Sieraad maken met haarlok

Je kunt een plukje haar in transparante epoxyhars verwerken tot een prachtig sieraad. Haarloksieraden kunnen op deze manier simpel vervaardigd worden in een ketting, armband of ring.

Het maken van eigen hangers met epoxy en een plukje haar is een creatieve en unieke manier om gepersonaliseerde sieraden te creëren. Hoe bijzonder is het om een lokje haar te verwerken in epoxy die jou heel dierbaar is zoals iemand die overleden is of het haar van een huisdier. 

Graag nemen wij jou mee in deze handleiding over het maken van jouw eigen hangers met een persoonlijke betekenis.

Benodigdheden haarloksieraad maken


Let op:
 het is altijd belangrijk dat als je met epoxy werkt je een schone werkplek hebt en beschermende kleding zoals handschoentjes draagt. Zorg dat je in een goed geventileerde ruimte werkt (zet een raampje open). 

Stap 1: De hanger voorbereiden

Zorg dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt voor je aan de slag gaat. Werken met UV Resin is vanwege de snelle uitharding een snelle manier om prachtige sieraden te maken, daarom is het van belang om zorgvuldig te werken. Je rolt de tape voor open bedelen uit en plakt het open bedel op de plakkerige kant. Druk de bedel stevig aan om te voorkomen dat er epoxy onderdoor loopt.

Wij werken in dit proces met 3 lagen. We gaan beginnen met de eerste laag gieten. Dit doen we met de UV Resin. Deze droogt binnen enkele minuten onder de UV lamp. Super handig dus!

Giet een dun transparant laagje epoxy resin. Verdeel het goed met een roerstokje of satéprikker. Kijk heel goed of de bedel helemaal gevuld is met epoxy. Als dit het geval is, zet je de lamp er bovenop. De UV epoxy lamp 6 watt van itsOkay schijnt 30 seconden per keer dat je hem aanzet. Dit is precies genoeg voor het eerste dunne laagje.  

Stap 2: De haarlok (en decoraties) toevoegen

Als je de lok haar in het open bedel wilt gaan toevoegen, raad ik je aan om deze een beetje vochtig te maken. Dit zorgt ervoor dat je de lok makkelijker in de juiste vorm krijgt zoals je in gedachten hebt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een pincet en leg de haarlok in de bedel. Als extra touch kies ik ervoor om toch nog wat glitters toe te voegen.

Als je tevreden bent ga je beginnen aan het tweede laagje. Wederom is het tweede laagje weer dun en transparant en ook hier let je weer goed op of de epoxy helemaal verdeeld is over het  bedel. Zet de lamp er boven en ook dit keer drukken we deze maar 1 keer aan.Stap 3: De achtergrond bepalen

Je kunt het haarlok sieraad transparant gieten, maar je kunt ook kleur toevoegen. Het is geheel persoonlijk voor welke soort kleurpigmenten je kiest. In dit voorbeeld hebben wij gekozen voor Pinata blanco blanco (wit). Dit lijkt ons de perfecte kleur om de haarlok tot zijn recht te laten komen. Je pakt een wegwerp beker en voegt hier maximaal 2 druppels van dit kleurpigment en een paar druppels UV Resin hars aan toe. Zorg dat je dit snel en goed mengt met een roerstokje en giet het in de bedel. En net zoals bij de vorige stappen: let erop dat de epoxy resin goed verdeeld is.


Tevreden? Zet dan weer de UV Epoxyhars led lamp erop om de epoxy te laten uitharden. Herhaal dit proces enkele keren, zodat de epoxy zeker goed uitgehard is. 

Stap 4: Final touch

We gaan de bedel van het tape afhalen. Trek de bedel heel voorzichtig van de tape af.

Om de hanger helemaal af te maken geven we hem nog een prachtige shine. Dit bereiken we door nog 1 extra laagje epoxy aan de voorkant toe te voegen. Wij vinden het persoonlijk erg mooi als de hanger een beetje een bolling krijgt, waardoor je een 3D effect krijgt. Met een paar druppels van de UV resin hars zorg je ervoor dat je een bolling krijg en voilá, tijd om de laatste keer de lamp erbij te pakken. Deze kan je 1x aanzetten maar kan voor de zekerheid ook een tweede keer.

Nu je zelfgemaakte haarlok sieraad hanger helemaal klaar is hoef je hem alleen nog maar aan een ketting te hangen. En je kunt hem hierna met trots dragen. Dit is natuurlijk ook een heel gaaf idee om dit cadeau te doen!

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Connexion

Vous avez oublié votre mot de passe ?

Vous n'avez pas encore de compte ?
Créer un compte