DIY: Een bijzettafel / tafel met epoxyhars gieten - itsOkay

Een bijzettafel / tafel met epoxyhars gieten

In deze handleiding laat Demi van het bedrijf en Instagram pagina @DK.Jewelz jou zien hoe je een bijzettafel kan gieten met epoxyhars. Bijzonder eenvoudig en super gaaf om te maken. Je kunt deze verkopen of zo maken dat deze perfect binnen jouw interieur past.


Wat leuk dat je interesse hebt in het maken van een bijzettafel / tafel. Mijn naam is Demi van @DK.Jewelz. Ik ben 1,5 jaar geleden begonnen met het maken van sieraden en heb voor de verkoop hiervan zelfs een eigen website gemaakt (DKJewelz). Sinds een paar jaar ben ik begonnen met het toepassen van epoxyhars. En echt waar, ik was meteen verliefd! Wat is dit GE-WEL-DIG om te doen en wat een plezier haal ik hieruit. Je kan zo creatief zijn en zo spelen met de pigmenten en effecten. Het werkt verslavend. Ik ben gestart met het maken van sieradendoosjes aangezien dat het meeste aansluit bij mijn sieraden. Uiteindelijk ben ik het gaan uitbreiden en maakte ik steeds meer. 

Op mijn website DK.Jewelz heb ik verschillende creaties te koop: onderzetters, plateau’s, dienbladen, bakjes en persoonlijke items. Sinds deze maand maak ik ook tafels van epoxy. Je kunt mij vinden op Instagram en tiktok onder de naam dkjewelz. Neem zeker een kijkje en volg mijn account om niks te missen!

Ik neem je graag mee in het project ‘bijzettafel maken' en laat je een kijkje nemen achter de schermen. Let’s go !

Wat heb je nodig: 
- Tafel naar keuze (deze kun je kopen bij de bekendere woonwinkels)
- 1:1 Epoxyhars 
- Roerstokjes
- Pigmenten
- Glitters
- Bladgoud
- Hitte föhn
- Wegwerp bekers & siliconen mengbeker


Ter bescherming van de tafel leg ik een vuilniszak over de tafel en werk ik op een siliconen mat van itsOkay waar ik eventueel mijn roerstokjes op kan neerleggen. Ook heb ik altijd babydoekjes bij de hand voor als ik knoei. Zorg er ook altijd voor dat je je werkruimte goed ventileert (raampje open). 

Stap 1: Kiezen van pigmenten en combinaties
Voordat je gaat beginnen zorg altijd voor een schone werkplek. Verzamel je benodigdheden en controleer alles nog een keer na. Kies welke kleuren je wilt gaan gebruiken en eventueel extra decoraties. Ik gebruik hier de metallic pigmenten van itsOkay: deep black, champagne en pearl white. Om extra effect te geven aan de tafel gebruik ik bladgoud en zwarte fijne glitters ook van itsOkay.


Ik schep van elke kleur een beetje poeder en doe dat in een wegwerpbeker. Bij de deep black voeg ik ook nog als extra de zwarte glitters toe. Ik voeg bladgoud op gevoel toe tot het gewenste resultaat is bereikt. Hierna voeg ik de epoxyhars 1:1 toe. Ik gebruik voor deze tafel 1000 gram, kan later altijd nog een extra laagje als ‘topcoat’ toevoegen.


Stap 2: Tafel gieten

Zorg ervoor dat je de pigmenten met de epoxyhars goed hebt geroerd. Ik doe dit handmatig met de roerstokjes, maar je kan er ook een speciale tool voor gebruiken. Het roeren zorgt er meteen voor dat eventuele luchtbellen minder worden. Denk van te voren goed na welkt effect wilt hebben of dat je op gevoel gaat werken. Ik kan je 1 ding meegeven: het is en blijft altijd mooi en zal het resultaat altijd prachtig zijn! Voor dit project volg ik mijn gevoel en kijk hoe de kleuren blenden met elkaar. Ik ga met mijn heat-tool over de epoxyhars heen om eventuele luchtbellen weg te halen.


Stap 3: Effect maken

Nu de kleuren mooi in elkaar overlopen kijk ik naar het effect en of ik er tevreden mee ben. In deze stap kijk ik of er aanpassingen moeten komen. Het kan nodig zijn om meer glitters toe te voegen of juist de intensiteit van de pigmenten dieper te maken. Ik vul alle 4 de bakjes weer met de tweede lading epoxyhars en voeg de kleur Deep black toe. Ik maak deze nog zwarter door meer poeder te gebruiken. Het is belangrijk om weer goed te roeren. Vervolgens gaan we weer gieten. 


Stap 4: Uitharden
Tijdens het maken zie je de kleuren al mooi in elkaar overlopen. Ik vond het eindresultaat al mooi genoeg dat ik het zo heb gelaten. Je kunt er namelijk voor kiezen om met een heat tool of föhn over de epoxyhars te blazen. Dit zorgt ervoor dat de kleuren mooi met elkaar gaan blenden en het patroon wordt ‘doorbroken’. Gebruik je fantasie en kies de werkwijze die jou het mooiste lijkt. De epoxyhars moet nu uitharden en omdat er 1000 gram in zo’n tafel zit en het een groot oppervlakte is, zorg ik ervoor dat de tafel waterpas staat. Je wilt natuurlijk niet dat de epoxyhars straks niet goed verdeeld is. Voor de zekerheid laat ik de tafel 48 uur uitharden voordat ik ga controleren. Raak het oppervlakte in de tussentijd niet aan met je vingers.


Stap 5: Decoratie en huis styling

YES YES! Wauw, wat een prachtige tafel is het geworden. Ik vind deze kleurencombinatie echt heel mooi bij elkaar passen. Deze kleuren kan je goed combineren met andere kleuren in huis. Als allerlaatste ‘extra’ optie kan je ervoor kiezen om de binnenrand van de tafel te verven. Ik heb dit eerder bij een andere tafel wel gedaan (resultaat kan je vinden op mijn Instagram), maar deze tafel wilde ik graag zo houden. Deze handige tafels kan je gebruiken als: nachtkastje, wijntafel, make-up tafel of als een leuke bijzet tafel met een gave plant erop!


Zoals ik al eerder had gezegd ben ik echt verliefd op deze kleurencombinatie. Jij ook? Deze tafel staat nu online op mijn webshop.. Neem gerust een kijkje op mijn site,
 Instagram of tiktok account voor andere creaties. Voor mijn mede creabea’s, heel veel plezier en succes! Liefs Demi!

Vragen?
Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Informatie Centrum

Werk altijd voorzichtig
. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de hars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid. 

DecoratiefTafel

7 reacties

Patricia itsOkay

Patricia itsOkay

Beste Marie-Claire,

Voor de beste tips over foto’s te gebruiken verwijs ik je naar de blogs met foto’s. Je kunt hiervoor de knop foto gebruiken aanklikken bovenaan de pagina, zodat je alleen de blogs te zien krijgt die dit uitleggen.

Gr. Patricia, team itsOkay

Marie-Claire

Marie-Claire

Wat prachtig! Wij hebben twee super saaie witte bijzettafels en zoals jij gebruikt met opstaande rand. Nu heb ik alleen een vraag als wij dit willen doen maar dan foto’s van onze kids erin willen verwerken. Hoe raad je dat aan?

Karin

Karin

Wat is het een ontzettend leuk tafeltje geworden!

Klantenservice Itsokay

Klantenservice Itsokay

Beste Astrid, Susanna en Yvonne, bedankt voor jullie leuke reactie. Fijn om te lezen dat jullie geinspireerd raken door deze leuke blog!

Gr, Stefanie, team itsokay

Astrid

Astrid

Prachtig sieraden, en een gave tafel. Super leuk wat je maakt.

Yvonne

Yvonne

Wat schitterend mooi….
En zeer fijn uitgelegd…makkelijk te lezen en te volgen…..
Ben geïnspireerd……trots…….

Susanna

Susanna

Wat een prachtige tafel! Erg geinspireerd geraakt door jouw blog!

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie