Zelf epoxy sieraden maken - itsOkay

Hoe zelf epoxy sieraden maken?

Hoe zelf epoxy resin sieraden maken? En wat heb je nodig om zelf sieraden te maken? Wij leggen je precies uit hoe je zelf aan de slag kunt en welke benodigdheden je hiervoor nodig hebt. Onze behulpzame tips, inspiratie en uitleg maken van jou een professional!

Hey! Mijn naam is Daniëlle. Je kunt mij vinden op Instagram en Facebook onder de naam By Danni Creations. Ik ben graag creatief bezig en ben altijd op zoek naar nieuwe dingen om te leren. Ik maak al geruime tijd kunst en sieraden met epoxyhars. Ik ga jou in deze handleiding stap voor stap leren hoe je zelf sieraden zoals hangers of oorbellen kunt maken met epoxyhars en decoraties naar keuze. Laten we aan de slag gaan!

Benodigdheden epoxy sieraden maken:

Gereedschappen:

 • Babydoekjes (voor het geval dat je knoeit)
 • Aansteker of Bubble Blaster spray
 • Placemat / oude snijmat of iets dergelijks
 • Pincet / cocktailprikkers of iets soortgelijks

Hoe epoxy sieraden maken?

Stap 1. De voorbereiding

Sieraden maken met epoxy resin is makkelijker dan dat je denkt! Je giet simpelweg epoxy in een siliconen mal met jouw favoriete decoraties zoals gedroogde bloemen, goudfolie, letters of zelfs een leuke foto. itsOkay heeft meer dan 300 siliconen mallen waaruit je kunt kiezen. Van kleine mallen voor oorbellen en sleutelhangers tot grote mallen voor fotolijstjes en zelfs tafels. Het is zo leuk en verslavend, omdat je alles kunt maken wat je wilt. 

Je kunt kiezen uit twee soorten epoxy: kant en klare UV Resin en 2-componenten epoxy giethars. De kant en klare UV Resin wordt het meeste gebruikt voor het maken van epoxy resin sieraden. Deze epoxy is bijzonder handig voor kleine projecten, omdat het binnen enkele minuten hard is. Je bent dus snel klaar en kan snel genieten van jouw sieraden. Dit is vooral ideaal voor mensen met weinig geduld (zoals ikzelf). Kant en klare uv resin hard uit door middel van direct zonlicht. Dit betekend in direct zonlicht of onder een UV Resin led lamp.

Uiteraard kan je kiezen voor een 2-componenten epoxy giethars, maar dan moet je rekening houden met een uithardingstijd van ongeveer 24-48 uur. Het voordeel is dat deze epoxy goedkoper in gebruik is. 

Stap 2. De epoxy sieraden maken

Omdat ik weet dat deze blog ook zeker bedoeld is voor de epoxy-beginner, hou ik het lekker simpel. Ik ga hangers maken voor aan een ketting en één paar oorbellen. Ik kies ervoor om in lagen te werken voor de hangers. Anders kunnen decoraties zoals bloemetjes of glitters naar boven drijven en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Giet daarom als bodempje een dun laagje epoxy in de siliconen mal. Zorg dat de epoxy mooi gelijkmatig verdeeld is over de bodem. 
Tijdens het gieten van epoxy sieraden kunnen luchtbellen ontstaan. Dat is volledig normaal. Je kunt deze laten knappen door met een brander over de epoxy te gaan. Echter, kan de siliconen mal hierdoor beschadigen. Gebruik daarom liever de Bubble Blaster spray tegen epoxy luchtbellen. 


Daarna is het tijd om jouw favoriete decoraties aan de epoxy toe te voegen. In dit voorbeeld heb ik gekozen voor gedroogde kleine bloemetje. Je kunt het simpel houden met grotere decoraties of meerdere kleine decoraties. Laat de luchtbellen na het gieten weer knappen. 


Als je klaar bent met gieten kan je de kant en klare uv epoxy laten uitharden. Je kunt de epoxy laten uitharden in direct zonlicht of onder een UV epoxyhars lamp. In dit voorbeeld maak ik gebruik van de lamp. Plaats de lamp bovenop de siliconen mal en laat de lamp ongeveer 30 tot 40 seconden schijnen. Draai de siliconen mal hierna om en laat de onderkant van de siliconen mal ook uitharden.

Als de eerste laag met decoraties helemaal is uitgehard, voeg ik nog een laagje epoxy toe. Meestal doe ik dit in twee keer. Giet de epoxy voorzichtig tot er een kleine bolling in de siliconen mal ontstaat. Epoxy krimpt door de hitte die vrijkomt tijdens het uitharden. Je krijgt hierdoor een mooie afwerking. Als je de mal 'te leeg' giet kan je scherpe randjes krijgen aan jouw epoxy sieraad. Pas op dat je niet over de rand giet.


