Simpel ringen en hangers maken met epoxyhars | itsOkay

Simpel ringen en hangers maken met epoxyhars

Zelf sieraden maken met Epoxyhars is een hele leuke hobby. Je kunt precies datgene maken wat jij mooi vindt en wat je staat. Of je maakt iets nieuws bij je nieuwe outfit! Met hars is het ook niet moeilijk om zelf een ketting, armband of oorbellen te maken.

Veel van onze klanten hebben gevraagd om meer voorbeelden. Om je wat inspiratie te geven voor het maken van harsjuwelen, hebben we uitgebreid beschreven hoe u de mooiste hangers en ringen kunt maken. 

1. Hoe maak je hangers van epoxyhars?

De eenvoudigste manier om hangers van hars te maken, is door kant-en-klare hangers (open bedelen) en Sieraden Hars / UV Epoxyhars te gebruiken. Investeer in enkele open hangers met een opstaande rand om de hars op te vangen terwijl je deze erin giet. Het leuke: je kunt maken wat je wilt. Vereeuwig een gevonden klavertje vier van uw kind, het haarlokje van uw moeder of een ander mooi aandenken. 

Een mooie hanger maken in 6 stappen!

 1. Kies een kant en klare hanger zoals: de diverse openen bedelen. Zoals op het plaatje hierboven of gebruik je eigen hanger. Het is belangrijk dat ze diep genoeg zijn om de hars op zijn plaats te houden totdat de hars uitgehard is. Kies een hanger waar een aansluitstukje van de ketting al aan vastzit. Dit bespaart je straks tijd, omdat je de ketting niet hoeft vast te monteren aan een aansluitstukje. Ook hoef je geen gaatje te boren waar de ketting straks doorheen moet.
 2. Voor dit voorbeeld gebruiken we de Sieraden Hars / UV Epoxyhars die al gemengd is. De Sieraden Hars / UV Epoxyhars is droog met enkele minuten door middel van UV licht. Dat is de meest geschikte hars voor kleine sieraden en hangers zoals in dit voorbeeld. Omdat je vaak meerdere laagjes maakt wil je niet telkens 24/48 uur wachten zoals bij andere hars soorten. Laat je hars volgens de gebruiksaanwijzing drogen. 
 3. Wil je iets extra's? Kies dan voor kleurstof/pigment of voeg een vleugje glitter toe aan je harsmengsel om je sieraad een unieke kleur te geven.
 4. Leg de diverse openen bedelen zoals het voorbeeld plaatje hierboven op een doorzichtig plastic velletje en lijm de randjes vast zodat hij goed vast zit.
 5. Spuit de Sieraden Hars / UV Epoxyhars direct vanuit de fles in de lege hanger. Pas op dat je niet te veel in de lege hanger giet, omdat je niet wilt dat deze overloopt en een puinhoop veroorzaakt. Vaak gaat het te snel. Wat je dan beter kan doen is een beetje hars in een siliconen mengbeker spuiten vanuit hier een beetje met een saté prikker of spateltje aan de hanger toe te voegen.
 6. Vul de hanger voor bijvoorbeeld de helft en laat het een beetje uitharden.
 7. Voeg een object toe (zoals een foto, steentje, gedroogde bloem etc) en voeg de rest van hars toe zodat de hanger volledig gevuld is. 
 8. Eenmaal uitgehard, kun je een mooie ketting uit je collectie of een mooi draad aan de hanger monteren. .

  En hierna kun je alweer gaan nadenken over je volgende juwelenharsproject. Zie hieronder wat voorbeelden ter inspiratie.. 

  2. Hoe maak je ringen van hars?

  Klaar om een ​​stapje verder te gaan? Als je de volgende stap wilt zetten in het maken van harsjuwelen, kunt u uw eigen ringen gaan maken. Hiervoor is een handige ringenmal met 8 maten beschikbaar: er is er altijd eentje die past. 

