Epoxyhars hangers en schelpen maken - itsOkay

Epoxyhars hangers en schelpen maken

Deze handleiding is geschreven door Marleen de Boer (instagram: Meisje van de Aarde). Wij hebben Marleen uitgenodigd een handleiding te schrijven over het maken van hars sieraden, omdat Marleen unieke en bijzondere hangers maakt en wij denken dat veel andere dit ook graag willen lezen/leren. 

Vorige week kreeg ik van itsOkay de vraag om een handleiding te maken over hoe ik te werk ga met hun materiaal. In deze handleiding beschrijf ik hoe ik mijn sieraden maak en naast dat kun je ook mijn vlog bekijken.

Persoonlijk hou ik er heel erg van om sieraden te maken met materiaal uit de natuur. Denk aan gedroogde kleine bloementjes, veertjes, zand en schelpjes. Deze zoek ik zelf graag wanneer ik weer eens op pad ben. Het voelt dan alsof ik iets geef wat ‘echt’ is. Iets wat door onze eigen moeder aarde is gemaakt. En zeg nou zelf… dat zijn al kunstwerkjes op zich!

Gebruikte materialen:
- Sieraden Hars / UV Epoxyhars
Sieraden uv lamp
Open en gesloten bedelen
Bedelen tape
- Kant en klare halskettingen 
- Transparante lak/vernis (action)

Hangers met hars en natuurproducten

Als ik sieraden maak begin ik altijd met eerst een klein laagje hars. Dit laat je drogen en hierna voeg je het materiaal pas toe. Zo voorkom je dat er bijvoorbeeld iets uitsteekt aan de achterkant. Hierna kan je weer een klein laagje hars aanbrengen tot het harssieraad af is.

Laat de hars zeker een uur drogen in de zon of een aantal minuten onder een UV-led lamp en haal deze uit enthousiasme niet te snel uit de mal. Geduld is een schone zaak…doe je dit te snel dan heb je de kans dat de hars nog plakt en zitten jouw vingerafdrukken aan het harssieraad. Dit kost uiteindelijk alleen maar meer tijd.

Tot slot spuit ik er nog een laagje transparante lak over het harssieraad en laat ik het buiten drogen. Omdat je het harssieraad al aan een kettinkje hebt hangen hoef je er niet met je vingers aan te zitten.

Experimenteren met harssieraden

Zelf ben ik nog maar net begonnen met het maken van harssieraden en experimenteer ik graag. Soms komt er iets moois uit en soms gooi ik ook echt wel eens dingen weg.

Wat kan je bijvoorbeeld allemaal maken met gedroogde kleine bloementjes? Kan je er ook iets anders van maken? Het antwoord is ja! Zo heb ik bijvoorbeeld een meisje geschilderd in een harssieraad en een jurkje van blaadjes gemaakt met de bloemen van een boterbloem; of een boompje gemaakt met de gedroogde mini bloementjes van itsOkay. 

Door te experimenteren en fouten te maken kan je tot excentrieke en unieke creaties komen! Dus onderzoek maar lekker en probeer van alles uit! Een harssieraad hoeft niet meteen mooi te zijn of perfect. En soms is zelfs imperfectie ‘perfect’ 😉!

(Copyright: creaties van Marleen de Boer – Meisje van de Aarde)

Kleine schilderijtjes in schelpen

Over experimenteren gesproken. Naast dat ik harssieraden maak, maak ik ook kleine schilderijtjes in schelpen. Hierbij gebruik ik materialen uit de natuur. Zo maak ik van droog bloemetjes (variant 1) bijvoorbeeld boompjes en van zand maak ik een klein strandje in de schelp. 

Zo'n kunstwerkje heeft iets sprookjesachtigs en het voelt alsof je echt even in een andere wereld kijkt. Dit komt door het 3D effect wat je kunt creëren met de Sieraden Hars / UV Epoxyhars. Voor deze creaties gebruik ik gewone acrylverf van de action. Je kunt ook deze acrylverf gebruiken: klik hier. Zie hieronder twee van mijn creaties met hars, acrylverf en droogbloementjes in schelpen. 

Hoe maak ik dit?

Ik schilder eerst een achtergrond in de schelp en voeg hierna telkens een dun laagje Sieraden Hars / UV Epoxyhars toe waar ik dan weer iets aan toevoeg. Het doet me denken aan een theater, waarbij ook gewerkt wordt met een achterdoek en diepte creëert met verschillende decorstukken.

In de sieraden die ik maak schilder ik altijd silhouettenEen silhouet is een beeld van een ondoorzichtig object (persoon, voorwerp, boom, vogel, enz.), dat een goed contrast heeft met de achtergrond). Dit omdat het lastig is om heel gedetailleerd iets te schilderen wat zo klein is. Zie bijvoorbeeld de voorbeelden hierboven waarin ik personen en vogels geschilderd heb. Dit geeft iets mysterieus aan het harssieraad

Soms print ik iets uit van internet als het te lastig is om te schilderen. Dit snij ik dan uit met een scherp stilettomesje en maak ik dan extra zwart met een stift en verwerk ik dit vervolgens in de hars.

De boompjes verf ik en de bladeren / bloesems maak ik van de gedroogde kleine bloementjes variant 1. 

Tip: als je iets wilt schilderen wat moeilijk is, doe dit dan altijd op gedroogde Sieraden Hars / UV Epoxyhars. Dit kun je namelijk heel makkelijk weer wegvegen en zo voorkom je dat je de rest van wat je al hebt geschilderd verpest mocht het mislukken. 

Zorg er ook altijd voor dat de verf goed is opgedroogd, anders gaat de verf los en zweeft het door de Sieraden Hars / UV Epoxyhars. Dit is zonde! Ik föhn het vaak even, zodat ik meteen door kan gaan.

Lieve groet, Marleen de Boer – Meisje van de Aarde

U kunt de creaties van Marleen volgen via ‘meisje van de aarde’ op facebook en Instagram. Neem zeker een kijkje voor inspiratie!

Vragen?
Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Informatie Centrum

Wil jij dit ook maken? 
Siliconen Mallen
- Sieraden Hars / UV Epoxyhars
Sieraden Hars Decoraties
Sieraden Hars Hangers

Werk altijd voorzichtig
. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de hars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid. 

DecoratiefHangerKettingNatuur producten

3 reacties

Jolanda

Jolanda

Hoi is het de bedoeling dat je de epoxy op een speciale manier op laat drogen? Groetjes van Yo

Sanne Jongsma

Sanne Jongsma

Uniek gedaan in de schelpen. Ikzelf heb ook kleine tekeningen verwerkt in hangers heel leuk om te doen en makkelijk.

Lisette J

Lisette J

Gaaf! Ik heb de hangers en kettingen ook besteld. Leuke elke week zo’n blog! Blijven doen!

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie