Sleutelhangers met naam, foto of tekst maken | itsOkay

Sleutelhangers met naam, foto of tekst maken

In deze blog gaat Larissa jou laten zien hoe je schitterende gepersonaliseerde sleutelhangers kan maken. Sleutelhangers met persoonlijke teksten, naam of met een plaatje / foto. 

Mijn naam is Larissa Winters-Roman en woonachtig in de provincie Zeeland. Ik post vele creaties van zelfgemaakte epoxyhars sleutelhangers op mijn Instagram account onder de naam @creaties_zeeuws.meisje. Ik maak mijn sleutelhangers met de Sieraden Hars / UV Epoxyhars van itsOkay. 

Omdat er veel vraag is naar hoe je sleutelhangers kan maken met hierin persoonlijke teksten of foto's is mij gevraagd hier een blog over te schrijven.  De meeste hangers die ik maak zijn zowel als sleutelhanger als kettingen te gebruiken. Je kunt een sleutelhanger persoonlijk maken door gebruik te maken van een watervaste stift, stickers speciaal voor epoxyhars of met met een stickermaker zoals een Cricut Joy. 

Benodigdheden:

Sieraden Hars UV Epoxyhars (kant en klare hars)
Siliconen mallen naar wens. Ik gebruik de silicone mal voor 12 hangers in deze blog 
- Siliconen mengbekers 
- Schoonmaakdoekjes (voor het schoonhouden van je werkplek)
- Mengspatels/ijsstokjes
- Heattool of aansteker (voor het wegwerken van eventuele bubbeltjes in het hars)
- Optioneel: een Sieraden UV Led lamp voor een snelle uitharing van je creaties

Eventueel om je creatie een speciale touch te geven:
Versiersels en glitters voor Sieraden
- Pigmenten voor Epoxy Giethars
- Droogbloemetjes
- Steentjes
- Watervaste stift (Om dingen op de creatie te schrijven)
- Kant en klare Epoxy stickers 
- Stickermaker zoals de Cricut Joy met de daarbij behorende permanent smart vinyl

Persoonlijke Sleutelhangers maken 

Voorbereiding

Zorg voor een opgeruimde werkplek en dat alleen de materialen die je gaat gebruiken op tafel liggen. Dit werkt voor jezelf het meest ontspannend.
Voor een gemiddelde sleutelhanger gebruik ik in dit voorbeeld (met deze mal) 3 en 5 gram UV Epoxyhars, dit hangt af van de maat en vorm van jouw mal dus. In deze blog maak ik drie soorten sleutelhangers met verschillende materialen zodat je zelf kunt beslissen wat het beste werkt voor jou. 
Ik werk laag voor laag de sleutelhanger af. De siliconen mengbeker gebruik ik voor het mengen van pigment om de UV Epoxyhars een andere kleur te geven. Meestal gebruik ik 2 tot 3 lagen dit hangt af van de objecten die ik erin verwerk.

Stap 1: De eerste laag epoxyhars (de basis zonder tekst/foto)

Wat je ook gaat maken voor sleutelhanger of creatie: we gaan eerst een bodempje in de mal gieten. Hierna gaan we pas de tekst/foto kiezen en toevoegen. Het werken in laagjes is belangrijk, omdat de objecten die in de sleutelhanger verwerkt anders naar beneden kunnen zakken.
De UV Epoxyhars van ItsOkay is kant en klaar, dus kan gelijk gebruikt worden. Werk voor je eigen veiligheid met handschoentjes in een goed geventileerde ruimte. Giet de eerste laag in je mal direct vanuit de fles.
Zijn er na het gieten belletjes zichtbaar? Verwijder deze dan met een heattool of aansteker of ga rustig met je spateltje door je epoxyhars heen en schep ze uit je mal.

Als je dit bodempje een bepaalde kleur of glitter wilt geven kan je dit het beste van te voren mengen in een (siliconen) mengbeker. Het pigment en de epoxyhars meng je op deze wijze goed door elkaar met een mengspatel of ijsstokje. In het voorbeeld hieronder heb ik voor 1 hanger zilveren glitters gemengd met epoxyhars en voor 1 hanger zwart parelmoer pigment gemengd met epoxyhars. Maak het bodempje met alleen de hars of met glitter / kleur. 

