Zelf contactloze sleutelhangers maken - itsOkay

Zelf contactloze sleutelhangers maken met epoxyhars

Super leuk dat ik een handleiding mag schrijven voor ItsOkay! Ik wil jullie meenemen in de mooie wereld van hars zodat jullie ook zelf kunnen ontdekken wat hierin allemaal te doen is. In deze handleiding ga ik laten zien hoe je leuke en handige contactloze sleutelhangers kunt maken om veiliger door deze corona periode heen te komen.

Maar voor ik dat doe zal ik iets meer over mijzelf vertellen. Ik ben Patricia, 38 jaar en in het dagelijks leven stewardess. Het is bijna gek om te zeggen maar dankzij de hele corona uitbraak kwam ik veel thuis te zitten aangezien het vliegverkeer zo ongeveer helemaal stillag en daardoor ben ik hars nog meer op gaan pakken.
Mijn hars werkjes lopen heel breed. Ik maak sleutelhangers, ketting hangers, onderzetters en etagères. Laatst heb ik zelfs een 12-persoons mens erger je niet bord gemaakt. Deze mal had ik zelf gemaakt! Samen met een vriendin ben ik Creapoxyspot begonnen je kunt ons op facebook en Instagram vinden. Op Instagram heet ik CreaPatanda. Ook start ik binnenkort de webshop www.Crea-Hout.nl wat weer met mijn andere hobby te maken heeft. Ooit wil ik dingen gaan maken van hout en hars, maar dat zijn nog toekomstplannen.  Voor nu ga ik jullie laten zien hoe je leuke en handige contactloze sleutelhangers kan maken:

Benodigdheden

Niet essentieel, maar wel handig: 


Als je de kant en klare (Sieraden UV Epoxyhars) gebruikt heb je ook een UV lamp nodig als je de hars binnen wilt laten drogen. Je kan deze hars ook buiten in de zon laten drogen, dan is de hars hard met 15-30 minuten. De UV-led lamp is er in een kleine variant: de Sieraden UV lamp 6 watt of de grotere variant de Sieraden UV lamp 36 watt. Zelf werk ik met beide lampen. Soms wil je een groot oppervlakte in 1 keer uitharden, dan is de grotere lamp handiger. Voor kleine onderdeeltjes is de kleine 6 watt lamp prima. Ik heb voor deze sleutelhangers ook beide lampen geprobeerd en ik moet zeggen dat ze bij allebei prima werken, alleen moest ik de kleine lamp een paar keer verplaatsen om ze alle 4 hard te krijgen.

Om de creaties nog wat extra’s te geven heb er ik zelf nog wat decoraties bij gedaan. Ik heb gekozen voor het Luxe doosje met 12 versiersels en voor de Decoratie mix voor sieraden. En wat zijn nou sleutelhangers zonder glitter? Ik ben gek op glitter, wat mij betreft mag er altijd glitter in. ItsOkay heeft een ruim assortiment aan decoraties en glitters, neem daar gerust een kijkje.

Nu dat we alles klaar hebben liggen kunnen we gaan beginnen..

Stap 1. Kleuren toevoegen 

Als eerst gaan we de Sieraden UV Epoxyhars een kleur geven met de transparante pigmenten. Ik heb zelf kleine bakjes gebruikt, omdat er maar ongeveer 4 gram epoxy per sleutelhanger nodig is. De hoeveelheid in de kleine bakjes was alsnog genoeg voor 2 contactloze sleutelhangers per kleur. In deze ongeveer 8 gram epoxy heb ik 2 druppeltjes van de kleurstof gedaan en hierna met een satéprikker goed door elkaar geroerd. Zoals je kunt zien worden het mooie duidelijke heldere kleuren.

Stap 2. Gieten

Zodra de epoxy goed gekleurd is gaan we de hars in de mal gieten. Maar let op: we vullen de mal slechts voor de helft tot de rand. Doe dit niet te snel en giet niet te veel. De epoxy moet ook de kans krijgen om zich egaal over de mal te verspreiden. Lukt dit niet goed, gebruik dan de handige tools van itsOkay om de epoxy even een handje te helpen. Vul alle 4 de mallen tot de helft. We gaan straks de andere helft vullen. 

Stap 3. Het uitharden

Na het vullen gaan we deze laag hars uitharden onder de UV lamp. Het hoeft niet volledig hard te zijn, maar laat de lamp gewoon zijn rondje aflopen en dan is het al een stuk steviger.

Stap 4.

Laat het eerste laagje goed uitharden onder een UV sieraden lamp of in de directe zon volgens de gebruiksaanwijzing op de fles. Hierna kunnen we met het versieren beginnen. Kies leuke decoraties uit en leg deze voorzichtig op de uitgeharde hars. Waarom ik de hars eerst uithardt is, omdat de versiersels anders naar de bodem zakken en ik wil ze juist in het midden van de sleutelhanger hebben: niet aan 1 kant. Gebruik de toolset om de versiersels goed op hun plek te leggen.

