Zelf Kerst hangers en decoraties maken! | itsOkay

Zelf Kerst hangers en decoraties maken!

Mijn naam is Wilma en ik werk al een paar jaar met epoxyhars. De dingen die ik maak zijn heel divers: van woonaccessoires tot sieraden. Je kan mijn creaties zien op mijn Instagram pagina.

Ik ga voor jullie stap voor stap laten zien hoe je gemakkelijk je eigen 'Kerst Goodies' kan maken. Dit allemaal met de producten van ItsOkay. ItsOkay heeft mij een geweldig pakket gestuurd wat onder andere bestaat uit epoxyhars, kerst mallen, goud en zilvervlokken.

Benodigdheden: 
Epoxyhars 1:1 giethars. Dit is hars voor grote oppervlaktes. Je kan ook de kant en klare uv hars gebruiken, maar dat is zeer kostbaar voor grote oppervlaktes.
- Glitters
Versiersels voor Sieraden
- Kerstmallen
- Kerst ster onderzetter mal
- Handschoentjes

Eventueel:
- Schoonmaakdoekjes (voor als je knoeit)
- Heat gun of aansteker
- Cocktailprikkers
- Tangetje
- Nagelvijltje om scherpe randjes te vijlen

Stap 1. Voorbereiding

ItsOkay heeft twee varianten hars. Voor het maken van deze decoraties gebruik ik de Epoxyhars 1:1 giethars. Dit is hars voor grote oppervlaktes. Je kan ook de kant en klare hars gebruiken, maar dat is zeer kostbaar voor grote oppervlaktes.

Deze epoxy bestaat uit 2 componenten: A = hars en B = de verharder. Deze moet je mengen, dit is een 1 op 1 verhouding dus heel gemakkelijk af te wegen. Zet de ongeopende flessen epoxyhars een minuutje in een badje lauw water en laat de epoxyhars op kamertemperatuur komen. Dit zal straks resulteren in minder belletjes in de epoxyhars 

Hoe ga ik te werk? Ik zet alles klaar wat ik ga gebruiken. Op de bovenstaande foto zie je wat ik ga gebruiken. Handschoenen aan, de epoxy afwegen en mengen. Goed roeren: zeker een paar minuten. De epoxyhars heeft een bepaalde verwerkingstijd, naarmate de tijd vorderend wordt de epoxyhars dikker en warmer omdat het gaat uitharden. Werk dus snel. 

Stap 2. De epoxyhars mengen

Bereken hoeveel epoxyhars je denkt nodig te hebben. Voeg precies evenveel gram hars als verharder toe aan een mengbeker en meng de epoxyhars goed zeker een paar minuten. Ga ook goed langs de randen van de mengbeker, zodat alles goed gemengd is. 

Wat mij opvalt aan deze epoxyhars van itsOkay is dat ik niets ruikt. Totaal geen epoxygeur. Dat is heel prettig en de epoxyhars is super transparant: heel mooi.

Stap 3. De mallen vullen: sneeuwvlok onderzetter

Als eerste ga ik een prachtige grote sneeuwvlokmal met epoxyhars vullen. De eindcreatie kan je straks als onderzetter gaan gebruiken.

Op het moment dat ik de epoxyhars in de mal ga gieten doe ik een beetje vooraf gemengde epoxyhars in een klein bekertje en doe ik daar glitter of goudfolie bij. Pak wat vlokken een pincet en doe ze in de hars. Roer goed en je zult zien dat het dan kleinere stukjes worden. 

O en mocht er een vuiltje zitten in de mal, een tip van Wil…..pak een stukje schilders tape of plakband en dan kan je het zo uit de mal 'plakken'. 

Ik voeg als eerste alleen wat epoxyhars zonder decoraties toe aan de grote sneeuwvlokmal. Vervolgens voeg ik vanuit het midden het harsmengsel met de zilveren vlokken toe. Voeg vervolgens een klein beetje 

Als de mal genoeg gevuld is ga ik met een tandenstoker langs de randjes om de bubbeltjes die daar graag zitten naar boven te brengen. Ik laat ze hierna met een crème brûlée brandertje knappen. Je kan dit ook met een heat gun doen, maar pas op dat je de epoxyhars dan niet uit de mal blaast. Als je een aansteker gebruikt zorg dat je die niet te dicht bij de epoxyhars en mal houd, anders verbrand je de epoxyhars .

Is de mal helemaal gevuld en is het af volgens jou? Laat de de epoxyhars dan volgens de gebruiksaanwijzing goed uitharden. In dit geval is dat 24 uur. Ik ga meestal na één kwartier even kijken of ik nog bubbels zijn die ik moet laten knappen...


Stap 3. De mallen vullen: kerstbal siliconen mal

Vervolgens gaan we een kerstbal met sneeuwvlok mal vullen. Zie bovenstaande stappen. 

Ik voeg wat vooraf gemengde epoxyhars met zilveren vlokken aan het midden van de mal toe. De zilveren blokken komen zo mooi op de sneeuwvlok in het midden. Vervolgens voeg ik wat vooraf gemengde epoxyhars met wit glitterpoeder aan de mal toe zodat de epoxyhars tot de randjes is gevuld. 

