DIY: Zelf kleurrijke oorbellen maken met pigmenten! - itsOkay

DIY: Zelf kleurrijke oorbellen maken met pigmenten!

In deze handleiding leert Karin van de website KarinKay jou hoe je zelf oorbellen kunt maken met dekkende pigmenten. Je kunt natuurlijk ook een andere pigment soort kiezen via onze homepagina. Met leuke mallen voor hangers kun je vervolgens gave oorbellen samenstellen die bestaan uit meerdere bungelende elementjes.

Welkom bij mijn handleiding over het zelf maken van oorbellen. Mijn naam is Karin en ik maak leuke dingen van epoxyhars. Ik maak mijn kleding ook zelf, en daarbij vind ik het erg leuk om mijn eigen, matchende oorbellen te maken. Alles over mijn naaihobby kun je vinden op mijn website met blogs: KarinKay.


Benodigdheden:

Epoxyhars 1:1 of Sieraden Hars / UV Epoxyhars 
Siliconen Mal Oorbellen of kies een andere mal voor oorbellen: andere mallen
Handschoenen
Mengspatels en cocktailprikkers
- Dekkende pigmenten
- Oorbelhaakjes, ringetjes en een tang
- Handboortje (optioneel)
- Mengbeker
- Aansteker of heattool
- Keukenpapier en wattenstaafjes tegen knoeien
- Kleding die vies mag worden
- Een goed geventileerde werkruimte

Stap 1: Je oorbellen ontwerpen

Een ontwerp maken voordat je aan je oorbellen begint, is eigenlijk helemaal niet nodig. Zelf vind ik het echter wel fijn om dit te doen. Voor deze oorbellen heb ik dat als volgt aangepakt. Mijn basis waren de drie oorbelmallen. Hierop vind je vormpjes voor allemaal kleine onderdeeltjes die je kunt gebruiken om vrij grote, bungelende oorbellen samen te stellen.

Omdat ik het moeilijk vond om te bepalen hoe ik ze ging samenstellen, ben ik eerst op zoek gegaan naar inspiratie. Op Instagram, Pinterest en gewoon via Google afbeeldingen vond ik allemaal leuke oorbellen van verschillende vormen, waarvan ik een groot digitaal moodboard heb gemaakt.


Vervolgens ben ik gaan tekenen. Ik ben niet zo goed in tekenen, maar rondjes en halve maantjes tekenen ging me prima af. Ik voegde alle vormpjes samen, zodat er een oorbel uit ontstond. Ik heb een aantal kleurtjes gekozen en verschillende kleurencombinaties uitgeprobeerd.

Een tip: je hebt eigenlijk altijd twee oorbellen nodig. Met sommige mallen (zoals nummer 2 en 3) kun je in een keer een paar oorbellen maken, maar bij mal 1 moet je twee keer gieten tenzij je twee dezelfde mallen hebt.

Stap 2: De Epoxyhars 1:1 mengen

Voor mijn oorbellen heb ik deze drie verschillende oorbelmallen gebruikt. Om de kleinste mallen te vullen, heb je ongeveer 20 gram gemengde Epoxyhars 1:1 per mal nodig. Voor de grote kun je iets meer maken. Zelf maakte ik in het begin eigenlijk altijd per ongeluk te veel hars aan, al is het wel leuk om met dit overblijfsel nog wat experimentjes te doen.

Meng de hars en de harder samen in een 1:1 verhouding, dus van elk flesje evenveel. Roer het goed door, en laat het dan een paar minuten staan om de luchtbelletjes te laten verdwijnen.

Stap 3: De epoxyhars met pigmenten mengen

Giet voor elke kleur die je wilt maken wat epoxyhars in een bekertje. Als het flesje pigment nieuw is, kun je deze openen door met een cocktailprikker in het ‘tuutje’ te prikken. Druppel vervolgens voorzichtig een paar drupjes in de hars en roer het goed door. Vind je de kleur niet helder genoeg? Druppel er dan voorzichtig iets bij. Voor een mooi helder resultaat gebruikte ik ongeveer 5 tot 8 druppeltjes per 8 gram hars.

Deze set met kleuren is erg vrolijk, kleurrijk en een beetje pastelachtig. Wil je liever een ander kleurtje? Het voordeel van deze pigmenten is dat ze onderling ook te mengen zijn. Helderblauw met bruin werd teal, en donkerblauw heb ik gemaakt met wat zwart.

Wil je ook transparante hars met de dekkende pigmenten combineren? Vergeet dan niet om wat transparante epoxyhars achter te houden.

Stap 4: Epoxyhars in de mal gieten

Ben je tevreden met het kleurtje? Giet dan de hars voorzichtig in de mal. Als je heel precies moet werken bij kleine vormpjes, giet dan niet maar druppel de hars met een ijscostokje.

Zorg ervoor dat ze goed gevuld zijn: niet te leeg want dan krijg je holle oorbellen, en niet te veel want dan stromen ze over en worden ze heel bol. Als hij toch te vol zit, dip ik er een wattenstaafje in om weer wat hars te verwijderen.

 

Stap 5: Dekkende pigmenten met transparante hars gebruiken

Voor een aantal van mijn oorbellen heb ik dekkende pigmenten gebruikt samen met transparante hars. Ik vind het effect erg leuk! Dit doe je als volgt:

Maak een bekertje met gekleurde epoxyhars, en eentje met transparante. Met een ijscostokje druppel je voorzichtig in de mal. Ik druppel eerst met kleur een aantal ‘stipjes’ en daarna transparant tussen deze stipjes in. Vervolgens vul ik elk deeltje net zolang aan totdat de mal vol is. Met een cocktailprikkertje kun je strepen trekken in de kleuren om het iets verder in elkaar over te laten lopen.

Als je de mallen heb gevuld, haal je met een aansteker of heattool de belletjes weg. Vervolgens wacht je 24 uur totdat de oorbellen helemaal gedroogd zijn.

Stap 5: Oorbellen maken!

Na 24 uur zijn je oorbellen voldoende uitgehard om er mee aan de slag te gaan. Haal alles uit de mal en werk eventuele uitsteeksels bij met een schaar of mesje.

Er zitten al gaatjes in de meeste vormpjes, maar soms wil je ze net iets anders samenstellen. Mocht je nog een gaatje missen, maak ze dan zelf met een handboortje. In mijn geval heb ik best veel extra gaatjes gemaakt.

Met ringetjes en oorhaakjes kun je nu je oorbellen samenstellen. Het is wel even een gepriegel met alle ringetjes, vooral als je twee elementjes verbindt. Een iets groter ringetje kan helpen zodat ze iets meer ruimte hebben en beter bungelen. Hieronder zie je mijn favoriete combinaties!

Bedankt voor het lezen ik hoop dat jullie er veel aan hebben gehad. Liefs Karin

Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje bij het Informatie Centrum

Wil jij dit ook maken? 
Epoxyhars 1:1 of Sieraden Hars / UV Epoxyhars 
Siliconen Mal Oorbellen
Pigmentenglitterdecoratie naar wens
Handschoenen

Werk altijd voorzichtig
. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de hars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.  

HangerOorbellen

2 reacties

Klantenservice Itsokay

Klantenservice Itsokay

📍 Beste Martine, bedankt voor uw reactie. Wat vervelend dat het niet meteen wilt lukken met uw creatie. Kunt u ons een email sturen op info@itsokay.nl? We helpen u graag aan een oplossing.

Gr, Stefanie team itsokay

Martine

Martine

Van mij droogd dat niet

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie