Witte waas / verkleuring van de epoxy

Zit er een witte doffe waas op jouw epoxy giethars kunstwerk? Of ziet het oppervlak er olieachtig of melkachtig uit? Dit is amine blush. Onze experts geven jou tips over hoe je dit kunt voorkomen en verhelpen. 


Amine blush is een olieachtige, vettige of doffe witte laag die kan ontstaan op het oppervlak van epoxy giethars tijdens het uitharden. Dit wordt veroorzaakt door de reactie van amines in de epoxy met kooldioxide en vocht in de lucht.

Amine blush kan iedere gebruiker overkomen. Zo'n laag kan ervoor zorgen dat eventuele nieuwe lagen epoxy die je hierop aanbrengt zich niet goed zullen hechten. Daarnaast ziet het er natuurlijk niet mooi uit. Om amine blush te voorkomen bij het werken met epoxy, geven wij de volgende tips. 

Hoe voorkom je amine blush?

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt voordat je begint met het aanbrengen van de epoxy coating. 

  • Optimaliseer de werkomgeving. Amine blush ontstaat dus door een reactie van de epoxy met de lucht. Werk daarom in een schone, droge en goed geventileerde ruimte. Houd de werkruimte vrij van stof en andere verontreinigingen. 
  • Zorg voor een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid. Zorg dat de kamer waarin je werkt en waar de epoxy uithard op kamertemperatuur (19-21 graden) blijft. Zet de verwarming in de nacht dus niet lager als je epoxy aan het uitharden bent. Vermijd werken met epoxy op vochtige dagen, omdat een hoge luchtvochtigheid de kans op amine blush vergroot. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Laat epoxy ook niet uitharden in een ruimte waar je bijvoorbeeld de was droogt.

Zie je amine blush ontstaan tijdens het uitharden?

Zie je tijdens het uitharden dat er een wasachtige, vettige of doffe laag die kan ontstaat op het oppervlak van jouw epoxy kunstwerk? Geen paniek! Je kunt tijdens het uitharden van de epoxy dit nog verwijderen met een heteluchtpistool of een goede föhn. Ga met de heattool voorzichtig over het oppervlakte van de epoxy. Zo zal de epoxy een beetje opwarmen, waardoor de amine blush verdwijnt. Zorg er wel voor dat de epoxy niet te heet wordt. 

Hoe verwijder je Amine blush op uitgeharde epoxy?

Als amine blush optreedt op uitgeharde epoxy zoals een epoxy tafel of klein sieraad kan je het eigenlijk heel simpel verwijderen. Volg hiervoor onderstaande stappen: 

  1. Schoonmaken. Laat de epoxy eerst volledig uitharden volgens de gebruiksaanwijzing op het etiket. 
    Maak hierna jouw epoxy kunstwerk schoon met een vochtige doek of spons met een beetje afwasmiddel om het meeste van de amine blush te verwijderen. Aceton kan ook effectief zijn om amine blush te verwijderen. 

  2. Schuur het Oppervlak. Schuur hierna het aangetaste gebied lichtjes met fijn schuurpapier (korrel 200-300 bijv.) om beschadigde plekken te verwijderen. 

  3. Schoonmaken. Na het schuren kan je het oppervlak schoonmaken met een een schone vochtige doek schuurrestjes te verwijderen.

  4. Breng een nieuwe laag epoxy aan. Als het oppervlak schoon en droog is kan je een nieuw dun laagje epoxy aanbrengen. Even laten uitharden (gebruik de tips in dit artikel) en jouw epoxy kunstwerk is weer helemaal prachtig. Zie foto hieronder.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Connexion

Vous avez oublié votre mot de passe ?

Vous n'avez pas encore de compte ?
Créer un compte