  Je kunt als volgt een unieke ring van hars maken:

  1. Voor ringen kan je gebruik maken van onze twee componenten hars. De Epoxyhars 1:1 of wederom de kant en klare Sieraden Hars / UV Epoxyhars. Gebruik je de Epoxyhars 1:1? Meng dan de hars volgens de gebruiksaanwijzing. 
  2. Voeg glitter of pigmentenkleuren naar keuze toe aan de hars. 
  3. Giet het harsmengsel langzaam in de ringvorm totdat je hem hebt gevuld. Voeg voorzichtig met een tangetje of pincet jouw unieke decoraties toe aan de mal.
  4. Gebruik je de Sieraden Hars / UV Epoxyhars laat deze dan goed uitharden in direct zonlicht of onder een sieraden uv lamp. Gebruik de 2-componenten hars laat deze dan minimaal 24 uur uitharden. 
  5. Als de hars volledig is uitgehard, kan je de ring voorzichtig uit de mal drukken. Knip ruwe randjes weg met een schaartje of tangetje. Vijl overtollig hars af met fijn schuurpapier om je sieraden mooier te maken. vijl/schuur nooit over de voorkant van je sieraad, dan wordt het dof. 


   Extra tip: gedroogde bloemen

   Voeg je zelf gevonden of geplukte bloemen aan de epoxyhars toe? Droog deze dan voor het mooiste resultaat. Voegt u verse bloemen of blaadjes toe aan de hars dan bestaat de kans dat het rottingsproces verder gaat in de hars, en dat wil je niet.  Maar hoe pak je dat eigenlijk het beste aan, bloemen drogen?

   De makkelijkste manier is persen. De meeste mensen kennen deze methode wel van vroeger op school, toen je bladeren droogde in een telefoonboek. Leg de bloemen of bloemblaadjes voorzichtig tussen vloei- of keukenpapier in dikke boeken of een plantenpers. Gebruik je een boek? Leg er dan een zwaar voorwerp op om al het vocht uit de bloemen te trekken.

   Gedroogde Kleine Bloementjes

   Je kan ze natuurlijk ook kopen: gedroogde kleine bloementjes

   Vragen?
   Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Informatie Centrum

   Wil jij dit ook maken? 

   Siliconen Mallen
   Epoxyhars 1:1 of Sieraden Hars / UV Epoxyhars
   Sieraden Hars Decoraties
   Sieraden Hars Hangers

   Werk altijd voorzichtig
   . Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de hars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.   

   8 reacties

   IRIS L HEYNE

   IRIS L HEYNE

   Graag wil ik weten ‘of ik best een klein beestje hars in mijn vorm doe en drogen.En daarna glitter of kleurstof erbij doe en terug drogen.Ik dank bij voorbaat Iris uit Oostende (ben klant bij jullie)

   Nellie

   Nellie

   Hoe komthet dat ik de bovenkant van de gegoten mal niet glad krijg.?

   Ingrid

   Ingrid

   Iemand een beschrijving om een bal te maken waarvan de mal in het pakket zit? Alvast bedankt

   Moniek de Vries

   Moniek de Vries

   Dank je wel! Geweldige blog. Ik had hier moeite mee en al eens een vraag gesteld via facebook!

   Jüska Wojcik

   Jüska Wojcik

   Bedankt voor deze tip 👍

   Hanny Mohnen-Linckens

   Hanny Mohnen-Linckens

   ik heb bij U de hars besteld en ook alle mallen heb het geprobeerd maar de hars was na 2 dagen nog niet droog ik heb denk ik iets verkeerds gedaan. graag van U een berichtje hier over hoe dat kan.is wel binnen gedroogd.bedankt Hanny

   Lisette023

   Lisette023

   Leuk! We hebben al veel bij jullie gehaald, mijn handen gaan gelijk weer jeuken hiervan. Bedankt voor deze mooie en duidelijke blog we hebben deze bedelen en ringenmal ook besteld gr

   Ingrid

   Ingrid

   Beste,
   U maakt mooie blogs en heeft mooie spullen! Kan ik bij jou de mallen bestellen? Ik vind deze open bedelen nergens
   Mvg
   Ingrid

   Laat een reactie achter

   Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie