Veilig werken met Epoxy, wat en hoe?

Epoxy is relatief veilig en bovenal erg leuk om mee te werken. Ben jij benieuwd hoe je het beste én veilig kan werken met epoxy? Vraag je jezelf af of je een mondkapje of handschoentjes op moet doen tijdens het werken met epoxy?

Op deze pagina pagina beantwoorden wij dit soort vragen. Staat jouw vraag er niet tussen of ben je opzoek naar ander deskundig advies? Dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice, onze experts helpen je graag.

Vragen over sieraden maken met epoxy? Klik hier
Opzoek naar een gebruiksaanwijzing voor epoxy? Klik hier
Opzoek naar blogs en resin art inspiratie? Klik hier

[1] Wat is epoxy?

Epoxies zijn polymeren, die geproduceerd worden als vloeistof en overgaan in vaste vorm door een chemische reactie. Uitgeharde epoxy is heel sterk. Epoxy heeft een druk- en treksterkte die twee keer groter is dan die van beton. Na het opdrogen van de epoxy ontstaat er een soort van hard plastic. Uitgeharde epoxy is helemaal veilig voor zowel mens als dier om te dragen.

Er zijn twee soorten epoxy:
1. Kant en klare UV Resin zoals de UV Resin - Sieraden Epoxyhars. Erg populair en speciaal ontwikkeld om snel sieraden, sleutelhangers en andere kleine kunst te maken. Deze epoxy is kant-en-klaar én snel drogend. Je kan dankzij een handig tuitje de epoxy direct vanuit de fles in een mal gieten.
2. Een 2 componenten epoxy die je moet mengen. Zoals de 1:1 Epoxy giethars. De epoxy meng je bijvoorbeeld 1 op 1, maar er bestaan ook moeilijkere mengverhoudingen. De mengverhouding komt vrij precies. Daarnaast moet zo'n epoxy 24 uur drogen voor je dit verder kunt verwerken en tot 48 uur uitharden voordat je werkstuk echt klaar is. 

Maar let op! Er bestaat ook een epoxy variant in Nederland die Resion UV hars wordt genoemd. Dit is geen kant en klare UV Resin, maar doodgewone epoxy giethars. Ook deze moet je nog steeds zelf mengen met 2 componenten en het heeft diezelfde lange droogtijd als epoxy. 

Wat is waarvoor geschikt?
Voor het maken van sieraden en andere kleine objecten adviseren wij een kant en klare epoxy zoals de UV Resin - Sieraden Epoxyhars. Dit vanwege de snelle verwerkingstijd en het gebruiksgemak. Ook kan je een sieraad of ander kunstwerk in dunne laagjes opbouwen met in de verschillende laagjes allerlei andere kleuren of materialen: zo creëer je een mooi 3D effect.

Voor grotere projecten, zoals het gieten van bijvoorbeeld een dienblad of onderzetter, kiezen wij altijd voor een twee componenten epoxy 1:1 Epoxy giethars. Deze zijn veel voordeliger voor grote oppervlaktes. 

[2] Hoe veilig werken met epoxy?

Tijdens de uitharding van epoxy kan een beetje damp vrijkomen. In de componenten van de epoxy zit namelijk een hele kleine hoeveelheid vluchtige bestanddelen. Hiervan komt tijdens het gebruik en het uithardingsproces een beetje vrij. Langdurige blootstelling zonder bescherming kun je beter vermijden en je werkruimte moet voldoende geventileerd worden.

Bij het werken met epoxy is het daarom noodzakelijk om veilig te werken:
- Ons advies is om altijd met latex handschoentjes te werken en met kleding die goed bedekt en vies mag worden.
- Als je werkt in een goed geventileerde ruimte (raam open) heb je geen masker nodig. De dampen die vrijkomen bij uitharding zijn zeer minimaal.
- Draag handschoentjes zodat je voorkomt dat epoxy de huid aanraakt.

- Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen kan je een dampmasker dragen, echter is dit niet nodig als je bovenstaande tips in acht neemt. 

Zie onderstaande tabel over aangeraden persoonlijke bescherming op basis van hoelang je werkt met epoxy.

Beschermingsmiddelen Kort Lang
Voldoende ventilatie Ja Ja
(nitril) Handschoenen Ja Ja
Veiligheidsbril Nee Ja
Halfgelaats- of volgelaatsmasker Nee Ja

[3] Is epoxy schadelijk voor de luchtwegen?

Tijdens het uitharden en mengen van epoxy kunnen dampen vrijkomen. Als je werkt met goedkope epoxies of die uit het buitenland komen heb je hier meer risico op. Onze epoxy voldoet aan alle veiligheidseisen. Je zult hier geen last van hebben. 
Als je werkt met epoxy, wordt door middel van het gebruik van goede geschikte beschermingsmiddelen (een mondkapje, beschermende kleding, veiligheidsbril en handschoentjes) het risico op irritatie van de luchtwegen en de huid tot een minimum beperkt. Werk je veel met epoxy of ben je hier gevoelig voor kan je overwegen een dampmasker te dragen.

[4] Kan het werken met epoxy een allergische reactie opwekken?

In de praktijk blijkt slechts een heel klein percentage mensen hier overgevoelig voor te zijn of zelfs allergisch. Dat kan gaan om een bepaald stofje in de epoxy of meerdere. Neem de bovenstaande tips over het veilig werken met epoxy in acht en de kans dat dit voorkomt zal bijzonder klein zijn. Bij een allergische reactie door epoxy zijn op de plaatsen van het contact met de huid roodheid, pukkeltjes, blaasjes, zwelling te zien. Je kan ook irritaties van de luchtwegen krijgen (hoestbuien).

Bij klachten direct stoppen met het werken met epoxy en de frisse buitenlucht opzoeken. Eventueel een dokter raadplegen. Hij/zij kan antwoord geven op uw vraag of u hier allergisch voor bent. 

[5] Jouw werkplek

Als je werkt met epoxy zorg dan dat je alles bij de hand hebt. Wij gebruiken babydoekjes voor als we knoeien. Werk altijd op een siliconen matje of placemat. De epoxy hecht hier niet aan. Als de epoxy hier op komt haal je het er snel van af. Werk altijd met een extra paar handschoenen bij de hand. Dit voor het geval je handschoentjes onder de epoxy of epoxy glitters zitten.

[6] Is epoxy voedsel veilig?

Uitgeharde epoxy giethars is veilig voor zowel mens als dier om bijvoorbeeld als kunst in huis te zetten of om te dragen. Epoxy is bestand tegen vet, olie en vocht en kan tegen hoge temperaturen. Dit maakt het een duurzaam en hygiënisch product.

Je kunt gerust een fruitschaal maken waar je een banaan in ligt of een mooie etagère met lekkernijen, dat is geen probleem.
Echter, adviseren wij om epoxy niet te gebruiken om voedsel direct op te bewaren of op te snijden. Er mag in zo'n geval ook geen UV stabilisator worden toegevoegd, omdat deze niet geschikt is voor voedselcontact. Dit komt omdat de epoxy giethars kan reageren met zuren in het voedsel en mogelijk giftige stoffen kan afgeven.

Ook is het maken van een broodplank met epoxy afgeraden, omdat door het snijden en gebruiken van de plank kleine restjes epoxy in je voeding kunnen komen. Daarom is het belangrijk om de epoxy alleen te gebruiken als beschermende coating voor voedselcontactoppervlakken.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.