Hoeveel epoxy heb je nodig?

Ben je van plan om met epoxy giethars aan de slag te gaan en wil je epoxy giethars kopen? Maar heb je geen idee hoeveel epoxy je precies nodig hebt? Wij helpen je graag verder.

Zelf de benodigde hoeveelheid epoxy berekenen

Er is een eenvoudige vuistregel om te bepalen hoeveel epoxy je nodig hebt. Houd er rekening mee dat dit een schatting blijft, dus bestel altijd iets meer epoxy.

Gebruik de volgende formule om de benodigde hoeveelheid epoxy te berekenen: lengte in centimeters x breedte in centimeters x laagdikte in centimeters x 1,1 : 1000.
Je vermenigvuldigd het oppervlakte met 1,1, omdat 1100 gram epoxy gelijk staat aan 1 liter. Vervolgens deel je de uitkomst door 1000, zodat je weet hoeveel kg je nodig hebt. 
Met deze formule bereken je eenvoudig en accuraat het aantal kilo epoxy dat je nodig hebt voor een rechthoekig of vierkant tafelblad. Zie onderaan de pagina een voorbeeld van de benodigde epoxy voor een tafel. Voor een rond tafelblad gebruik je de formule: 3,14 x straal in centimeters x straal in centimeters x laagdikte in centimeters x 1,1.

Hoeveel epoxy nodig voor siliconen mal?

Als je epoxy giet in een siliconen mal en je wilt weten hoeveel epoxy, jesmonite of gips je nodig hebt kan je het volgende doen. Door de siliconen mal te wegen kun je bepalen hoeveel epoxy giethars of nodig is. Je weegt eerst de lege mal en vervolgens de mal gevuld met water. Het verschil in gewicht is het aantal liters dat in de siliconen mal past. 1 liter epoxy weegt 1,1 kg. Je moet dus het aantal liters wat in de mal past x 1,1 doen.
Als er bijvoorbeeld 200 ml water in de siliconen mal past is de formule als volgt: 200 x 1.1 = 220 gram benodigde epoxy. 

Voorbeeld benodigde epoxy voor tafel

Zie hieronder een voorbeeld van hoeveel epoxy je nodig hebt voor een coating op een houten tafel. Hoeveel epoxy je nodig hebt hangt af van de gewenste laagdikte. Voor tafelbladen en kunstprojecten varieert een gemiddelde epoxylaag tussen de 3 mm en 6 mm. Voor vloercoatings kan de laagdikte verschillen, maar een dikte van 3 mm is doorgaans voldoende.

1. Bepaal het oppervlakte

Meet nauwkeurig het oppervlakte van de tafel of het object wat je wilt gaan coaten. De tafel in ons voorbeeld is 160 x 90 cm. Het oppervlaktegebied is dus 1,44 m² (160x90). 

2. Bereken hoeveel epoxy je nodig hebt

Om te bepalen hoeveel epoxy je nodig hebt, vermenigvuldig je het oppervlaktegebied met de gewenste laagdikte. Dit geeft het benodigde volume epoxy in kubieke meters. Voeg altijd een extra marge toe van 10 tot 20 procent aan je berekening om ervoor te zorgen dat je voldoende epoxy hebt voor je hele project. Dit helpt om eventuele fouten of verspilling op te vangen. In dit geval is dat dus 1,44 m² x 120% = 1.73 m². We gaan vervolgens uit van een gemiddelde laagdikte van 3 mm. 1.73 m² x 3 mm laagdikte = 5.2 m². Voor deze tafel is dus 5.2 m² epoxy nodig. 

3. Koop de juiste epoxy

Met de berekende hoeveelheid epoxy kun je de benodigde materialen aanschaffen. Zorg ervoor dat je de juiste mengverhouding gebruikt en volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig voor het beste resultaat. Bij epoxywinkel itsOkay vind je hoogwaardige epoxyproducten voor elk soort project. Wij adviseren deze epoxy voor glasheldere coatings. 

Tabel benodigde epoxy 

Gebruik onderstaande tabel om snel en eenvoudig de juiste hoeveelheid epoxy te berekenen voor jouw project. Voor tafelbladen en kunstprojecten varieert een gemiddelde epoxylaag tussen de 3 mm en 6 mm. De tabel geeft een overzicht van de meest voorkomende maten en laagdiktes, zodat je precies weet hoeveel epoxy giethars je nodig hebt.

Aan de slag met epoxy?

Deze methoden helpen je om nauwkeurig de hoeveelheid epoxy te berekenen die je nodig hebt, zodat je projecten zoals het gieten van epoxy in siliconen mallen, het coaten van tafels en beeldjes perfect slagen.

Bij itsOkay beschikken we over een breed assortiment epoxyhars. Het is aan jezelf om te bekijken welk type epoxy het beste bij je past. Onze epoxy is van uitmuntende kwaliteit, waardoor je gemakkelijk de mooiste creaties kunt creëren. Je kunt gaan voor creaties van zeer transparant tot aan dikke lagen met veel kleur.
Heb je vragen over jouw project? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. We helpen je graag.

Connexion

Vous avez oublié votre mot de passe ?

Vous n'avez pas encore de compte ?
Créer un compte