Heb je je eerste laagje gegoten dan moet deze drogen voor je verder kan werken. Normale 2-componenten hars droogt binnen 2-7 dagen. De UV Epoxyhars van itsOkay droogt binnen enkele minuten middel van UV licht. Dit kan buiten in de directe zon (ook bij bewolking werkt dit) of binnenshuis aan de knutseltafel onder een UV lampje

In dit voorbeeld gebruik ik een UV Lamp die ik zelf heb voor mijn nagels. Je kan er ook een via itsOkay kopen. Het drogen duurt slechts enkele minuten, afhankelijk van je hoeveelheid watt die jouw lamp heeft.
De allerlaatste laag laat ik meestal wat langer onder de lamp drogen, dit voorkomt vingerafdrukken wanneer je hem te snel wilt vastpakken. Dit gebeurt meestal uit enthousiasme, maar is wel zonde natuurlijk.

Drogen per laag:
- UV led lamp: enkele minuten per zijde
- Zonlicht (zonnige dag) 5-10 minuten
- Zonlicht (bewolkte dag) 30-45 minuten

Stap 2: Het tweede laagje (de decoraties)

Zodra de eerste laag goed is uitgehard, kan de tweede laag gegoten worden. Hierin verwerk ik decoraties. Je kan kiezen tussen droogbloemen, glitters, steentjes, een foto, het eerste tandje van je kind, je bruidsboeket, het haar van je huisdier, alles kan! Voor je begint aan je tweede laagje heb ik hieronder een paar voorbeelden uitgewerkt voor jou waarin je stap voor stap kunt zien hoe ik te werk ga. 

Voorbeeld 1. Droogbloemen toevoegen aan je creatie.
Voorbeeld 2. Glitters toevoegen aan je creatie.
Voorbeeld 3. Een geprinte tekst of afbeelding toevoegen aan je creatie.
Voorbeeld 4. Een tekst schrijven op je creatie met een stift.
Voorbeeld 5. Stickers toevoegen aan je creatie.
Voorbeeld 6: Zelfgemaakte stickers met bijv. Cricut Joy apparaat.

Voorbeeld 1. Droogbloemen toevoegen aan je creatie.
1. Leg de droogbloemen op het eerste laagje epoxyhars (stap 1) die zojuist is uitgehard giet hier vervolgens de tweede laag hars overheen.
2. Mijn ervaring is dat droogbloemen in je epoxyhars hier en daar wat bubbels kunnen veroorzaken. Als je bovenop de droogbloemen de tweede laag hars gegoten hebt, is het van belang dat je de bloemen nog wat aanduwt. Gebruik hier niet teveel geweld voor, hierdoor kunnen je bloemen breken of scheuren. Het aanduwen zorgt er ook voor dat onder de droogbloemen wat epoxyhars van de 2e laag komt. Wanneer er geen hars onder de bloemen terechtkomt, veroorzaakt dit dus die bubbels in je epoxyhars en ga je aan het eind van je werk terug kunnen zien.
3 & 4. Laat dit laagje epoxyhars volgens de gebruiksaanwijzing uitharden. 


Voorbeeld 2. Glitters toevoegen aan je creatie.
In dit voorbeeld voegen we glitters toe als tweede laagje. Je kan er ook voor kiezen de glitters te verwerken in het eerste én tweede laagje. 
Glitters voeg ik toe aan de hars in een mengbeker een lepeltje te werken, zodat ik een kleine hoeveelheid glitters kan toevoegen. Glitters gaan er makkelijker in dan eruit wanneer je bent uitgeschoten..
Voeg het harsmengsel met de glitters toe aan de mal. Werk de bubbels in je epoxyhars weer weg met een heattool, aansteker of schep ze weer uit je mal, voordat je dit laagje epoxyhars weer volgens de gebruiksaanwijzing laat uitharden.

Voorbeeld 3. Een geprinte tekst of afbeelding toevoegen aan je creatie. 
In dit voorbeeld heb ik een afbeelding van het internet gehaald, uitgeprint en gelamineerd. Hieronder in de afbeelding laat ik stap voor stap zien hoe ik dat doe. Voor het beste resultaat adviseer ik je om je foto / tekst te lamineren voordat je deze in de epoxyhars verwerkt. Je kan de afbeelding ook dubbel uitprinten en op elkaar plakken zodat aan beide kanten kleur is of de onderkant van deze creatie ingieten met een kleur / glitter (stap 1). 

