Epoxy "Petri Art" maken - itsOkay

Epoxy "Petri Art" maken

De prachtige petri art kunst of "petrischaalkunst" wordt gemaakt door alcoholinkt bij epoxy giethars in een siliconen mal te gieten. Ook wel bekend van "Daniel Cooper" op Youtube. De inkt kronkelt door de epoxyhars en creëert prachtige effecten. Het ziet er ZO indrukwekkend uit! En toch is het makkelijk om te doen en super leuk om te maken!

Mijn naam is Kristel, je kan me vinden op Instagram onder de naam Het Kristalier. Ik ben getrouwd, moeder van 2 jongens en ben pedagogisch coach met een uit de hand gelopen hobby: epoxy resin art. Het is iets waar ik veel energie van krijg en wat gewoon heel leuk is om mee aan de slag te gaan. Vooral het maken van Petri Art is een van mijn favoriete bezigheden. Het is een techniek wat echt met oefenen en oefenen steeds leuker wordt. Zelf heb ik er een aantal weken over gedaan voordat ik het goed onder de knie had. 

Benodigdheden epoxy petri art

  Zo maak je Petri Art met Alcohol Inkt

  Stap 1: Voorbereiding

  Als je alles hebt klaargelegd is het belangrijk om de epoxy 10 minuten een warmtebad (au-bain-marie) te geven. Door de epoxy voor te verwarmen hard deze een klein beetje uit en wordt het wat dikker. Hierdoor vermengd de alcohol inkt zich straks mooier. Dit zorgt er tevens voor dat er straks minder luchtbellen in de epoxy ontstaan. 

  Stap 2: Epoxy mengen

  Meng de epoxy giethars 1:1 volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als je grotere hoeveelheden mengt kan je in een keer meer siliconen mallen vullen. Meng vervolgens rustig en grondig met een (houten) mengspatel. Mengen zeker 5 minuten. Laat de epoxy hierna 10 minuten staan, zodat de meeste luchtbellen uit zichzelf kunnen knappen. 

  Stap 3: De epoxy gieten

  Giet de epoxy nu in de siliconen mal. Vul de mal met 2/3e van de epoxy. Door de alcohol inkt die we straks gaan toevoegen zal de mal namelijk nog voller worden. Het geeft niet als er nog luchtbellen in de resin zitten. Nu is het weer een kwestie van wachten totdat de resin stroperig (wat dikker) is geworden. Stroperigheid is belangrijk, zodat de witte alcohol inkt niet te ver naar beneden kan zakken. Hier  is geen precieze tijd voor te noemen want dat is echt afhankelijk van omgevingsfactoren zoals de kamertemperatuur, luchtvochtigheid etc. 

  Stap 4: Piñata alcohol inkt toevoegen

  Dit vind ik zelf de leukste stap! Je kunt nu de pinata inkt kleuren toevoegen. Je kunt het zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wil. 1 kleur, 2, etc. Echt een kwestie van experimenteren. Bij een kleinere siliconen mal, zoals die ik gebruik, is 1 druppel alcohol inkt per kleur die je gebruikt al genoeg. Schud de flesjes voor gebruik goed: ongeveer 1 minuut. Daarna kan je de druppels aan de epoxyhars toevoegen. Hierna pak je het flesje met wit alcohol inkt. Deze goed schudden: ook zeker een minuut. Wit noemen we ook wel de 'sinker' die ervoor zorgt dat de druppels naar beneden zinken. Je voegt per kleur inkt één druppel sinker toe. Meer is echt niet nodig, anders kunnen de inkt kleuren teveel zakken en creëer je niet het gewenste effect van de Petri art. 

  Stap 5 (optioneel): effecten toevoegen

  Als je het gaaf vind kan je nog meer effecten toevoegen. Als je dit wilt kan je, 20-30 minuten na het gieten, met een schone saté prikker door de epoxy roeren. Kies bijvoorbeeld voor een draaiende beweging met de prikker. Het is normaal dat er wat kleurstof aan de saté prikker blijft plakken als je hem eruit haalt. Je voorkomt dit door de saté prikker na gebruik schoon te maken voordat je het effect aanbrengt in het volgende vormpje. 

  Stap 6: afwerking

  Na 24 uur kan je jouw kunstwerkjes uit de siliconen mal halen. Je kunt er volgens mooie hangers of oorbellen van maken. Je kunt er zelfs een magneetje opplakken en bijvoorbeeld een koelkast magneet maken. Als je er een sieraad van gaat maken kan je met een handboor een gaatje maken. Vervolgens schroef je er een hanger aan. 

  Eindresultaat van een prachtig Petri Art sieraad

  Veel plezier met het ontdekken van deze techniek! 

  Meer informatie?

  Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
  Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

  Laissez un commentaire

  Laissez un commentaire


  Over itsOkay

  Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

  Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

  Handleidingen >

  Connexion

  Vous avez oublié votre mot de passe ?

  Vous n'avez pas encore de compte ?
  Créer un compte