Zelf Kerst Decoraties Maken met Hars | itsOkay

Kerst decoraties maken met hars.

December: de dagen worden korter, buiten wordt het kouder… Maar dat betekent dat we het binnen een stuk knusser en gezelliger kunnen maken! De feestdagen komen er namelijk weer aan. En desondanks COVID-19 mag de kerstboom weer worden opgetuigd en ook het huis zal gezellig versierd worden.

In dit artikel geven we je wat kerstversiering inspiratie met handige voorbeelden. Je krijgt waarschijnlijk gelijk zin om je eigen huis te versieren! Of om een mooie creatie aan iemand cadeau te doen voor in zijn of haar kerstboom.. 

Kerstversiering inspiratie

Het is altijd leuk om voor de kerstdagen wat kerstversiering inspiratie op te doen. Zo kom je misschien wel op mooie ideeën om jouw eigen huis gezellig te maken!


Wij werken graag met hars, omdat je er alle kanten mee op kan. Een van de leukste dingen om te maken met hars, zijn naar mijn mening, kleine decoraties. Ze zijn leuk om te maken en eenvoudig te personaliseren. En bovenal geweldige cadeaus aan een kaartje of envelopje.. zelf gemaakt! En natuurlijk zien er geweldig uit aan je boom!


De epoxy hars

Er zijn twee soorten hars.
1. De door ons speciaal ontwikkelde kant en klare hars: de Uv Sieraden Hars.  Dit is een één componenten hars. Deze is kant en klaar en kan meteen worden gebruikt om sieraden- en kleine decoraties mee te maken. 
Deze hars droogt d.m.v. UV licht binnen enkele minuten keihard. Dit werkt ook bij bewolking. Je kunt ook een UV-lamp gebruiken. 
2 = A+B hars (twee componenten). Deze hars is geschikt voor kleine- én grotere oppervlaktes (onderzetters, boekenleggers et cetera). Deze hars is goedkoper, maar droogt pas binnen 1-4 uur. 

Hoe maak je kerstballen van epoxyhars?

Deze blog is niet heel uitgebreid, maar de stappen zijn eenvoudig. Scroll naar beneden voor de instructies en het lijstje met benodigdheden.

1. Kies welke hars je gaat gebruiken. Kies je voor de twee componenten hars? Meet dan nauwkeurig af hoeveel hars je nodig hebt en bekijk goed wat de mengverhouding is. 

2. Vul de kerstbalmal of een andere mal die je gaat gebruiken met een klein laagje hars. Als de hars op kamertemperatuur kan je de hars voorzichtig in je siliconen mallen gieten. Pas op dat je tijdens het gieten niet te veel luchtbellen in de hars krijgt.



3. Als je toch wat belletjes in de hars hebt, kun je met een aansteker voorzichtig langs het harsmengsel gaan. Hierdoor zullen de bellen knappen. Laat dit laagje volgens de gebruiksaanwijzing van jouw hars uitharden. Als je nu al de decoraties toevoegt, kunnen deze gaan zinken naar de bodem. Door te werken in laagjes ontstaat diepte. 

 


4. De decoraties in de hars verwerken. Plaats jouw favoriete decoraties 
voorzichtig in de hars: kralen, stickers, glitter of onze favoriet goud folie. Voor het voorbeeld gebruik ik schattige kleine 3D-sneeuwpoppen (stickers) die ik in het eens bij de action gekocht had. 

Plaatst de decoraties met de juiste kant naar voren. Bedenk wat de voorkant van jouw creatie gaat worden. Als je kralen of letters gebruikt, zorg er dan voor dat je de woorden achterstevoren spelt. 

Ik heb ook een paar sneeuwvlokvormige glitterstukken rond de sneeuwpoppen geplaatst. Zo lijkt het echt alsof ze in het midden van een sneeuwstorm zitten.

Tip: Als je glitter gebruikt, kan dit naar de bodem gaan zakken als je niet in laagjes werkt (zie stap 3). In dit voorbeeld heb ik enkele uren gewacht met het maken van de verschillende laagjes. Op deze manier ontstaat diepte in je creatie. Ik heb als eerst een laagje wit glitter aangebracht en hierna pas een laagje blauw glitter. Als je alles meteen zou maken, gaan de glitters door elkaar heen en was de blauwe glitter 'van de lucht' niet gelukt zijn. 

5. De afwerking

Laat de hars volgens de gebruiksaanwijzing op de fles goed drogen. Als alles goed uitgehard is heb je een duurzaam sieraad met een hoge krasvrijheid. Zitten er scherpe randjes aan je creatie? Verwijderen deze dan met een klein tangetje of een scherp mesje. Je kan vervolgens op de oneffenheden opnieuw hars aanbrengen om het op deze manier te repareren. 

Met kerstdecoraties kun je veel meer dan ze alleen in de boom hangen. Je kan ze voor het raam hangen of met een mooi lint kun je ze bevestigen aan bijvoorbeeld de gordijnrails. Zo kunnen degenen die buiten langslopen ook meegenieten van jouw prachtige kerstversiering! 

Wil jij dit ook maken? 
Siliconen Kerst Mallen
Sieraden Hars / UV Sieraden Hars
Sieraden Hars Decoraties
Sieraden Hars Hangers

Werk altijd voorzichtig. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de hars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid. 

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie