Maak zelf een leuke kerst hanger van epoxyhars! | itsOkay

Maak zelf een leuke kerst hanger van epoxyhars!

Zelf ben ik gek op kerst en maak ik vaak veel spulletjes voor kerst. Om zelf in huis te hangen of neer te zetten of om cadeau te doen aan familie en vrienden. Leuk dat ik weer een blog mag schrijven voor ItsOkay. Ik heb al eerder een blog geschreven (contactloze sleutelhangers maken) en nu mag ik jullie laten zien hoe je zo’n mooie kerst hanger van sneeuwvlokken kunt maken met epoxyhars!Ik ben Patricia, 38 jaar en in het dagelijks leven stewardess. Het is bijna gek om te zeggen maar dankzij de corona uitbraak kwam ik veel thuis te zitten, aangezien het vliegverkeer zo ongeveer helemaal stillag, en daardoor ben ik hars nog meer op gaan pakken.
De dingen die ik maak met epoxyhars lopen heel breed: ik maak sleutelhangers, ketting hangers, onderzetters en etagères. Op Instagram heet ik CreaPatanda. Ook start ik binnenkort de webshop www.Crea-Hout.nl wat weer met mijn andere hobby te maken heeft. Ooit wil ik dingen gaan maken van hout en epoxyhars, maar dat zijn nog toekomstplannen.


Ik word zelf altijd weer blij als er een doosje binnenkomt met nieuwe spullen en wil dan het liefst meteen aan de slag. Dit keer ga ik sneeuwvlokken maken om hier een kersthanger van te maken. Ik leg stap voor stap uit hoe je dat kunt doen en wat je ervoor nodig hebt. Je kunt voor jouw creatie natuurlijk ook een andere mal of kleur gebruiken.

Voor deze hanger gebruik ik:


Niet essentieel, maar wel handig: 


Ik heb ervoor gekozen om bij de ene set geen kleur te gebruiken bij de sneeuwvlokken, maar om er glitters en sterretjes in te doen. In sommige sneeuwvlokken mallen heb ik glitterpoeder gedaan en in anderen heb ik glitter sterren gedaan. Bij de andere set heb ik glow in the dark pigment erin gedaan en glitters. Ik ben gek op glitters, wat mij betreft mag er altijd glitter in. ItsOkay heeft een ruime keuze aan decoraties en glitters, dus neem daar gerust een kijkje tussen.Nu dat we alles klaar hebben liggen kunnen we gaan beginnen. We gaan beginnen met de epoxyhars. Dit is een 1:1 epoxyhars wat betekent dat je hetzelfde deel nodig heb van deel a en deel b en deze met elkaar gaat vermengen. Voor de eerste set van de sneeuwvlokken heb ik in totaal 60 gram gebruikt. Dit was iets teveel, maar ik heb hier andere malletjes mee gevuld. Om deze 60 gram bij elkaar te krijgen weeg je met een weegschaal 30 gram van deel a af en 30 gram van deel b. Deze ga je door elkaar mengen met een spatel en doe dit minimaal 3 minuten. Zorg dat je goed langs de randjes van de beker schraapt zodat echt alle epoxyhars goed gemengd wordt. Meng rustig, ga niet als een keukenmachine te werk. Er ontstaan sowieso luchtbelletjes maar deze trekken er later in de mal weer uit.


Zodra de epoxyhars goed gemengd is heb ik de epoxyhars over verschillende kleine potjes verdeeld. Ik heb de hoeveelheden een beetje op de gok gedaan. Ik had de malletjes al klaargelegd voor mezelf, zo weet ik een beetje wat ik welke kleur/vulling wil gaan geven en zo schat ik een beetje in hoeveel ik dan nodig heb. In de kleine bekertjes heb ik de sterretjes en glitters verdeeld over de epoxyhars en ben ik nogmaals gaan roeren zodat deze goed vermengd is.


Nadat alles gemengd is gaan we de malletjes vullen. Giet voorzichtig de mal vol, geef het even de tijd om uit te zakken in die lastig bereikbare hoekjes en gebruik desnoods een roerspatel of sateprikker om het goed te verdelen. Let wel op bij een sateprikker dat je de mal niet raakt, dit kan namelijk blijvende krassen en schade aan de mal veroorzaken, en elke oneffenheid is te zien in je epoxywerkje en dat zou zonde zijn.


