Doe-het-zelf boekenleggers maken - itsOkay

Doe-het-zelf boekenleggers maken

Boekenleggers zijn simpel om te maken met epoxyhars en erg leuk als cadeau of om zelf te gebruiken. In deze handleiding gaat Stefanie jou stap voor stap uitleggen hoe je boekenleggers kan maken. 


Mijn naam is Stefanie en ik ben 37 jaar. Ik heb al meerdere handleidingen geschreven voor itsOkay. Ik ben te vinden op Instagram onder de naam CreaStessie. Hier post ik regelmatig leuke foto's van mijn hobby's en creaties. Ik hou ontzettend veel van de feestdagen en alles eromheen. Leuk knutselen en zelf decoraties maken is natuurlijk het allerleukst. Alleen of gezellig samen! Laten we beginnen..

Benodigdheden boekenlegger maken:
UV Resin
Siliconen Mengbekers (of wegwerpbekertjes)
Siliconen mal boekenlegger
Werkhandschoenen
- Siliconen mal figuren of een andere mal. 
Glitters
- UV Led Lamp
- Roerstokjes (ik gebruik sateprikkers)
* Werk altijd met handschoentjes en een mondkapje. Bescherm ook goed de ondergrond waar je op werkt.

Eventueel:
Siliconen mat 
- Tassels (hippe kwast voor aan je boekenlegger)
- Babydoekjes (voor het geval je knoeit)
- Hitte föhn of aansteker (om de belletjes in de hars te laten knappen)


Voorbereiding

Zorg er altijd voor dat je werkplek goed bedekt is en dat de tafel of je ondergrond waterpas is. Als de siliconen mal schuin ligt en je hebt al gegoten gaat de epoxyhars schuin opdrogen: dat wil je niet. 
Voor deze boekenleggers ga ik gebruik maken van de UV Epoxyhars. Deze epoxyhars is kant en klaar en dus makkelijk te gebruiken.
Je kunt deze boekenleggers beter maken met de 1:1 epoxyhars, dat is veel goedkoper. Het proces is dan iets uitgebreider en het uitharden duurt iets langer: een blog hierover is eerder gepubliceerd door Petra ook op de website van ItsOkay. 

Boekenlegger maken

Stap 1: De figuurtjes maken voor in de hars (of gebruik decoraties)
Momenteel is het kerst, dus ik doe mini figuurtjes in de boekenleggers van kerst en gebruik hierbij meerdere glitters en combinaties. De figuurtjes maak ik met de siliconen mal mini figuren en UV epoxyhars. Je kan natuurlijk ook iets anders in de mal gieten. Ik ga voornamelijk groene, gouden, rode en blauwe glitters gebruiken. Ik doe de glitters in de mengbakjes en roer ze goed door met wat UV epoxy hars. Omdat deze hars al kant en klaar is kun je direct vanuit het flesje in je bakje met glitters gieten. Doordat glitters en andere decoraties in epoxyhars naar de bodem zakken, gebruik ik altijd lekker veel glitters. Voeg één of meerdere kleuren glitter toe. Dan vul ik de figuurtjes in de mallen en doe ze 1 minuut onder de UV lamp. Ik draai de mal om en laat ze nog een keer 1 minuut uitharden onder de UV lamp. Zodra de tijd voorbij is kun je de figuurtjes uit de mallen halen.


Stap 2: Vul de boekenlegger mal met epoxyhars

We gaan de mal nu vullen met de hars, als dit hard is plakken we later de decoraties bovenop de boekenlegger toe. Je kunt jouw decoraties ook in de boekenlegger verwerken. Dan kan je stap 3 straks overslaan. In dit geval maak je een dun laagje hars, dit laat je uitharden en hierna voeg je de decoraties toe met de laatste bedekkende laag hars.
In dit voorbeeld plakken we de decoraties straks bovenop de boekenlegger. Vul de boekenlegger mal eerst met de hars. Voor het mooiste resultaat zorg je ervoor dat de mal net over het randje gevuld is (iets voller). Je ziet dan een bolling van hars in de mal ontstaan. De epoxyhars krimpt altijd iets in het hardingsproces. Op deze wijze hard de epoxyhars mooi vlak uit. Als je dit niet doet kunnen er scherpe randjes ontstaan als het uitgehard is.
Ga vervolgens voorzichtig met een heattool (hitte föhn of aansteker bijvoorbeeld) langs de epoxyhars en laat de belletjes knappen. Tot slot doe je de boekenleggers ook weer 2x onder de UV lamp. Na 2 minuten is je boekenlegger hard en kunnen we met de volgende stap beginnen.

Stap 3: De boekenleggers versieren.

Dit is mijn favoriete stukje! Nu mag je de mini figuurtjes (of andere decoraties) gaan vastplakken op je boekenlegger. Ik leg ze eerst neer naast mijn mal om te kijken in welke volgorde ik ze wil hebben. Dan doe ik een druppel UV epoxy hars op die plekjes, leg een mini figuurtje erop. Ook doe ik een paar druppels epoxy hars waar ik wat goud-/zilverfolie op doe. Zodra alles op de goede plek ligt doe ik het wederom onder de UV lamp. Nu zitten je figuurtjes vast en is je boekenlegger bijna klaar. Ik doe er ook nog wat glitter gemengd met UV epoxyhars hier en daar tussen voor een extra glinsterend effect.


Stap 4: De kwastjes en bedeltjes vastmaken

Ik heb een paar mooie bijpassende kwastjes en bedeltjes gevonden die ik nu ga vastmaken aan de boekenleggers. Eerst maak ik het bedeltje met een ringetje, in bijpassende kleur, vast aan het kwastje. Dan trek ik het lusje van het kwastje door het gaatje van de boekenlegger. Daar gaat het kwastje dan weer doorheen en dan zitten ze vast aan de boekenlegger. Zie hier onder het resultaat. Ik wens jullie veel knutsel plezier toe en neem gerust een kijkje op mijn instagram pagina Creastessie voor meer epoxyhars creaties.


Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Disclaimer. Werk altijd voorzichtig. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar epoxy het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.  

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 5 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.