Handgemaakte hangers maken met bloemen - itsOkay

Handgemaakte hangers maken met bloemen

Met UV Resin (epoxy) kun je de meest mooie creaties maken. Hoe bijzonder is het dat je je zelf geplukte bloemen en bladeren kunt verwerken in handgemaakte sieraden? In deze handleiding vertellen wij jou daar meer over. 

Deze handleiding is geschreven door expert Colette van BeLeaf Art. Zij maakt de prachtigste sieraden en andere creaties met zelf gedroogde bloemen, bladeren en planten. In deze handleiding legt ze jou uit hoe ze dit doet en hoe jij dit ook zou kunnen doen. Je leert het dus van de beste!


Introductie

Mijn naam is Colette en met mijn bedrijf BeLeaf Art maak ik o.a. sieraden met stukjes echte natuur gegoten in UV Resin (kant en klare epoxy). Mooie of bijzondere details van echte bloemblaadjes, bladeren van planten, schermbloemen en berkenbast lig ik vast in sieraden. Elk sieraad is gemaakt met veel aandacht, geduld, precisie en liefde ;-). Alles is hand- en maatwerk en elk sieraad is uniek: geen enkel is hetzelfde. Zo draag je de natuur altijd dichtbij je. Het mooie is: veel bloemen, planten en bomen hebben een mooie symbolische betekenis waardoor jouw sieraad extra waardevol is.
Het mooiste is dat je dit zelf kunt vinden in de natuur. Pluk wel selectief en zorg dat de plant er niet onder lijdt. Ook kan je mooie bloemen uit bijna uitgebloeide boeketten gebruiken. Inmiddels ben ik helemaal blaadjes minded ;-).

Waar vind je de bloemen, planten en bladeren?

Ga eens een rondje wandelen en je zult verbaasd zijn wat je tegenkomt. Overal waar je komt zie je bloemen, planten of bomen. Daarom heb ik altijd verschillende formaten aquarel schetsboeken bij me met dik elastiek erom. Het papier van deze schetsboeken is perfect voor het persen van bladeren, omdat het vocht goed opneemt. Zo kan ik een net geplukte bloem of blad meteen drogen en persen. Daarnaast heb ik altijd en zakmes of een bloemenschaar en een pen in de buurt. Dan kan ik meteen erbij schrijven waar + wanneer ik het heb geplukt en wat voor blad het is.

De Berkenbast

De berkenbast waarmee ik veel sieraden heb gemaakt, bladdert vanzelf van de bomen af en daar neem ik stukjes van mee. Deze bast heeft verschillende lagen die je weer voorzichtig uit elkaar kunt trekken. Elke laag heeft weer een totaal andere kleur. Zo kan één stukje berkenbast amber, wit, bruin en beige in zich hebben. Zo cool.

Na het plukken

Na het plukken of rapen sorteer je alleen de mooiste blaadjes eruit. Kijk naar de nerven, de belijning van het blad, de kleuren, de dikte en de grootte. Alleen de mooiste blijven over en gaan in de plantenpers om te drogen en recht/plat te maken. Ook de berkenbast, want deze krult ontzettend. Let wel: stop het pas in de pers als het droog is.

Hoe ga je te werk?

Leg de blaadjes met een zelfde dikte bij elkaar in één laag in de plantenpers. Tussen elke laag een stuk karton en vocht opneembaar papier. Vaak maak ik de plantenpers in de eerste 1 á 1,5 week een paar keer open om te kijken hoe het droog- en persproces verloopt.


In sommige blaadjes zit veel vocht en als je het papier waar het tussen ligt niet vervangt kan het gaan schimmelen en kun je alle blaadjes weggooien. Niet elk blad komt er, qua belijning en kleur, weer zo uit als dat je het erin hebt gestopt. Maar dat hoeft niet erg te zijn. Van sommigen blaadjes verdwijnt de kleur, maar zelfs de overgebleven bruin/beige kleur kan heel mooi zijn. Sommige blaadjes komen er in een heel andere kleur weer uit. Zo’n leuke verrassing telkens.

Belangrijk!

Schrijf op elke pers wat je erin gestopt hebt met de datum erbij. Als je veel bladeren droogt is dit handig, zodat je precies weet wanneer wat klaar is met drogen. Dunne blaadjes doen er maar een week over om te drogen; bij anderen duurt het wel 3 weken.