Daarna prik ik voorzichtig de belletjes eruit of laat ik ze wegknappen met een vlammetje. De bubble blaster spray kan ook werken, maar houd wat afstand om te voorkomen dat de mal overstroomt na 1x van dichtbij sprayen. Daarna gaat het lampje er weer op voor dezelfde tijd als de eerste keer. (Of terug in de zon) Controleer daarna of je hangers goed zijn uitgehard en je geen deukjes voelt als je eroverheen gaat. Voel je toch een deukje? Geen paniek! Gewoon nog een extra laagje toevoegen en de stappen herhalen. En zo worden we allemaal experts in het werken met epoxy! Nu is het tijd om ze uit de mal te halen!

Stap 3: De sieraden afmaken

Nu ik de basis klaar heb en alle hangers uit de mal heb gehaald, is het tijd om er echt sieraden van te maken.

 
Je bent nu bijna klaar met het maken van jouw eigen epoxy sieraden. Alleen nog even de epoxy sieraden afmaken! Je kunt een gaatje boren in jouw epoxy kunstwerk met een handboortje. Draai een metalen schroefje in het gaatje en bevestig je sieraad aan een ketting/koord.

In het Epoxy starterspakket sieraden alles wat je nodig hebt om zelf sieraden te maken. Diverse epoxy mallen, decoraties, ringetjes, schroefjes, kettingen, handboor en de epoxy zelf. Je kunt de handboor ook los bestellen uiteraard of misschien heb je er al een.  

In dit voorbeeld heb ik een setje oorbellen gemaakt met 2 verschillende vormen en een aantal hangers. In de siliconen mal die ik heb gebruikt zaten al gaatjes. Dat is super handig want daar hoef je dus alleen nog maar een ringetje aan te bevestigen en hierna kan je hem al om een ketting hangen.

Begin met het maken van je eigen sieraden!

Epoxy sieraden maken is een super leuke activiteit die je alleen of samen kunt doen. Het is geweldig om met creatief met je handen aan de slag te gaan en er is niets mooiers dan zelf sieraden zoals oorbellen, kettingen, hangers en armbanden helemaal zelf te maken die je aan een goede vriendin kunt geven of zelf kunt dragen, voor elke dag of iets unieks voor een feestje.

Je kunt je eigen sieraden van alle soorten maken, of je nu een zelfgemaakte armband, oorbel, ketting of andere sieraden wilt maken. 

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Comments

 • Beste Gwenny, Het is voor mij niet helemaal duidelijk wat je precies wilt. Over welke pin heb je het, kan je misschien voorbeeld foto’s wat je graag zou willen naar ons toe mailen? info@itsokay.nl dan kan ik je het juiste advies geven en je helpen als het duidelijk voor mij is. Gr, Demi team ItsOkay

  KL

  Klantenservice ItsOkay

 • Beste Marie, Plakkerigheid komt veel voor. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen. Omdat wij de beste tips willen geven, testen wij voortdurend dit soort problemen. De oorzaak hiervan is meestal dat de epoxy niet (goed) is uitgehard of dat er teveel epoxy pigment is gebruikt. In bepaalde gevallen kan de luchtvochtigheid ook te hoog zijn. Om plakkerige epoxy te voorkomen is ons advies om in dunne laagjes te gieten en deze tussentijds te laten uitharden. Je giet dus niet in 1 keer een siliconen mal vol en brengt geen dikke laag aan op je kustwerk. Tips om plakkerige epoxy te verhelpen: 1:Laat de epoxy langer uitharden dan op de verpakking van de epoxy staat. 2:Helpt dit niet kan je jouw kunstwerk in een bakje water leggen. Leg het bakje met water in de zon of onder een uv lamp en laat nogmaals uitharden: de plakkerigheid zal oplossen. 3:Breng een klein beetje afwasmiddel of alcohol aan op jouw kunstwerk en spoel dit hierna droog onder de kraan. De plakkerigheid zal verdwijnen. 4:Breng een nieuw laagje epoxy, vernis of nagellak aan op het plakkerige laagje. Ik hoor graag of een van mijn tips geholpen heeft, zo niet, aarzel niet en neem contact op via ons email adres. Wij helpen graag. Gr, Demi team ItsOkay

  KL

  Klantenservice ItsOkay

 • Beste, Hoe bevestig je een pin aan de achterkant van een oorbel. Nu heb ik de ik de hanger, maar ik zou graag een oorbel maken waarbij de pin van de oorbel in het bovenste stukje zit (en dit dus op je oorlel hangt vooraan bekeken) en dan met een ringetje het onderste deel eraan. Alvast bedankt Mvg Gwenny

  GW

  Gwenny Vandendriessche

 • Hallo ik heb uv resin kant en klaar en zo’n ringen mal gekocht maar ondanks de uv lamp blijft het plakkerig . Wat doe ik verkeerd ? Groetjes Marie

  MA

  marie mulders

Laissez un commentaire

Laissez un commentaire


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Connexion

Vous avez oublié votre mot de passe ?

Vous n'avez pas encore de compte ?
Créer un compte