Stap 5. Het gieten van het bovenste, laatste laagje

Als alle versiersels op hun plek liggen gaan we voorzichtig de laatste laag hars gieten totdat de mallen volledig gevuld zijn. Laat het laatste laagje wederom uitharden onder een UV sieraden lamp of in de directe zon volgens de gebruiksaanwijzing op de fles. 
Gebruik je de UV sieraden lamp dan is in principe is 1 sessie voldoende, maar ik hou graag van extra goed uitgehard, dus ik doe meestal 2 à 3 rondes en draai hierna de mal om om de onderkant ook nog een sessie te geven. De lamp schijnt meestal 30-60 seconden per keer dat je hem indrukt. 

Stap 6. Afwerking

Van mijn hoeveelheid hars kon ik nog een set maken, zo heb ik er 8 kunnen maken van ongeveer 30 gram hars. Bevestig na het uitharden een sleutelring: en klaar is de contactloze sleutelhanger. Klaar voor gebruik bij deurkrukken, deurbellen, liftknopjes enz.

Glitters

Maar zoals ik al zei ben ik een behoorlijke fan van glitters. Ik heb dus ook een setje contactloze sleutelhangers gemaakt met glitters. Hierbij heb ik glitters gemengd door de hars en de transparante pigmenten.
Eerst heb ik de hars weer gekleurd, gebruik weer 2 of 3 druppeltjes van de transparante pigmenten en roer dit weer goed door de hars met een satéprikker.
Hierna heb ik mijn toolset gebruikt om wat glitter in de potjes te mengen. Meng dit ook weer goed door elkaar met een satéprikker. Giet hierna de hele mal vol, dit hoeft niet in delen, deze mal is niet heel diep dus dat redt de UV lamp wel met uitharden. UV lamp er weer overheen, kijk voor jezelf wanneer je het hard genoeg vindt. Zoals ik al aangaf doe ik het liever een keer extra dan te weinig.
Hang hierna de sleutelhangers aan een sleutelring en dan zijn ze weer klaar voor gebruik. Leuk om cadeau te doen, handig om natuurlijk zelf te gebruiken. Of om te verkopen.

Wat vind ik van de Sieraden UV Epoxyhars?
Met hars zijn de mogelijkheden eindeloos. Waar ik vooral erg blij van word is deze Sieraden UV Epoxyhars. Deze hars is kant en klaar en droogt snel door onder een UV lamp of  in de directe zon. Je creatie is daardoor snel uit de mal te halen en snel klaar voor gebruik. Wel raad ik aan om alleen kleine objecten of sleutelhangers met deze hars te maken. Voor grotere hoeveelheden zoals voor onderzetters adviseert itsOkay eerder de 2 componenten epoxy die door zijn eigen warmte uithardt. Maar dit duurt vaak minimaal 24 uur, dus voor de snelle kleine dingen grijp ik snel naar de Sieraden UV Epoxyhars.

Wat vind ik van de Resin Art Tools set (3 stuks)?
Ook ben ik heel blij met de toolset. Deze gebruik ik voor zoveel. Om versiersels op hun plek te leggen, om glitter aan hars toe te voegen, je kunt er zelfs mee roeren. Zolang je het steeds schoonveegt kun je het non stop blijven gebruiken.

Wat vind ik van de Transparante Pigmenten?
De transparante pigmenten voor hars hebben mij echt verrast. Ik had niet gedacht dat er maar zo weinig nodig was om zo’n intense kleur te kunnen krijgen. Doordat je maar zo weinig nodig hebt gaan de flesjes lang mee en kun je hier lekker veel hars mee kleuren. En het transparante vind ik fijn, zo kun je nog genoeg versiersels erin doen en dan zie je ze ook nog.

Ik hoop dat deze DIY-uitleg voor jullie duidelijk was, mochten jullie vragen hebben over de gebruikte spullen dan zijn ze bij ItsOkay altijd snel met reageren, dus stel gerust je vraag.

Ik wens jullie allemaal veel creatief plezier! Ik heb mijn contactloze sleutelhanger al aan mijn sleutelbos gehangen en kan zo makkelijk deuren openen en op deurbellen drukken zonder dat ik zelf met mijn vingers iets hoef aan te raken. Ook bij pinautomaten is dit erg handig, aangezien die niet vaak gereinigd worden. Uiteraard gaat deze blauwe glitter variant ook mee op reis naar het buitenland waar ik op vele lift knopjes zal moeten drukken: lang leve de contactloze sleutelhanger!


Vragen?
Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Informatie Centrum

Wil jij dit ook maken? Benodigdheden:

Werk altijd voorzichtig. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de epoxyhars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.

Sleutelhangers

1 reactie

Corian

Corian

Leuk om dit te lezen.
Een vraag: Kun je de 2 componenten epoxy 1:1 ook gebruiken om iets doorheen te halen. Ik heb stelen met zaden die ik graag met een laagje epoxy zou willen bedekken.
Doe je de epoxy in een emmer en haal je het er doorheen of giet je het erover heen, boven bijv. emmer

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie