Epoxy onderzetters met Bloempatroon maken - itsOkay

Epoxy onderzetters met Bloempatroon maken

In deze blog neemt Marjolein je mee in het maken van 3d bloemen in epoxy onderzetters. Na het lezen van deze leuke DIY weet jij precies hoe je het 'bloempatroon effect' kunt maken. 

Ik ben Marjolein An van Velzen, 36 jaar oud en alleenstaande moeder van een zoontje. Ik ben dol op kunst en kunst maken. Op Instagram kun je mijn profiel vinden onder de naam marjoleinan87. Je zult daar meer slangen (huisdier) zien dan kunst, maar ik maak steeds meer leuke video's en foto's van mijn kunst. In deze blog ga ik jullie stap voor stap leren hoe je het 33 bloemen effect in epoxy giethars kunt creëren, superleuk om te doen en super mooi, vind ik zelf.

Benodigdheden

- Een precisie weegschaal
- Siliconen mallen onderzetters
- Mengbekersroerstaafjes, tandenstokertje
- UltraEpoxy premium
- Pinata alcohol inkt kleuren naar keuze
- Quality Decorations goudbrokken
- Pigmentpasta's: supreme black en supreme white
- Een hobby föhntje, brandertje of Bubble blaster tegen luchtbellen

Epoxy onderzetters maken met 3d bloemeffect

1. Voorbereiding 

Zorgen dat je alle benodigdheden bij de hand hebt en je werktafel waterpas staat. Ik gebruik voor het maken van het bloemeffect de UltraEpoxy kunsthars van itsOkay. 

2. De epoxy mengen en stroperig laten worden

Bereken hoeveel epoxy je nodig hebt om de siliconen mal helemaal te vullen en neem hier de helft van. We gaan deze mal namelijk in 2 delen gieten. Als je mallen besteld bij itsOkay staat op de productpagina aangegeven hoeveel epoxy er in de mal gaat. Super handig!
Weeg de epoxy nauwkeurig af en roer minimaal 5 minuten goed door. Schraap ook langs de zijkant en bodem van de (siliconen) mengbeker. Voor het 3D bloemen effect is het belangrijk dat de epoxy wat dikker wordt. Ik laat de epoxy daarom ongeveer 30 minuten rusten. 

3. De eerste laag transparante epoxy gieten

Giet een dun laagje transparante epoxyhars in de epoxy mal. Giet de mal tot ongeveer tot de helft vol. Zorg dat je een beetje epoxy overhoudt in je mengbeker. Dit gaan we gebruiken voor de volgende stap. 
Zijn er luchtbellen ontstaan tijdens het gieten van de eerste laag epoxy? Spray dan 1-2 keer of de epoxy met de Bubble Blaster om ze te laten knappen. Voor een geode effect kan je in het midden van de mal nog wat goudbrokken toevoegen.  


Het voorwerk is gedaan. De transparante epoxyhars heb je als het goed is tot ongeveer 1/2 van de mal gegoten. Roer het epoxymengsel wat je over hebt nog enkele minuten goed door en controleer of het al dikker wordt. 

4. Alcohol inkt toevoegen

Druppel verschillende kleuren pinata alcohol inkt bovenop de transparante laag epoxy. Je hoeft geen dikke laag inkt toe te voegen. Enkele druppels alcohol inkt per kleur is meer dan zat.

5. Wit pigment pasta toevoegen

Om het bloemeffect in de epoxy te creëren heb je slechts een kleine hoeveelheid wit pigment (sinker) nodig. Als het goed is heb je nog een beetje epoxy over. Zo niet, maak dan een kleine hoeveelheid epoxy aan. Voeg vervolgens een beetje pigment toe aan de epoxy. 

De epoxy met het pigment kan je nu met een (houten) roerstokje aan de bloem toevoegen. Je doet dit door cirkels van binnen naar buiten te tekenen. Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

Nu denkt nu misschien denken "Dat lijkt helemaal niet op een bloem: het ziet er uit als een zootje", maar de epoxy doet de rest van het werk. Epoxyhars staat namelijk niet stil tijdens het uitharden: het is constant in beweging en draait richting het midden. En trekt zo de hars en pigmenten met zich mee. Je ziet dat het bloempatroon wat je gemaakt hebt al snel ontstaan!

6. Het 'bloem effect' creëren

Nu komt het leukste gedeelte: het maken van de bloemblaadjes. Pak een tandenstokertje en trek lijnen (zonder over de bodem van de siliconen mal te schrapen) van de buitenkant van de siliconen mal naar het midden. Zie onderstaande foto rechts hoe dit eruit komt te zien. 
Hierna trek je op dezelfde manier een lijn door het midden van de bloemblaadjes. Werk van het midden- naar de rand van de siliconen mal. Spray hierna 1-2 keer op de epoxy met de Bubble Blaster om luchtbellen te laten knappen en laat de epoxy zeker 24 uur uitharden. 

7. De laatste laag epoxy gieten

Ik ga nu de laatste laag (de achtergrond) gieten. Bereken nogmaals hoeveel epoxy je nodig hebt om de siliconen mal helemaal te vullen en neem hier de helft van. Weeg de epoxy nauwkeurig af en roer minimaal 5 minuten goed door. Schraap ook langs de zijkant en bodem van de (siliconen) mengbeker

Je kunt de kleur van deze laatste laag helemaal zelf bepalen. Voor het mooiste effect gebruik ik vaak een diep dekkend zwarte kleur. Voeg het zwarte pasta pigment toe aan het epoxymengsel. Zorg dat je genoeg pigment gebruikt, zodat de kleur vol dekkend is. Giet het epoxymensel met het zwarte pigment op eerste en vul de mal volledig.  Verwijder eventuele luchtbellen weer met de Bubble Blaster en laat de laatste laag epoxy zeker 24 uur uitharden. Weer een nieuwe dag en eindelijk tijd om het eindresultaat te bekijken: wat fijn!

Hier zijn ze dan: de resultaten! Ze zijn prachtig geworden.Ben jij hier ook enthousiast geworden? Maak snel je eigen epoxy onderzetters met bloempatroon. Tip! Gebruik de Ultraepoxy premium en itsOkay pasta pigmenten. De Ultraepoxy is een hoge kwaliteit kunstepoxy speciaal voor het maken van resin art. Deze epoxy werkt bovendien zeer eenvoudig!

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Comments

 • Beste Walter, Klinkt als een gaaf project! Dit is niet zomaar even gedaan en daarom erg belangrijk dat je de juiste stappen volgt. Als je met epoxy werkt kan je heel veel verschillende effecten en technieken gebruiken, alles is dus vrijwel mogelijk. Zoals je aangeeft kan je ook figuren in de tafel creëren. Voor dit project raden wij onze Ultra Epoxy aan. Deze is zeer geschikt voor dit project, heeft een zeer hoge kwaliteit en is UV bestendig. Als de tafels buiten staan is het zeer belangrijk om een UV Blocker te gebruiken, dit is om vergeling tegen te gaan(zonlicht).Tegen luchtbellen die je kan krijgen in epoxy raad ik je onze Bubble blaster aan en/of mini gasbrander. Mocht je nog vragen hebben, mail ons gerust.

  KL

  Klantenservice ItsOkay

 • Dankjewel voor de duidelijke uitleg

  AN

  Anja

 • Hallo ik heb een vraag, ik moet voor een iemand 20 terras tafels met epoxy gieten . Het zijn bestaande tafels met aan de zijkant een randje van 5 a 6 mm. Dus niet veel. De tafels zijn 1.14 m in vierkant, daar moet de zwarte epoxy in. Er komen ook wat witte wolken of figuren in. Is dit mogelijk? Kan je er een kop hete koffie of thee op zetten ? En welke soort epoxy gebruik ik daar het beste voor? Dank u 👍

  WA

  Walter de Beul

Laissez un commentaire

Laissez un commentaire


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Connexion

Vous avez oublié votre mot de passe ?

Vous n'avez pas encore de compte ?
Créer un compte