Bloemen in epoxy gieten

Met epoxy giethars kan je op een simpel op prachtige wijze je prachtige trouwboeket, verjaardagbloemen of rouwbloemen vereeuwigen. Na het lezen van deze duidelijke DIY weet jij precies hoe je bloemen in epoxy kunt gieten.

Kun je verse bloemen in epoxy gieten?

Het antwoord op deze vraag is nee. Je kunt geen verse bloemen in epoxy gieten. Droog bloemen altijd eerst voordat je ze toevoegt aan epoxy.  Als je verse bloemen of bladeren gebruikt, bestaat de kans dat het rottingsproces in de hars voortzet. En dat wil je niet. Ook is de kans groot dat verse bloemen en blaadjes in epoxy verkleuren.

Het gieten van bloemen in epoxy is een relatief eenvoudige methode om jouw unieke en betekenisvolle bloemstukken langdurig te bewaren. Door bloemen van te voren te goed drogen en ze hierna pas in epoxy te plaatsen, blijven ze voor altijd mooi en onverwelkt. 

Hoe bloemen in epoxy gieten? 6 Simpele stappen

Je hebt het dus vast al eens voorbij zien komen: prachtige gedroogde bloemen in een transparante laag epoxy gegoten. Hierdoor bewaar je je bloemen voor altijd creëer je een unieke blikvanger voor in je interieur.
Verzamel alle benodigde materialen en ga aan de slag met deze leuke DIY. In dit artikel vertellen we je stap voor stap hoe je bloemen in epoxy kunt gieten. 

Benodigdheden

- UltraEpoxy giethars
UV Blocker
- Siliconen mal standaard (hier gaat 1500 ml epoxy in)
- Grote droogbloemenkleine droogbloemen of zelf gedroogde bloemen
- Bekers om in te mengen, roerstokjes, handschoentjes, schilderstape, weegschaal en schaar

Stap 1: Voorbereiding

Kies bloemen naar keuze kiezen voor jouw project. In deze handleiding leggen wij in 6 stappen uit hoe een boeket in een grote siliconen mal kunt gieten. 
Zorg ervoor dat je bloemen goed gedroogd zijn. 
Er zijn veel manieren om een bloem te drogen. Zie: handleiding: zelf bloemen drogen.

Bereid je werkruimte voor. Verzamel alle bloemen en planten die je gaat gebruiken, de siliconen epoxy mal, epoxy en gereedschappen. Maak de siliconen mal nogmaals goed schoon met een beetje alcohol. Je wilt geen restjes of stof in je eindproduct. 

Selecteer de bloemen die je wilt gaan gebruiken om te gieten in epoxy. Draai de mal even om en begin een compositie te maken van hoe je wilt dat het eruit komt te zien. Wij kiezen vaak voor dunne bladeren zoals varens voor de eerste laag. Tevreden? Draai de mal dan weer om. Nu gaat het echte werk beginnen.

Stap 2: De eerste laag gieten

Als je bloemen gaat gieten moet je gebruik maken van een hoge kwaliteit epoxy giethars die geschikt is voor dit soort projecten. Veel kunstenaars maar ook hobbyisten kiezen daarom voor de Ultra Epoxy. Ga je transparant gieten? Epoxy zal na verloop van tijd vergelen. Om dit te voorkomen voeg je een beetje UV Blocker toe aan je epoxy mengsels, zodat je creatie altijd mooi helder blijft. 



Deze mal is 5 cm diep en er gaat ongeveer 1500 gram in (informatie staat op de productpagina). Projecten zoals deze giet je ongeveer 0.5-1 cm per laag. Wij hebben dit voorbeeld gegoten in 7 lagen, in laagjes van ongeveer 200 ml. Meng de epoxy volgens de gebruiksaanwijzing op de fles. Giet een bodem van ongeveer 0.5-1 cm met Ultra Epoxy en leg hierop de eerste laag bloemen.