Als alle mallen gevuld zijn, ga er dan voorzichtig overheen met de hetelucht pistool om ervoor te zorgen dat de luchtbellen die zich aan de oppervlakte verzamelen stuk gaan. Als dit gedaan is dan gaat het lange wachten beginnen. Zelf raad ik altijd aan om minimaal 24 uur de epoxyhars in de mallen te laten rusten en de mallen dan ook op dezelfde plek te laten liggen om morsen te voorkomen. Epoxyhars heeft tijd nodig om uit te harden, maar vaak is het na 24 uur wel al uit de mal te halen. Mocht het nog buigbaar zijn, geef de epoxyhars dan nog wat langer rust voor je er verder mee aan de slag gaat.


Ik heb 2 verschillende sets gemaakt, een met glow in the dark pigment en glitters en een met glitters en sterren als vulling. Zodra de sneeuwvlokken uit de mallen gehaald zijn, gaan we kleine gaatjes boren met de elektrische handboor. Ik ga proberen uit te leggen hoe je de gaatjes boort in de epoxy. Gebruik een dun boortje, leg de epoxy sneeuwvlok op een plankje en boor vanaf de voorkant/bovenkant een klein gaatje, zodat er een draadje doorheen getrokken kan worden om de sneeuwvlokken aan elkaar te maken. Boor voorzichtig, mijn advies is om hierbij een veiligheidsbril en een mondkapje te dragen om eventuele epoxystof te voorkomen in ogen, mond en neus. Ik heb de sneeuwvlokken weer neergelegd in de vorm dat ik ze met elkaar wil verbinden om te bedenken waar ik de touwtjes door wil rijgen.
Zodra alle gaatjes zijn geboord ga je de sneeuwvlokken met elkaar verbinden. Je kunt hier naaigaren voor gebruiken. Ik heb in dit geval visdraad gebruikt, maar misschien dat naaigaren toch handiger is in verband met de knoopjes. Mijn sneeuwvlokken hangen door het ietwat stuggere visdraad niet helemaal mooi onder elkaar, maar het blijft allemaal handwerk dus dat maakt op zich weer niet uit. Zodra je de sneeuwvlokken hanger in elkaar hebt zitten kun je deze overal ophangen.


Ik heb ze voor het raam gehangen zoals je kunt zien, maar ook bij mijn voordeur en uiteindelijk hangen ze aan vitrines in mijn woonkamer. Ik word er al helemaal vrolijk van en mijn eerste kerstversiering is hierdoor een feit. Laat de feestdagen maar komen, wij zijn er zo allemaal klaar voor.
Deze sneeuwvlokken kerst hanger kan natuurlijk in allerlei varianten gemaakt worden. Je kunt wisselen met waar je de sneeuwvlokken hangt, welke sneeuwvlokken mallen je hiervoor gebruikt en je kunt er zelfs ook meer aan vasthangen. Of gebruik de grootste sneeuwvlok en boor er 6 gaatjes in en maak er een sneeuwvlok mobiel van. De mogelijkheden zijn wat dat betreft met epoxyhars eindeloos.

Ik ben erg benieuwd wat voor mooie creaties jullie hebben gemaakt, posten jullie ze bij ItsOkay op facebook zodat iedereen ze kan zien?


Zelf ben ik gek op kerst en maak ik vaak veel spulletjes voor kerst. Om zelf in huis te hangen of neer te zetten of om cadeau te doen aan familie en vrienden. Gelukkig hebben ze bij ItsOkay een leuk aanbod aan kerstmallen. Een vriendin van mij heeft vorig jaar zelfs de Merry Christmas mal als kerstkaart gebruikt voor haar familie. Een leuk cadeau die elk jaar weer opnieuw neergezet kan worden.

Ik hoop dat deze DIY uitleg weer duidelijk was, mochten jullie vragen hebben over de gebruikte spullen dan staan ze bij ItsOkay altijd voor je klaar, dus stel gerust je vraag. Verder wens ik jullie allemaal veel creatief epoxyhars plezier en deel vooral jullie mooie creaties!

Werk altijd voorzichtig. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de epoxyhars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.

Vragen?
Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Informatie Centrum

DecoratiefKerst / herfst

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie