Hoe kun je zelf epoxy tafels maken?

Epoxy tafels zijn populairder dan ooit. Je kunt zelf eenvoudig een tafel maken met ons uitgebreide assortiment epoxy giethars, pigmenten en hulpmaterialen. Wil je een epoxy tafel maken, maar weet je nog niet goed hoe? Door middel van dit korte stappenplan helpen wij je graag op weg. Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem gerust contact op met onze specialisten. Wij helpen je graag. 

Stap 1: Wat voor tafel wil je maken?

Je kunt natuurlijk een epoxy tafel kopen, maar het geeft veel meer voldoening als je zelf je eigen epoxy tafel maakt. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voor je aan de slag gaat. Je kunt bijvoorbeeld een epoxy tafel maken met hout of ander gekozen materiaal zoals een siliconen mal. Wij leggen de mogelijkheden hieronder uit. 

1. Epoxy tafel maken van hout

Je kunt ervoor kiezen een coating aan te brengen op een houten tafel of om zelf een tafel te maken met een mal.

Ga je een houten tafel coaten? Dit is een eenvoudige manier om een tafel te voorzien van glanzende en tevens beschermende laag. Voordat je aan de slag gaat met het coaten van de tafel, is het essentieel om het hout goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat de planken droog, schoon en vrij van vet zijn, anders zal de epoxy niet goed hechten. Wij adviseren daarom om het oppervlak van de tafel schoon te maken met aceton voor je begint. 
Daarna kun je het hout primeren om het af te sluiten. Dit doe je met een dunne laag epoxy giethars. Breng deze aan met een roller en verdeel de epoxy gelijkmatig over het hout van de tafel.

Je kunt ook een houten tafel gieten in een zelfgemaakte mal. Maak een mal naar wens met MDF-platen en plakt deze waterdicht af met PE tape. Met MDF-platen maak je de mal van de tafel. De mal moet de grootte hebben van hoe groot jouw tafelblad gaat worden. Houd ook rekening met de hoeveelheid epoxy die je nodig hebt. Zorg ervoor dat de mal stevig is vastgeschroefd.

2. Epoxy gieten in tafel mal

Heb je geen zin om zelf een mal te maken? Bij itsOkay kun je tafel mallen van siliconen kopen in allerlei vormen en maten. Kies een mal die past bij je eigen wensen. Het gebruik van een hoge kwaliteit siliconen mal is makkelijk en je kunt meteen aan de slag. Het nadeel is dat je beperkt bent tot de standaard mallen die te koop zijn.

3. Epoxy gieten in tafel met opstaande randen

Met een leuke bijzettafel of salontafel met opstaande rand kan je prachtige epoxy tafels maken. Deze tafels kan je kopen bij veel (online) woonwinkels vanaf 25 euro. Eenvoudig én super leuk om te maken. Je kunt de tafel zo maken dat deze perfect binnen jouw interieur past. Benieuwd hoe je een bijzettafel giet? Lees er in deze handleiding alles over "Epoxy bijzettafel maken"

Stap 2: De juiste hoeveelheid epoxy

De hoeveelheid epoxyhars die je nodig hebt voor het maken van een tafel is afhankelijk van verschillende aspecten. Wil je een bijzettafel maken of een eettafel? Ga je voor een ronde tafel of een rechthoekige tafel? Een bijzettafel heeft bijvoorbeeld veel minder epoxyhars nodig dan een grote eettafel.

Over het algemeen varieert de dikte van een epoxy tafelblad en andere kunstwerken van ongeveer 3 mm tot 6 mm. Je leest in het artikel "Hoeveel epoxy heb ik nodig?" alles over hoeveel epoxy je nodig hebt voor jouw project. 

Het is aan te raden om altijd iets meer epoxyhars in huis te hebben om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid hebt.

Stap 3: Epoxy mengen

Meng de epoxy en verharder volgens de instructie van de fabrikant. Voor het mooiste resultaat kun je er ook kiezen voor kiezen om kleurpigmenten of decoraties om een uniek design te maken. Ga bijvoorbeeld voor een volle dekkende kleur zoals zwart pasta pigment of kies juist een felle kleur zoals blauw- of groen metallic pigment.

Stap 4: Gieten van de giethars

Tijdens deze stap ga je een dunne laag epoxy gieten in de mal. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de epoxy giethars gelijkmatig wordt verdeeld en dat eventuele luchtbellen worden verwijderd met een föhn of een brander. Giet voorzichtig zodat je de controle houdt en er geen epoxy over de rand stroomt. 

Stap 5: Uitharding

Nu is het van belang om de epoxy te laten uitharden volgens de instructies van de fabrikant. Epoxy giethars heeft gemiddeld 12 tot 24 uur nodig om te drogen, voordat een volgende laag kan worden aangebracht. Epoxy bereikt zijn volledige hardheid vaak pas na enkele dagen.

Stap 6: Het blad glad afwerken

Het is nu van belang om het blad voorzichtig uit de mal te verwijderen. Schuur eventuele ruwe randen weg, waardoor je uiteindelijke tafelblad glad wordt. 