Na het drogen

Na een 1-3 weken gaan de persen open. Ben jij ook super benieuwd naar het resultaat? Als het droog- en persproces goed is gegaan, komen de meeste blaadjes er als delicaat papier weer uit. Het is raadzaam om alleen pincetten te gebruiken, want als je met je vingers de blaadjes wil pakken, is de kans zeer groot dat ze breken. Vervolgens maak je selecties van alleen de mooiste en beste blaadjes voor jouw handgemaakte epoxy hangers. 

Het bewaren van gedroogde blaadjes/bloemen

Als je meerdere blaadjes en bloemen droogt kan je ze het beste sorteren. Doe dit bijvoorbeeld in zo'n opbergdoosje met veel vakjes en leg die hierna weg in een donkere kast. Op den duur (maanden/jaren) verdwijnt kleur uit bloemen en blaadjes, maar dat proces kun je vertragen door ze in het donker te leggen.
Door de UV Resin die je straks op de bloemen gaat gieten zal de kleur lang behouden blijven. 


Het verwerken van de bloemen/ blaadjes in UV Resin

Kies welk blaadje je wilt gaan gebruiken voor jouw zelfgemaakte sieraad. Je kunt bloemen in bedelen gieten die gesloten zijn zoals deze: gesloten ronde hangers
Vervolgens ga je de blaadjes op maat snijden voor de hangers die je gekozen hebt op een snijmat.
Soms kies ik allemaal aardetinten, een andere keer juist felle kleuren of selecteer ik op de nerven. Omdat gedroogde blaadjes zeer breekbaar zijn, is dit een lastige klus. Het vergt veel geduld. Geregeld mislukt het snijden, omdat het blad dan afbreekt en dan moet je weer opnieuw beginnen. 


Welk gereedschap heb je nodig

Ik maak gebruik van de volgende gereedschappen om bloemen te snijden:
- Pincet, kleine schaartjes en hele scherpe mesjes (scalpeermes). 
Zorg dat het uitgesneden blaadje heel precies in de hanger past en leg het op een waterpas oppervlakte neer. Hierna gaan we naar de volgende stap: het gieten!


De hangers vullen met UV Resin

Vul de hanger met een heel dun eerste laagje UV Resin. Verdeel de epoxy gelijk matig over het oppervlakte van de hanger. Laat dit eerste laagje slechts een paar seconden uitharden, zodat je hier het uitgesneden blaadje op kan leggen zonder dat het in de kunsthars ‘verdrinkt’. De kunsthars dus eerder als lijm.
Daarna laat je het onder een UV lamp uitharden.


Vervolgens bouw je elke hanger op in meerdere dunne laagjes UV Resin. Dit zodat je eventuele luchtbelletjes die tijdens het gieten of uitharden ontstaan, kunt verwijderen. Ga kort over het laagje heen met een heattool en laat de luchtbellen knappen. Doe dit erg zorgvuldig.


Als de hanger helemaal vol zit met de epoxyhars gaan we het laatste laagje met een bolling aanbrengen, dit noem je "doming". Breng heel voorzichtig een beetje epoxy aan in het midden en laat het niet over de randen lopen. Laat dit vervolgens weer uitharden onder de UV Lamp. Zo cool om te zien dat het de patronen, lijnen en de intensiteit van de kleuren van het blad uitvergroot.


Tot slot

Het allermooiste blad tot nu toe vind ik de paarse/roze orchidee, maar ook het aller moeilijkst om mee te werken. Wanneer ik 100% tevreden ben over het sieraad, ga ik het fotograferen en bewerken voor Instagram en de webshop. Omdat ik ook filmmaker/fotograaf ben heb ik hier gelukkig gevoel voor én vind ik geweldig om te doen.


Je kunt mijn creaties bekijken op mijn social media en website. Zo precies als hoe ik te werk ga is kunst, als je zelf een hanger wilt maken hoeft dat natuurlijk niet.
Ga snel aan de slag en maak zelf prachtige natuurhangers!

Wil jij dit ook maken? 

- Hangers voor epoxy
Gedroogde bloemen / Gedroogde bladeren
UV Resin
- UV Lamp voor epoxy

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Disclaimer: alle foto's zijn gemaakt door- én eigendom van Colette. Deze foto's mogen niet gebruikt of gedeeld worden. Op alle foto's zit auteursrecht.

Laissez un commentaire

Laissez un commentaire


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Connexion

Vous avez oublié votre mot de passe ?

Vous n'avez pas encore de compte ?
Créer un compte