Foto in epoxy gieten

Heb jij een mooie foto gedrukt en wil je deze beschermen tegen krassen en weersinvloeden? Giet de foto dan in epoxy resin. Na het lezen van deze leuke DIY weet jij precies hoe je een foto in epoxy kunt verwerken. 

Kan je een foto in epoxy gieten?

Ja dat kan. Voor het maken van een foto met epoxy heb je giethars nodig. Fotoprojecten vereisen meestal maar een kleine hoeveelheid epoxy. Het is belangrijk om te kiezen voor een hoge kwaliteit transparante epoxy. Het oppervlakte is namelijk vrij klein en je wilt de foto in de epoxy zo goed mogelijk blijven zien. Met onze kunstepoxy is dit een vrij eenvoudige klus.

Hoe giet je een foto in epoxy?

1. De foto

Print de foto op hoogwaardig fotopapier voor het mooiste resultaat. Glossy foto papier werkt erg goed. Je kunt foto's ook online laten afdrukken in hoge kwaliteit op prachtig glanzend papier.

2. Lamineer de foto voor het gieten

Epoxy giethars kan door vlekken, vervaging of verkleuring foto's beschadigen. Je kunt dit voorkomen door de foto altijd te lamineren. Het lamineren van de foto maakt de foto tevens steviger en minder kwetsbaar voor kreuken, scheuren en andere beschadigingen tijdens het gieten van de epoxy resin. Hierbij is het volgende belangrijk:

  • Laat het lamineerapparaat goed opwarmen: meestal duurt dit enkele minuten.
  • Zorg ervoor dat aan alle kanten van de foto een marge van de folie overblijft. Dit is belangrijk voor het afdichten van de randen.
  • De gesloten kant van de lamineerfolie gaat altijd als eerste het apparaat in.
  • Let erop dat de folie geen kreukels heeft en er geen luchtbellen kunnen ontstaan.

Het verschil tussen een wel of niet gelamineerde foto

Als je ervoor kiest om zelf een foto uit te printen en deze niet van te voren te lamineren, kan dit grote gevolgen hebben voor het eindresultaat. Het kan zelfs zo zijn dat de foto in zijn geheel vervaagd en je alleen het papier nog ziet. Onze experts laten je daarom graag het verschil zien.

3. Afkoelen

Bij het lamineren van een foto komt warmte vrij. Laat daarom de foto altijd eerst even liggen zodat hij kan afkoelen.

4. Afwerking / knippen

Knip overtollige randen van de folie met een schaar of snijmachine weg. Houdt een smalle rand folie rondom de foto om ervoor te zorgen dat de afdichting intact blijft.

5. Foto in de epoxy gieten

Voor het mooiste resultaat adviseren onze experts om de foto tussen twee lagen epoxy te verwerken. Giet eerst een laagje, eventueel met kleurpigmenten, in de siliconen mal. Laat de epoxy vervolgens enkele uren uitharden.
Voor deze stap hoef je de epoxy dus niet volledig (12 uur) te laten uitharden. Na enkele uren is de epoxy dik en stroperig geworden. Nu kan je de de foto op de juiste plaats neerleggen. Dit voorkomt ook dat de foto straks gaat drijven.
Zodra de epoxy volledig is uitgehard kan je het laatste laagje transparante epoxy over de foto gieten.

Voorkom luchtbellen

Tijdens het gieten van een foto in epoxy kunnen luchtbellen ontstaan. Als je de epoxy hebt geroerd, laat deze dan heel eventjes staan. In de tussentijd stijgen eventuele luchtbellen naar het oppervlakte. Verwijder de luchtbellen vervolgens met de Bubble blaster of een heatttool zoals een mini gasbrander. De Bubble Blaster spray is ideaal om effectief en snel luchtbellen uit je gieting te verwijderen. De gasbrander geeft hetzelfde effect. Pas wel op dat de vlam de randen van de siliconen mal niet raakt.

Voorkom vergeling

Epoxy kan op de lange termijn vergelen door blootstelling aan UV-straling. Epoxy van itsOkay is gelukkig van hoge kwaliteit en goed bestand tegen UV. Echter, als jouw epoxy kunstwerk in direct contact met zonlicht komt is de kans op vergeling toch aanwezig. Met een UV-blocker voor epoxy voorkom je vergeling door UV-straling. Daarom raden wij aan om een UV Blocker te gebruiken voor het mooiste resultaat op de lange termijn. 

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Connexion

Vous avez oublié votre mot de passe ?

Vous n'avez pas encore de compte ?
Créer un compte