Daarna is het van belang om het oppervlak van het blad te polijsten met een polijstmachine of polijstpasta. Gebruik hiervoor een polijstmachine of schuurpapier met korrel 1500 tot 3000. Hierdoor creëer je een glanzende laag.

Ontvet de tafel en maak hem helemaal stofvrij met een beetje ammoniak op een doek. Maak de tafel hierna schoon met een vochtige doek. 

Stap 7: De beschermlaag

Door een laatste dunne laag transparante giethars over de tafel te gieten, kun je de tafel beschermen tegen beschadigingen en vocht. Kies hiervoor een snel uithardende transparante epoxy giethars. 

Veelgestelde vragen

Wat heb ik nodig om een epoxy tafelblad te maken?

Een epoxy tafel maken is in de basis geen lastig project. Wij raden alleen aan dat je wel al bekend bent met grote gietingen voordat je een tafel gaat maken. Als beginner kan een epoxy tafel maken namelijk een flinke uitdaging zijn. Wat heb je nodig om een epoxy tafel te maken? Een mal is natuurlijk een eerste stap.

  • Een ondergrond of mal
    Je kunt epoxy gieten in een (zelfgemaakte) mal of direct op een ondergrond zoals een houten tafel.
    Bij itsOkay heb je de keuze uit verschillende mallen voor epoxy tafels. Op deze manier kun je zelf kiezen welke vorm aansluit bij je wensen. Je bent bij dit product op de juiste plek als je een mal voor een tafel zoekt.

  • De juiste epoxy
    Bij het maken van epoxy tafels is het belangrijk dat je de juiste epoxy giethars gebruikt. Bij itsOkay vind je meerdere soorten epoxyharsen. Onze experts adviseren voor het gieten van epoxy tafels de UltraEpoxy

Hoe groot moet de epoxy tafel mal zijn voor mijn tafelblad?

Hoe groot de mal moet zijn is afhankelijk van verschillende factoren. Dit is afhankelijk van de afmetingen, het ontwerp en de vorm van de epoxy tafel. Je vindt bij itsOkay.nl verschillende maten mallen, zodat je zelf kunt kiezen hoe groot jouw tafelblad moet worden. Zit jouw maat er niet tussen? Maak dan eenvoudig zelf een mal met MDF platen die je vervolgens waterdicht afplakt met PE tape.

Hoe dik moet het epoxy tafelblad zijn?

Een epoxy tafel is een echte eyecatcher. De ideale dikte voor een epoxy tafelblad is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het ontwerp, de grootte van de tafel en je eigen wensen.

Over het algemeen varieert de dikte van een epoxy tafelblad en andere kunstwerken van ongeveer 3 mm tot 6 mm. Je leest in het artikel "Hoeveel epoxy heb ik nodig?" alles over hoeveel epoxy je nodig hebt voor jouw project. 

Is zelf een epoxy tafel maken moeilijk?

Het kan uitdagend zijn om zelf een epoxy tafel te maken. Toch is het niet heel moeilijk om een epoxy tafel te maken. Het maken van je eigen epoxy tafel vereist nauwkeurigheid en een goede planning. Op de website van itsOkay.nl vind je een handig stappenplan om te volgen.

Hoe kun je een epoxy river table maken?

Een epoxy river table wordt in Nederland ook wel de epoxy riviertafel genoemd. Het maken van je eigen epoxy riviertafel is niet veel moeilijker dan het maken van een normale epoxy giethars tafel. Je kunt met een zelfgemaakte mal een grote of een kleine riviertafel maken.
Je kunt eventueel pigmenten toevoegen aan het epoxymengsel om prachtige effecten te bereiken. Ga bijvoorbeeld voor een volle dekkende kleur zoals zwart pasta pigment of kies juist een felle kleur zoals blauw- of groen metallic pigment. Als je kiest voor een kleur dan meng je deze van te voren door het epoxymengsel.Nadat je een dunne laag epoxy hebt toegevoegd in de mal, kun je de tweede laag gebruiken voor het maken van een rivier tafel effect. De eerste laag moet eerst volledig uitgehard zijn voordat je de volgende laag gaat gieten. Na het maken van de river table kun je de normale stappen volgen om de epoxy tafel af te maken.

Hoe kan je geknoeide epoxy verwijderen?

Heb je geknoeid tijdens het aanbrengen van de epoxy? Dan kun je gebruikmaken van aceton of azijn. Door middel van aceton of azijn kan je gemakkelijk eventuele gemorste epoxy verwijderen. Ideaal voor als je bijvoorbeeld epoxy op de vloer geknoeid hebt.

Is je epoxy tafel vies? Dan is het niet verstandig om gebruik te maken van aceton. Een zelfgemaakte epoxy tafel kun je beter schoonmaken met een vochtige doek.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Connexion

Vous avez oublié votre mot de passe ?

Vous n'avez pas encore de compte ?
Créer un compte