Wave coasters onderzetters maken met epoxy - itsOkay

Wave coasters onderzetters maken met epoxy

Mijn naam is Petra van de website DoorPetraAl eerder schreef ik een blog over hoe je zelf sleutelhangers kan maken met epoxyhars. Nu heb ik de kans gekregen om een blog te schrijven over het maken van wave coasters. Super leuk natuurlijk!

In deze blog leg ik jou uit hoe jij gemakkelijk zelf een set van 4 wave coaster onderzetters kan maken. Een wave coaster is eigenlijk één grote onderzetter die in vieren is gedeeld. Je kan hem dus neerleggen als één grote onderzetter, maar ook als vier kleine. 

ItsOkay heeft twee varianten hars. Voor het maken van de wave coaster gebruik ik de Epoxyhars 1:1 giethars. Dit is hars voor grote oppervlaktes. 

Deze epoxy bestaat uit 2 componenten: A = hars en B = de verharder. Deze moet je mengen, dit is een 1 op 1 verhouding dus heel gemakkelijk af te wegen. Zet de ongeopende flessen hars één minuutje in een lauw badje water en laat de hars op kamertemperatuur komen. Dit zal straks resulteren in minder belletjes in de hars. 

Deze hars is super makkelijk te mengen door de 1:1 verhouding. Gebruik bij het werken met epoxyhars altijd handschoenen en zorg voor een goed geventileerd ruimte.

Benodigdheden:

Eventueel:

Gebruiksaanwijzing Wave coaster onderzetter

Stap 1: De epoxyhars mengen

Voor het maken van de wave coaster onderzetters heb je in totaal ongeveer 200 gram epoxyhars nodig. We gebruiken de Epoxyhars 1:1 giethars. Dit is hars voor grote oppervlaktes. Ik ga dit mengen in een siliconen mengbeker. Ik weeg eerst 100 gram component A, de epoxyhars. Daarna weeg ik 100 gram component B, de epoxyverharder af. De gebruiksaanwijzing voor het mengen staat op de productpagina van deze hars. Als ik precies 100 gram van beide heb, voeg ik deze samen in 1 beker.

Roer de epoxyhars minimaal 1 minuut goed door en schraap langs de bodem en zijkanten zodat je er zeker van bent dat alles perfect is gemengd.

Laat het mengsel ca. 1-2 minuten staan zodat de belletjes die ontstaan zijn door het roeren kunnen oplossen. Rustig de hars gieten en over het mengsel blazen na het gieten helpt ook om de belletjes sneller te laten verdwijnen.

Stap 2: De epoxyhars kleuren

Ik verdeel de epoxyhars in drie kartonnen wegwerpbekers. In elk bekertje ga ik een andere kleur of decoratie toevoegen. Als dit straks af is kan ik alles makkelijk in één keer gieten. 

Lees de gebruiksaanwijzing voor gebruik. In dit voorbeeld gebruik ik de pigmenten van itsOkay. Voordat je deze pigmenten voor epoxyhars kan gebruiken moet deze goed schudden. Ik kies voor de kleuren: licht grijs, licht roze en roze.

Ik gebruik ongeveer 6 tot 8 druppels pigmenten per beker epoxyhars. De gebruiksaanwijzing adviseert maximaal 1-2 druppels per 10 gram hars. Daarna is het weer een kwestie van goed roeren. Laat je harsmengsel weer 1-2 minuten 'rusten' voordat je gaat gieten. 


Stap 3: De decoraties toevoegen

In dit voorbeeld gebruik ik zilveren decoratie vlokken van itsOkay. Voeg zoveel zilvervlokken toe aan de epoxyhars als dat je mooi vindt, maar wees voorzichtig er komt al snel veel uit de pot uit! De gewenste hoeveelheid meng je met de epoxyhars en dit harsmengsel laat je ook weer 1-2 minuten rusten. 


Stap 4: Gieten

Nu komt het leukste gedeelte! Na al dat geroer en wachten kan je eindelijk de wave coaster mal vullen met met de epoxyhars. Ik begin in dit voorbeeld in het midden met het harsmengsel van de zilvervlokken en de epoxyhars. Hierna giet ik aan de rand het epoxyhars mengsel met het lichtgrijze pigment. Tot slot giet ik het epoxyhars mengsel met het lichtroze pigment. Ik eindig in de buitenste rand met roze. Door mijn enthousiasme ben ik vergeten om van elke stap een foto te maken. Dit ging overigens erg lastig met handschoenen aan.

Na het gieten heb ik met een één van resin art tools wat vormpjes gemaakt in de epoxyhars.  

Stap 5: Wachten

Mijn minste favoriete onderdeel… wachten. Laat de hars volgens de gebruiksaanwijzing op de fles uitharden. Deze hars is hard met ongeveer 24 uur. Maar na 24 uur heb je prachtig resultaat en mag je trots zijn op je epoxywerkje!


Stap 6: Het afwerken

Ik kies er voor om de randen van deze wave coaster af te werken met een zilveren paint marker. Dit hoeft natuurlijk niet, maar geeft wel een heel mooi effect. 


Voorbeeld 2: Zwarte wavecoaster.


Om toch het gieten van de epoxyhars goed te laten zien, heb ik nog een wave coaster gemaakt. Hier heb ik de epoxyhars wederom verdeeld over drie bekertjes: epoxyhars met metallic wit pigment (1 en 2), epoxyhars met zwart pigment en glitters (4) en epoxyhars met zilveren vlokken (1). Bij het gieten met meerdere kleuren (of glitter) giet ik altijd van binnen naar buiten. Dit geeft het mooiste effect.   


Veel plezier met het maken van wave coasters! Wil je meer van mijn creaties zien? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram, je vind mij daar onder de naam DoorPetra. Voor vragen of de wave coaster onderzetters of de giethars kan je altijd bij de klantenservice van Itsokay.nl terecht. Liefs Petra

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.