengen met bijvoorbeeld kleurstof even laten rusten zo gaan de luchtbellen om hoog en zullen de meeste luchtbellen knappen. 

       [13] Verschil tussen UV Resin en epoxy giethars?

       UV Resin kant en klaar is speciaal ontwikkeld om de mooiste sieraden mee te maken. Deze epoxy is kant-en-klaar én snel drogend. Je kan dankzij een handig tuitje de epoxy direct vanuit de fles in een mal gieten. Je hoeft hem dus niet te mengen. 

       Wij hebben deze epoxy zelf laten ontwikkelen, omdat hier veel vraag naar was vanuit onze klanten. Een gekeurde epoxy met altijd hoge Europese kwaliteit. De meer dan 800 reviews op de productpagina spreken voor zich. 

       Bij andere merken epoxy is het vaak ook nodig een UV stabilisator én verharder toe te voegen. Hier werkt je dan met een mengverhouding van bijvoorbeeld 1:1 of 1:6. Dit gaat vaak fout waardoor de epoxy niet meer hard wordt. Dit probleem heb je niet bij onze UV Resin. 

       Deze epoxy droogt vele malen sneller d.m.v. UV licht. Leg je epoxy in de directe zon of onder een UV lamp: de epoxy is al binnen 1-2 minuten droog. Het voordeel is dat jij snel kan doorwerken en snel verschillende laagjes in je kunstwerk kan aanbrengen. 

       Epoxy giethars is een 2 componenten epoxy die je met elkaar moet mengen. Deze mengverhouding komt vrij precies. Daarnaast moet deze epoxy 24 uur drogen voor je dit verder kunt verwerken en tot 48 uur uitharden voordat je werkstuk echt klaar is. 

       Maar let op! Er bestaat ook een giethars variant in Nederland die Resion UV hars wordt genoemd. Dit is geen UV Resin, maar doodgewone giethars. Ook deze moet je nog steeds zelf mengen met 2 componenten en het heeft diezelfde lange droogtijd als giethars. 

       Wat is waarvoor geschikt?
       Voor het maken van sieraden en andere kleine objecten adviseren wij onze klanten de UV Resin. Dit vanwege de snelle verwerkingstijd en je kunt een sieraad in dunne laagjes opbouwen met in de verschillende laagjes allerlei leuke materialen verwerkt, zo creëer je een leuk 3D effect.

       Voor grotere projecten, zoals het gieten van bijvoorbeeld een dienblad of onderzetter, kiezen wij altijd voor epoxy giethars.

          [14] Hoe veilig werken met epoxy?

          Ben jij benieuwd hoe veilig het werken met epoxy is? Ben je benieuwd of je er misschien allergisch voor kan zijn? Vraag je je af of je een mondkapje op moet doen tijdens het werken? Dit soort vragen en meer beantwoorden wij op deze pagina voor jou. Voor meer deskundig advies kan je altijd contact opnemen met onze klantenservice, onze experts helpen je graag.

          Lees hier de hele FAQ - Veilig werken met Epoxy met antwoord op al jouw vragen!

          [15] Hoe krijg je een vervormde siliconen mal weer in vorm?

          Siliconen mallen voor epoxy of bakvormen zijn (gelukkig) zeer flexibel. Hoe dunner de mal, hoe flexibeler. Nadeel is dat zo'n flexibele siliconen mal ook sneller zal vervormen door de massa van de epoxy, onzorgvuldig opbergen, etc. Tijdens het verzenden kunnen mallen soms een beetje vervormd of gebogen zijn. 
          Controleer voor het gieten als eerste of je mal netjes recht in vorm is. Je kunt een vervormde siliconen mal een beetje wringen en knijpen om hem weer in vorm te krijgen. Lukt dit niet kan je de mal proberen te hervormen door er en zwaar object in of om te zetten. Een derde optie is om de siliconen mal vast te plakken aan je werktafel. 

          Meer informatie?

          Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

          Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

          Login

          Wachtwoord vergeten?

          Heb je nog geen account?
          Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.