Knip bloemen en bladeren eventueel een beetje bij met een schaar. Laat na het gieten luchtbellen knappen met een heattool. Pas hierbij wel op dat je de bloemen niet aanbrand. Raak ook de randen van de mal niet. Bescherm je kunstwerk tegen stof door er een plastic bak of vliegennetje over te plaatsen en laat 24 uur uitharden. Voer na ongeveer 1 uur een luchtbellen controle uit en verwijder de laatste luchtbellen. 

Stap 3: De tweede laag aanbrengen

Nu je een bodem hebben gegoten kan je pas echt creatief worden! Ga wel voorzichtig om met de gedroogde bloemen, want ze zijn zeer breekbaar geworden door het drogen. Probeer een mooie compositie te maken, zodat het een mooi gevuld geheel vormt. Soms veranderd je plan naarmate je de bloemen aan het schikken bent. Maar je hoeft niet alle lege ruimte op te vullen, want je kunt dit kunstwerk straks vanuit meerdere hoeken bewonderen. 



Maak weer 200+- ml epoxy klaar en giet dit heel voorzichtig met kleine beetjes rondom de bloemen. Giet heel voorzichtig over je bloemen anders kan de compositie gaan bewegen. Zorg dat je onder, naast en in de bloemen hebt gegoten. Je kunt met de handschoentjes die je aanhebt de epoxy een beetje helpen begeleiden. Laat luchtbellen knappen met een heattool. Let op: raak de randen van de mal niet. Dek af en laat 24 uur uitharden. Na ongeveer 1 uur weer een luchtbellen controle.

Stap 4: De volgende lagen aanbrengen 

Giet de volgende lagen bloemen en epoxy toe zoals in de stappen hierboven tot de rand van de mal gevuld is. Je giet dit dus in ongeveer 5-7 keer met ongeveer 200 ml epoxy per laag in deze mal. Als je het in één keer zou gieten drijven alle bloemen naar boven en zou je enorm veel luchtbellen hebben in je kunstwerk. Bij deze stap moet je echt letten op de laatste luchtbellen die vrijkomen uit de bloemen. Dek af en laat de lagen elk 24 uur uitharden. Na ongeveer 1 uur weer een luchtbellen controle.

Stap 5: De laatste laag aanbrengen & ontmallen

Bereid je voor op de laatste laag voordat je je prachtige kunstwerk uit de mal gaat halen. Vul de mal tot de bovenkant, zodat alle bloemen "onder water" staan. Laat luchtbellen weer knappen een heattool. Dek af en laat deze laatste laag 24 uur uitharden. Na ongeveer 1 uur weer een luchtbellen controle.

Haal na de laatste lange 24 uren dat prachtige kunstwerk voorzichtig uit de mal. Even een dankbaar momentje. Wees trots en bewonder je werk en geduld!


Stap 6: Afwerken en eventueel een topcoat

Deze stap is optioneel. Voor het mooiste glanzende resultaat kan je tot slot een dunne coating over je kunstwerk gieten.
Zorg dat je ondergrond helemaal waterpas is. Epoxy vloeit waterpas uit, hierdoor moet je altijd zorgen dat je tafel waterpas staat. Plak schilderstape netjes en strak over de onderkant van je kunstwerk. We gaan epoxy over de bovenkant gieten en dit zal ook langs de zijkanten druppelen. Deze laatste laag epoxy voorziet in een glanzende en beschermde afwerking. 
Zet je kunstwerk op een verhoging (bijvoorbeeld 3 kleine bakjes verdeeld over de onderkant waar kunstwerk op zal staan.



Maak 100+- ml
epoxy klaar en giet dit voorzichtig bovenop je kunstwerk. De epoxy verspreid uit zichzelf. Je kunt de epoxy eventueel verdelen met je handen. Draag natuurlijk wel handschoentjes als je dit doet. Zorg dat de epoxy ook gelijk over de randen is verdeeld. Laat de laatste luchtbellen knappen met een heattool. Laat deze laatste coating laag minimaal 72 uur uitharden. Raak het in de tussentijd niet aan. Geniet hierna van het resultaat!  



Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Connexion

Vous avez oublié votre mot de passe ?

Vous n'avez pas encore de compte ?
Créer un compte