Als je nog een derde laag wilt toevoegen aan de hars, kan je 1 van deze bovenstaande stappen herhalen. Stap 1 voor een laag hars zonder objecten en stap 2 voor nog een laag met objecten. Zo creëren je diepte in je creatie. 


Voorbeeld 4. Een tekst schrijven op je creatie met een stift.
Als je een gepersonaliseerde sleutelhanger wilt maken kan je ook gebruik maken van een watervaste stift. Dit is ook een goedkope oplossing voor het personaliseren van je sleutelhanger. Een beetje fantasie en je komt een heel eind. Pinterest staat vol leuke handlettering ideeën.

Breng ter bescherming van de tekst nadat je je creatie geschreven/getekend hebt nog een dun laagje Epoxyhars aan. Hierna is je eigen gepersonaliseerde sleutelhanger af!


Voorbeeld 5. Stickers toevoegen aan je creatie.
Op de site van ItsOkay zijn verschillende stickers te vinden die speciaal voor het gebruik in epoxyhars zijn. Dit is een leuke manier om toch gebruik te maken van een kant en klare tekst of een afbeelding. Wanneer je de laatste laag epoxyhars is uitgehard kan de sticker er op geplakt worden. Over deze sticker breng je altijd nog een dun laagje transparante epoxyhars aan zodat je zeker weet dat de sticker niet meer verplaatst of eraf valt. 


Voorbeeld 6: Zelfgemaakte stickers met bijv. Cricut Joy:

Sinds kort gebruik is de Cricut Joy waar ik zelf stickers mee kan maken op permanent smart vinyl. Van tekst tot lijntekening, alle tekeningen en letters zijn mogelijk. De informatie hoe dit apparaat precies werkt kun je online vinden. Wanneer de sticker erop geplakt is, breng je nog een dun laagje hars aan. De Cricut Joy kost bijvoorbeeld 180 euro. Dit apparaat is aan de prijzige kant maar zeker de moeite waard als je hierin verder zou willen gaan.

Stap 4. De sleutelhanger/ketting maken.

De mal die ik gebruik heeft al een gaatje. Als je mal dit niet heeft kan je een schroefoogje in je creatie draaien of er een gaatje in maken. Om vervolgens een sleutelhanger te maken heb ik in dit voorbeeld alleen nog een sleutelhanger en een ringetje nodig. Je hangt je creatie aan de sleutelhanger en bevestigt hiertussen een ringetje.
Let er wel op dat dit een ringetje moet zijn van minimaal 8mm, anders past het niet door het gaatje. Ik werk mijn sleutelhanger altijd af met een leuk lederen kwastje. Voor kettingen gebruik ik knipbare kettingen, sluitinkjes en ringetjes van een mm of 4. Om beide werkjes goed in elkaar te kunnen zetten, raad ik een puntbektang aan.

Voor veel mooie en leuke ideetjes verwijs ik jullie graag door naar mijn Instagram account creaties_zeeuws.meisjeDeel gerust jullie eigen creaties in een chatbericht aan mij via Instagram en stel vragen als ik je ergens mee kan helpen. Mocht je interesse hebben in een door mij gepersonaliseerde creatie, laat het mij weten!

Ik hoop dat jullie allemaal lekker aan de slag kunnen na het lezen van mijn blog. Bedankt voor jullie aandacht en heel veel succes met jullie creaties!

Liefs, Larissa

Vragen?
Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Informatie Centrum
Wil jij dit ook maken? 
- Siliconen Mallen
- Sieraden Hars / UV Epoxyhars
- Sieraden Hars Decoraties
- Sieraden Hars Hangers
- Sleutelhangers Maken Deluxe Pakket

Werk altijd voorzichtig
. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de hars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.  
Foto gebruikenLetterNaamSleutelhangersStift

2 reacties

Moraima Douglas

Moraima Douglas

Hallo, ik had een vraagje hoe maak je een hanger met foto erin,had net mijn pakket besteld wil graag een hanger voor mijn zus met haar foto in.
Alvast bedankt.

Marleen

Marleen

Super leuke blog! Ik had dit net nodig

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie