Hoefijzer paardenhaar maken met epoxy - itsOkay

Hoefijzer paardenhaar maken met epoxy

Maak een tastbare en blijvende herinnering aan jouw paard of pony. Het is eenvoudig om zelf te doen en het is een manier om creatief bezig te zijn. Na het lezen van deze DIY kan jij zelf een waardevolle herinnering van je geliefde paard maken. 

In deze handleiding laat Maaike van Asinhars je zien hoe je een herinnering met paarden haar maakt in de vorm van een hoefijzer. Dit kan natuurlijk ook met andere siliconen mallen. Maaike maakt op aanvraag prachtige (herinnering) creaties met epoxyhars en as en haar en verkoopt deze via haar website. Stap voor stap neemt zij jou in deze handleiding mee in het maken van een hoefijzer.

Hoefijzer met paardenhaar maken

Wil je een schitterende en blijvende herinnering aan je paard of pony? Wist je dat het relatief eenvoudig is om dit zelf te maken met epoxy? Giet epoxy in een siliconen mal naar keuze. Bij itsOkay hebben wij meer dan 300 mallen op voorraad. Kies bijvoorbeeld een siliconen mal hoefijzer of siliconen mal zittend paard. Voeg hier het paardenhaar en jouw favoriete decoraties aan toe. Na 24 uur is de epoxyhars uitgehard en kan je jouw zelfgemaakte hoefijzer uit de mal halen. Je kunt zelfs een naam of persoonlijke tekst worden toevoegen voor een nog persoonlijkere touch. 

Naast hoefijzers zijn er nog meer prachtige mogelijkheden met paardenhaar. Dit kan eenvoudig verwerkt worden in een siliconen mal naar keuze. Gebruik decoraties zoals bladgoud, droogbloemen of glitters voor een unieke uitstraling. 

Benodigdheden:

- Siliconen mal hoefijzer en paardenhaar
- UltraEpoxy Premium
- UV blocker
- Goudvlokken
- 2x Kartonnen bekertjes, tandenstokertje, handschoenen, beschermende kleding, weegschaal
- Bubble Blaster

Hoefijzer paardenhaar maken in 5 stappen

Stap 1: Voorbereiding

Als eerst zet ik alles klaar. Ik gebruik voor het gieten van het hoefijzer Epoxy giethars (UltraEpoxy Premium), omdat deze de minste luchtbellen geeft en de hoogste kwaliteit heeft. Luchtbellen die misschien ontstaan tijdens het gieten van epoxy kan je normaal gesproken laten knappen met een aansteker of brander. Maar, ik gebruik bij het maken van deze herinnering géén brander. Dit omdat het de siliconen mal en het paardenhaar kan beschadigen. Daarom gebruik ik de Bubble Blaster van ItsOkay. Spray één keer over de epoxy en laat alle luchtbellen knappen. Ideaal dus!

Stap 2: De mal vullen met goudvlokken

Bereken van te voren hoeveel epoxy je nodig hebt. Je kunt de inhoud van een siliconen mal berekenen door deze eerst leeg te wegen en hierna gevuld met water. Het verschil is hoeveel gram er in de mal past. In deze mal gaat ongeveer 75 gram. Maak 75 gram epoxy aan in bijvoorbeeld een wegwerp schenkbeker.

Epoxyhars kan na verloop van tijd vergelen. Om dit te voorkomen voeg ik een beetje UV blocker toe. De UV blocker kost een paar euro extra, maar zorgt er wel voor dat de herinnering aan jouw dierbare paard voor altijd mooi blijft. Daarna giet ik een klein beetje epoxy over in een andere mengbeker. Hier voeg ik prachtige goudvlokken aan toe.
Beide mengbeker met epoxy laat ik na het mengen ongeveer 15 minuten staan, zodat luchtbellen kunnen knappen. Daarna giet ik de mengbeker met de goudvlokken als eerste in de siliconen mal hoefijzer. Dit wordt dus de bovenste laag van het hoefijzer. 

Stap 3: Het paardenhaar verwerken

Als ik de epoxy laag met goudvlokken heb gegoten, leg ik meteen het paardenhaar in de mal. De haren verdeel ik over de mal, zodat er overal ongeveer evenveel inzit. De haren druk ik met een tandenstokertje in de epoxy, zodat ze helemaal bedenkt zijn. Je zult zien dat de goudvlokken zich ook tussen de haren mengen. Je kunt eventueel met een tandenstoker uitstekende haren
naar beneden drukken, zodat ze niet uitsteken. Als er tóch een eigenwijze haar tussen zit die niet omlaag wil, kan je deze altijd bijknippen. Nadat de paardenharen in de mal liggen zoals ik wil, spray ik de overige luchtbellen weer weg met de Bubble Blaster. Deze laag laat ik nu minimaal 24-48 uur uitharden.

Stap 4: Laatste laag met goudvlokken

Als de eerste laag epoxy met de paardenharen na minimaal 24-48 uur is uitgehard, ga ik verder met de laatste laag. Dit wordt weer een laag met epoxy vermengd met goudvlokken. Ik maak de epoxy klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en voeg weer een beetje UV blocker toe. Ik giet deze laatste laag tot de rand van de siliconen mal hoefijzer. Zorg dat alle haren ‘ondergedompeld’ zijn. Na het gieten van deze laatste laag, spray ik de luchtbellen in de hars weer weg met de Bubble Blaster. Deze laag laat ik ook weer minimaal 24-48 uur uitharden.

Stap 5: Je paardenhaar hoefijzer uit de mal halen

Na flink wat geduld, kan je jouw epoxy hoefijzer met paardenhaar eindelijk uit de mal halen. En wat is hij mooi geworden! Het resultaat is prachtig, vooral met de goud vlokken erdoorheen.
Het hoefijzer komt mat uit de mal: wat ook weer een mooi effect geeft.

Tips hoefijzer paardenhaar maken 

  • Door de epoxy kan je een UV blocker mengen. Dit zorgt ervoor dat jouw dierbare herinnering met paardenhaar voor altijd helder en transparant blijft. Door verloop van tijd kan epoxy zonder UV blocker namelijk verkleuren. 
  • Let erop dat tijdens het werken met haar in epoxy veel luchtbellen kunnen ontstaan. Wees dus geduldig met het verwerken van haren in epoxy en maak gebruik van de Bubble Blaster om luchtbellen in epoxy te verwijderen. 
  • Zorg dat je goed beschermende kleding gebruikt zoals: handschoentjes, eventueel een schort en een goed beschermde ondergrond tegen morsen.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Laissez un commentaire

Laissez un commentaire


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Connexion

Vous avez oublié votre mot de passe ?

Vous n'avez pas encore de compte ?
Créer un compte