Ik ga ook beetje kleurpigment gebruiken: zwart en wit. Als je dit gaat gebruiken voeg dan echt maar een paar druppeltjes toe aan de epoxyhars in je bekertje. Dat is meer dan genoeg. Breng een beetje epoxyhars voorzichtig aan met een saté prikker, zodat het een smokey effect krijgt.

Hierna gaan we weer met een brander langs het harsmengsel om de belletjes te laten knappen. Prik de belletjes met een saté prikker.
Is de mal helemaal gevuld en is het af volgens jou? Laat de de epoxyhars dan volgens de gebruiksaanwijzing goed uitharden. 

Stap 3. De mallen vullen: rendier mal vullen

Vervolgens gaan we een rendier mal vullen. Zie eerder genoemde stappen voor gedetailleerde uitleg. 

Omdat ik een grote hoeveelheid epoxyhars van te voren had gemengd volgens de gebruiksaanwijzing zie je hier dat de epoxyhars al wat dikker aan het worden is. Welja alsof de dikker wordende hars al geen uitdaging is, doe ik er ook nog wat rode glitter op/in 😉. Ik ga helemaal los als ik glitter in mijn handen heb 😊.Hierna gaan we weer met een brander langs het harsmengsel om de belletjes te laten knappen. Prik de belletjes met een saté prikker.
Is de mal helemaal gevuld en is het af volgens jou? Laat de de epoxyhars dan volgens de gebruiksaanwijzing goed uitharden. 

Stap 3. De mallen vullen: landschap met rendier mal

Vervolgens gaan we een een grote mal met hierin een landschap en rendier vullen. Zie eerder genoemde stappen voor gedetailleerde uitleg. 

Ik ga eerst nieuwe epoxyhars mengen. Voeg precies evenveel gram hars als verharder toe aan een mengbeker en meng de epoxyhars goed zeker een paar minuten. Ga ook goed langs de randen van de mengbeker, zodat alles goed gemengd is. 

Ik verdeel de epoxyhars vervolgens over vier kleinere bekertjes. Ik heb nu de smaak te pakken laat ik eens wat meer bling gebruiken. Ik breng in een van de vier bekertjes wit glitter aan. In het tweede bekertje blauwe glitter (dit wordt straks de lucht). In de derde beker breng ik groene glitter aan (groen voor het landschap). In het laatste bekertje voeg ik wat gouden glitters toe met 2 druppels groene transparante pigment kleur. 

Als eerste ga ik met een gouden mica poeder (pigment poeder) aan de randen van de mal met een penseel inwrijven. Mica poeder staat eerdaags weer op voorraad in de webshop bij itsOkay. Komt het poeder ergens waar je niet wil, verwijder het met een wattenstaafje, eventueel gedoopt in een klein beetje alcohol of aceton.

Het goud komt langs de randen waar ook de poeder in de mal zit. Blauwe glitter voor de lucht.. groen voor de kerstbomen en het harsmengsel met hierin de witte glitter komt waar het rendier is…..

Hierna gaan we weer met een brander langs het harsmengsel om de belletjes te laten knappen. Prik de belletjes met een saté prikker. 
Is de mal helemaal gevuld en is het af volgens jou? Laat de de epoxyhars dan volgens de gebruiksaanwijzing goed uitharden. 

Stap 4. Het leukste gedeelte

Laat de epoxyhars goed uitharden volgens de gebruiksaanwijzing. Voor het maken van deze decoraties hebben we de Epoxyhars 1:1 giethars gebruikt. Dit is hars voor grote oppervlaktes. Deze epoxyhars moet minimaal 24 uur uitharden. 

Altijd spannend om ze uit de mal te halen, ben zo benieuwd……

Enkele tips:
- Het teveel aan epoxyhars verwijdeer ik met een mesje of een klein schaartje
- Een scherp randje kan je met een nagelvijl wegwerken. Nagelvijltje is alleen om een scherp randje en opstaand randje evt. weg te halen. Daar waar je vijl wordt de epoxyhars dof, maar als je het alleen bij een klein randje doet daar waar nodig is, even met een beetje alcohol of aceton erover gaat om de vijldust weg te halen zie je er niets van. Blijf met het vijltje van de voorkant van je creatie af. 
- Je kan de lijntjes van je decoraties accenturen met een stift. De stiften zijn van posca. Dat is om details te maken zoals lijntjes die dan goed zichtbaar zijn.
- Wikkel een mooi lint aan je eindcreatie en hang deze in de boom!
Dit zijn mijn kerstgoodies geworden, die ik heb gemaakt met de producten van itsOkay,

Ik ben er super blij mee en dankbaar voor dat ik dit heb mogen doen voor jullie!

Onze kerstboom is gevuld, nu die van jullie nog :)

Wil jij dit ook maken? 
Epoxyhars 1:1 giethars. Dit is hars voor grote oppervlaktes. Je kan ook de kant en klare hars gebruiken, maar dat is zeer kostbaar voor grote oppervlaktes.
Glitters
Versiersels voor Sieraden
Kerstmallen
- Handschoentjes

Werk altijd voorzichtig
. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de epoxyhars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.

2 reacties

Rita

Rita

Hard de hars gewoon met lucht uit na 24 uur?
Vriendelijke groetjes
Rita,

Lisette Van Cauwenbergh

Lisette Van Cauwenbergh

Waarom hebben jullie niet in mallen voor de kerstbal figuren. 3 koningen-3herders-os en ezel-Maria en Jozef en het kin je Jezus.

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie